Bezlepkové zemiakové gnocchi s medvedím cesnakom
Foto: novalim
Zemiakové gnocchi s medvedím cesnakom sú jedlom, ktoré si určite treba navariť hneď, ako vykukne prvý medvedí cesnak.
Táto zdravá bylinka, ktorá je Zobraziť celý popisZemiakové gnocchi s medvedím cesnakom sú jedlom, ktoré si určite treba navariť hneď, ako vykukne prvý medvedí cesnak.
Táto zdravá bylinka, ktorá je prvou jarnou jedlou rastlinou z voľnej prírody, má všestranné použitie. Vyskúšajte náš recept na
zemiakové gnocchi, ktoré podávame s pestom z medvedieho cesnaku.
Zdroj: www.novalim.sk
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
750 g (uvarené v šupke) |
|
250 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
Pesto z medvedieho cesnaku: | |
1 viazanička (asi 30 lístkov) |
|
2 - 3 PL |
|
10 polovičiek (alebo mandle alebo píniové oriešky) |
|
2 ČL strúhaný najemno |
|
50 ml |
|
|
|
|
|
Na posypanie: | |
strúhaný najemno |
|
Postup
-
1
Uvarené zemiaky v šupke necháme úplne vychladnúť. Potom ich ošúpeme, prelisujeme alebo najemno nastrúhame a pridáme do nich bezlepkovú múku Promix UNI a bezlepkovú krupicu Novalim. Ďalej pridáme jedno celé vajce, zmes dochutíme soľou a vymiesime kompaktné cesto.
- 2
Vzhľadom na to, že rôzne druhy zemiakov majú rôznu savosť, v prípade príliš riedkeho a mäkkého cesta pridáme ešte bezlepkovú múku Promix UNI. Ak je cesto naopak príliš tuhé, rozriedime ho 1-2 PL vody. Vymiesené cesto na pracovnej doske pomúčenej bezlepkovou múkou vyšúľame do valčeka s priemerom asi 2 cm, nakrájame ho na kúsky a z nich vyšúľame niečo ako hrubé malé šúľance, ktoré potom pritlačíme vidličkou do tvaru halušiek gnocchi.
- 3
Pripravené zemiakové gnocchi varíme vo veľkom hrnci v osolenej vode. Akonáhle vyplávajú na povrch vody, dierkovanou varechou ich vyberieme, necháme odkvapkať a premiestnime ich do misy. Zľahka ich pokropíme olivovým olejom a premiešame, aby sa nelepili.
- 4
Na pesto z medvedieho cesnaku všetky uvedené prísady vymixujeme ponorným mixérom do kašovitej konzistencie. Takto pripravené pesto uchovávame v sklenenej uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Vydrží asi 2-3 týždne. Okrem cestovín ho môžeme použiť aj na dochutenie zeleninových šalátov alebo k mäsu, či do omáčok alebo nátierok.
- 5
Do malého kastrólika dáme asi pol deci šľahačky, 2-3 ČL pripraveného pesta z medvedieho cesnaku, dochutíme soľou a mletým čiernym korením a zahrejeme, aby sa všetky prísady dobre prepojili. Hotové zemiakové gnocchi v miske prelejeme pripravenou omáčkou z medvedieho cesnaku, dobre ich premiešame a servírujeme v hlbokých tanieroch posypaných strúhaným parmezánom.
Tiež gnocchi:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu