Flank steak s krémovým hubovým rizotom a hľuzovkovou penou fotorecept
Foto: skolavareniapolus
Recept od Martina Korbeliča
porcií
Suroviny
800 g |
|
100 ml |
|
100 g |
|
500 g |
|
300 ml |
|
100 g |
|
300 g čerstvé (shitake, hliva ustricová, šampiňóny) |
|
100 g |
|
50 ml |
|
200 g |
|
1 l |
|
500 g |
|
10 plátkov |
|
1 l |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Rizoto: Huby očistíme a pokrájame.
-
2
Vo väčšom hrnci orestujeme na oleji najemno posekanú šalotku (môžeme pridať aj cesnak). Pridáme pokrájané huby a orestujeme. Zmes zalejeme bielym vínom, pridáme ryžu, vývar, soľ, mleté korenie a varíme, pokiaľ ryža nebude al dente. Vývar dolievame po malých objemoch podľa potreby. Rizoto musí byť krémové, ale ryža nesmie byť rozvarená.
-
3
Parmezán postrúhame a spolu s maslom vmiešame do rizota, ktoré potom odstavíme.
-
4
Hľuzovková pena: Hľuzovkovú pastu orestujeme na panvici s maslom. Prilejeme pastis, potom smotanu, prevaríme. Ochutíme soľou a mletým korením. Pridáme vo vode namočenú plátkovú želatínu a zmes rozmixujeme.
-
5
Hmotu prepasírujeme a vlažnú nalejeme do bombičkovej fľaše (používa sa na prípravu šľahačky).
-
6
Hovädzí pupok očistíme a pokrájame na hrubšie plátky, ktoré potrieme olejom. Steaky sprudka opečieme na panvici z oboch strán.
-
7
Opečené steaky poukladáme na plech, osolíme, okoreníme a dopečieme 10-15 minút v rúre pri nízkej teplote (110 °C).
-
8
Cuketu pokrájame na tenučké plátky a krátko orestujeme na panvici s olivovým olejom.
-
9
Na tanier naložíme krémové rizoto, na plátky pokrájané mäso, plátky cukety, nastriekame hľuzovkovú penu a dozdobíme hubami a bylinkami podľa chuti.
Ako nechápem, čo na pene môže vyzerať negustiózne, však pena je vždy pena. Čo má pena vyzerať ako flank steak či ako viedenský rezeň?