Glazúrované jablká plnené pečienkami

Andrej Takáč
šéfkuchár hotela Patriot v Skalici, 24. januára 2011
Glazúrované jablká plnené pečienkami
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

7 ks, väčšie
200 g
2 PL
z 1/2 citróna
50 g
1 PL
 na dochutenie
2 ks, menšia
 štipka
 štipka
 štipka
4 cl
4 cl




Postup

  1. 1

    Tri väčšie jablká zbavíme šupky a jadier. Nastrúhame ich na hrubšom strúhadle na rezance, vložíme do nádoby a pridáme maslo, hnedý cukor a citrónovú šťavu. Na silnom ohni orestujeme, potom oheň stíšime a restujeme, až kým sa jabĺčko takmer nerozvarí. Potom ponorným mixérom vymiešame na hladké pyré.

  2. 2

    Očistenú a na drobné kocky nakrájanú šalotku prudko orestujeme, pridáme na menšie kúsky nakrájanú kuraciu pečeň a krátko osmažíme. Potom pridáme koreniny a podlejeme vínom. Krátko spolu povaríme a nakoniec dochutíme soľou.

  3. 3

    Zvyšné 4 jablká ošúpeme, rozpolíme a odrežeme konce, aby stabilne stáli. Opatrne vydlabeme vnútro. Položíme na papier na pečenie rozpolenou časťou dolu, potrieme medom a pri teplote 160 oC pečieme 10 až 15 minút. Počas pečenia ešte niekoľkokrát potierame medom.

  4. 4

    Na záver upečené vydlabané jablká položíme na tanier, dnu vložíme kuraciu pečeň, zakryjeme odrezanou vrchnou časťou jablka a okolo jablka polejeme jablkovým pyré.

Diskusia k receptu

verka1
No, tak toto je recept, ktorý ulahodí mojim chuťovým pohárikom. Len mám jednu pripomienku, zdá sa m,i že nie je postup prípravy dokončený. Ja som si to asi domyslela, ale čo naši mladučkí, začínajúci kuchtíci ? Stačí potom už len naplniť, prikryť deklom a položiť do toho pyré? Ďakujem.
braxi
pečieme aj sa plnkou, alebo ju dáme až do upečených jablk?
tatranka
Recept sa mi páči,ale akoby nebol ukončený.Jablkové pire asi použiješ, ako prílohu.Pečienkou naplníš asi upečené jabĺčka.Ja by som si tam veru na tanier dala aj pár opečených zemiačikov.No to by už bol môj recept a nie tvoj.Prepáč.Mám rada keď sa chute dopĺňajú.Oprav ma ak sa mílim.
coldbery
Súhlasim s tatrankou...recept je výborny a chutný,ale asi nedokončený....my skôr narodení si to domyslíme,ale pre začínajúcich ako píše verka1...to môže byť zložitejšie.....:-)))
vcelka
Zo slov Tatranky pekne vidno, ako má každý rád iné chute. Ja by som k tomu opečené zemiačky ani za nič. Mne sa to plnené jablko zdá dokonalé tak ako je - teda myslím kompletné. Ale proti chuti nieto dišputy. Určite by si niekto nalial aj kečup... :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia