Grilovaná špargľa v pancette so zemiakovými rösti a s pošírovaným vajíčkom
šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne, 14. mája 2021

Foto: Pravda - Robert Hüttner
príprava
Suroviny
| 300 g |
|
| 150 g |
|
| z 1/2 citróna |
|
|
|
|
| 4 ks |
|
| 50 ml (8 % ) |
|
| Rösti: | |
| 500 g |
|
| 50 g |
|
| 2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Holandská omáčka: | |
| 1 ks |
|
| 100 ml |
|
| z 1/2 citróna |
|
| 50 g |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Bielu špargľu ošúpeme škrabkou a uvaríme domäkka v osolenej vode so šťavou z polovice citróna. Uvarenú špargľu zarolujeme do plátkov pancetty a grilujeme na panvici z oboch strán. Netreba pridávať tuk, dostatočné množstvo pustí pancetta.
- 2
Rösti: Očistené zemiaky postrúhame nahrubo, prebytočnú šťavu z nich vyžmýkame, zasypeme zemiakovým škrobom a pridáme 2 vajíčka. Dochutíme soľou a korením a dôkladne premiešame. Do panvice vložíme okrúhlu formičku s priemerom cca 10 cm, do ktorej dáme zmes masla a oleja, necháme nahriať a lyžicou navrstvíme zemiakovú zmes a dobre utlačíme. Rösti opekáme z oboch strán dozlatista. Takto postupujeme, kým neminieme všetku zemiakovú zmes.
- 3
Pošírované vajcia: Do hrnčeka dáme variť cca 200 ml vody a pridáme ocot. Keď voda zovrie, teplotu stiahneme na minimum a opatrne vyklepneme vajíčko do horúcej vody. Po chvíli pomocou lyžice oblievame vajíčko vodou. Varíme cca 4–5 minút na miernom ohni.
- 4
Holandská omáčka: Žĺtok, vývar, šťavu z polovice citróna a soľ vyšľaháme metličkou vo vodnom kúpeli, pokiaľ omáčka nenapení a nezhustne. Odstavíme a primiešame cca 50 g studeného masla a dochutíme korením.
- 5
Na upečené rösti položíme grilovanú špargľu s pancettou, navrch položíme pošírované vajíčko a pridáme omáčkou.
Tiež špargľa:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu