Jablkové šišky

Fritule - chorvátske jablkové šišky

Autor receptu: mariamka

Fritule sú tradičné chorvátske pečivo pripomínajúce malé šišky, pripravované najmä na Vianoce alebo Veľkú Noc. Do cesta ide zvyčajne jogurt, citrónová kôra, jablká, hrozienka, rakija. Podobný recept už na Vareche je, ja som dnes robila kysnutú verziu. Recept je z TV paprika - Chuti monarchie. Je to chutný sladký dezert, niečo ako naše šišky.

Postup

  1. Suroviny na cesto: droždie, maslo, vajíčka, vanilkový cukor, hrozienka, jabĺčka, panák rumu, citrón. Múka, cukor, mlieko samozrejme tiež.
  2. Môžete si kvások pripraviť vopred, ja to nerobím. Z múky, droždia, mlieka, žĺtkov, rozpusteného masla, citrónovej kôry, cukru, štipky soli vypracujeme cesto. To väčšie vajíčko, čo vidíte na fotke vyššie, malo 2 žĺtky (od maminky zo dvora:)), tak šup tam s nimi. Už v tomto momente je cesto krásne žltučké a voňavé.
  3. Pridáme hrozienka namočené v rume a postrúhané jablká. Necháme prepracovať, kým sa cesto neoddeľuje od stien. Podľa šťavnatosti jabĺk sledujte konzistenciu cesta, mala by byť taká knedľovo-langošová. Mne to vyšlo akurát. Pred kysnutím je lepšie cesto presunúť do nádoby, z ktorej sa bude ľahšie naberať.
  4. Zakryla som fóliou a šupla do off-mikrovlnky. Necháme kysnúť cca 30-40 minút. Cestíčko po vykysnutí.
  5. Vo vyššom kastróle rozpálime väčšie množstvo oleja. Z cesta pomocou dvoch naolejovaných lyžíc tvarujeme kôpky veľkosti vajca a vkladáme do rozpáleného oleja. Nevadí, že nemajú ideálny guľatý tvar, na chuti im to neuberie. Vypražíme do zlatista.
  6. Cesto nie a nie minúť. Rastie pred očami.
  7. Dávame na servítku odsať prebytočný tuk. Ešte nie sme na konci a už ich je plný hrniec.
  8. Horúce posypeme práškovým cukrom.
  9. Sú nadýchané, pórovité, šťavnaté po jabĺčkach a voňavé po rume a citrónovej kôre... nádhera, naozaj. Keď šišky, tak už len fritule :)
  10. Vyšlo ich toľkoto (dve sa záhadne vyparili).