Zemiakové gnocchi
Zemiakové gnocchi

Gnocchi s cesnakovým krémom a ružičkovým kelom

Ján Halaj
kuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 6. februára 2019
Gnocchi s cesnakovým krémom a ružičkovým kelom
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Gnocchi:
500 g
75 g
1 ks
Cesnakový krém:
2 hlavičky
100 g
500 ml
Restovaná cibuľka s kelom:
4 ks
20 ks
50 g




Postup

  1. 1

    Na gnocchi vopred uvaríme zemiaky v šupke, po vychladnutí ich ošúpeme, nastrúhame najemno, zmiešame s múkou a so žĺtkom a vypracujeme cesto. Z cesta vyformujeme dlhší valček hrubý asi ako prst. Ten nakrájame na menšie kúsky – asi 1,5 cm. Začneme tvarovať gnocchi tak, že každý kúsok potiahneme vidličkou tak, aby sa preniesli pásiky a gnocchi sa zaoblili. Takto pripravené gnocchi uvaríme v slanej vode a prepláchneme pod studenou vodou.

  2. 2

    Na cesnakový krém upečieme olúpaný cesnak v masle pri 170 °C asi 15 minút. Vyredukujeme smotanu, pridáme upečený cesnak a rozmixujeme dohladka, dochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Jarnú cibuľku umyjeme, zbavíme korienkov, rozkrojíme pozdĺž a potom na viac kúskov.

  4. 4

    Potom pripravíme kel: Odstránime vrchné lístky a ružičkový kel krátko obvaríme (asi 2 minúty). Rýchlo schladíme, osušíme a prekrojíme cez hlúbik na polovicu. Nakrájaný kel urestujeme spolu s cibuľkou a gnocchi, podlejeme trochou vody a pridáme cesnakový krém a gorgonzolu.

Diskusia k receptu