Fusilli s vínovou omáčkou a gorgonzolou

Autor receptu: martinis

Tradičnú paradajkovú omáčku k cestovinám už iste jedla väčšina z nás a dobre ju poznáme. Vyskúšali ste ju však už s červeným vínom ? Ja dnes áno, pridal som trocha gorgonzoly, čerstvý tymián a aj pár zelených olív :)

1
porcia
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Základom dobrej paradajkovej omáčky je cesnak a cibuľa, preto polovicu cibule nasekáme najemno, cesnak nakrájame na plátky a na panvicu kvapneme lyžicu olivového oleja. Necháme ho dobre rozohriať, cibuľu s cesnak osmažíme, kým nechytia správnu farbu.
  2. Medzitým otvoríme plechovku kvalitných krájaných paradajok v plechovke. Mal som šťastie na výborne cherry rajčinky v bohatej paradajkovej šťave, tie sa sem hodili vynikajúco :) Pridáme ich na panvicu, plechovku ešte vypláchneme vodou, aby nič nevyšlo nazmar. Prilejeme dobré červené víno a privedieme k varu.
  3. Ochutíme tymiánom, bazalkou a ja rád pridávam aj bobkový list pre zaujímavejšiu chuť. Namelieme trochu nového korenia a pridáme aj pol lyžičky cukru. Zatiaľ som omáčku nesolil, aby sa naplno rozvinula prirodzená sladkosť paradajok. Varíme nezakryté do zhustnutia, ak použijete lepšie paradajky s hustou šťavou, potrvá to len pár minút.
  4. Cestoviny uvaríme, zlejeme a pridáme do omáčky, až teraz osolíme štipkou soli. Premiešame, ešte horúce naservírujeme na tanier a rozdelíme na ne gorgonzolu. Ak budete dosť rýchli, stihne sa ešte roztiecť a bude to skvelé :) Doplníme zelenými olivami, čerstvým tymiánom a servírujeme zakvapnuté olivovým olejom.