Fenikel s prosciuttom a so strúhaným oštiepkom fotorecept

Foto: Sracz
Sarkasticky rád ukazujem svetu, že aj Slovensko má tradičné výrobky, hodné i "zaťatých" gurmánskych fanatikov. Dnes je to kombinácia buľvy fenikla a údeného oštiepku. Zobraziť celý popisSarkasticky rád ukazujem svetu, že aj Slovensko má tradičné výrobky, hodné i "zaťatých" gurmánskych fanatikov. Dnes je to kombinácia buľvy fenikla a údeného oštiepku. Energetická hodnota predstavovaného receptu je nižšia, ako množstvo energie, ktorú telo použije na jeho spracovanie. Použil som buľvu sladkého fenikla, ktorého chuť som objavil až tu a hneď sa stala mojim favoritom. V surovom stave (kombinovaný zelerový šalát) má na mňa nežiadúci „hustilkový“ efekt, ale tepelne upravený nemá chybu!
porcie
príprava
na 175 °C
Suroviny
4 ks (buľvy) |
|
1 PL |
|
2 - 3 PL |
|
75 - 100 g |
|
200 - 250 g |
|
4 - 5 ks (v oleji) |
|
podľa chuti |
|
90 - 100 g |
|
2 - 3 PL |
|
Postup
-
1
Podľa úvodnej zostavy vidieť, že som toho veľa nepotreboval, príprava je navyše časovo nenáročná, jednoduchá, až veľmi a výsledný chuťový efekt je hodný labužníka.
-
2
Očistené a na povrchu umyté buľvy fenikla som pokrájal asi na 10 mm „disky“ (najjemnejšie vlasové časti vňate použijem na posýpku porcií), poukladal ich do keramickej zapekacej misy, zakryl celofánovou fóliou a
-
3
v priebehu 10 min uvaril v „mikrovlnke“; čas si, prosím, regulujte podľa Vašeho typu aparátu; orientoval som sa mäkkosťou „disku“, ktorú som overil pritlačeným prstom; pozor na paru; uvarený fenikel „pustí“ dosť šťavy, ktorú som vylial, ale pre prípadné použitie je ju možné vliať do fľaštičky a uložiť do chladničky!
-
4
Teraz nastal čas jemnej „piplačky“; zapekaciu misu (pekáč) z jenského skla som vymastil zmäknutým maslom a posypal PL jemnej strúhanky; plátky prosciutta som pozdĺžne rozrezal na ½, každou obalil „disk“ predvareného fenikla a na „stojáka“ uložil do pripraveného pekáča; priložil 10 mm plátok mozzarelly, kúsok sterilizovanej kapie a postup opakoval, až som vytvoril zástup (valec),
-
5
v pekáči, ako vidíte na obr. Boli tri; ich povrch som jemne posolil (prosciutto je slané) pokropil 2 PL olivového oleja, posypal druhou PL jemnej strúhanky, ½ strúhaného bánoveckého údeného pološtiepka a dal na 33 min zapiecť do elektrickej rúry vyhriatej na 175 °C; riaďte sa, prosím, podľa Vašeho zariadenia.
-
6
Po niečo viac ako polhodinke nás prekvapil takýto pohľad...
-
7
Voňavá porcia na (asi ½ valca, či štrúdle) tanieri, posypaná jemnou časťou feniklovej vňate, nás nenechala dlho čakať; zajedali sme ju domácim bielym chlebíkom a aj s chuťou spoločne oslávili Deň matiek!
-
8
Podávať ju je možné aj ako predjedlo s bielym pečivom a s lístočkami bazaličky voňavej posypanými plátkami čerstvých paradajok.
-
9
Poznámka navyše: viete, že okrem cenných éterických olejov fenikel obsahuje dvojnásobné množstvo vitamínu C ako citrón? Fenikel podporuje činnosť pečene, trávenie aj črevnú peristaltiku. Feniklový čaj zasa pomáha pri detských kolikách. V Taliansku sa jedlá s feniklom podávajú na konci hodovania na dobré vytrávenie. Ako som uviedol, buľva sladkého fenikla (Foeniculum vulgare var. dulce), sa používa v surovom i vo varenom či pečenom stave. Má vraj zoštíhľujúce a omladzujúce účinky. Foeniculum vulgare var. vulgare (fenikel obyčajný), najmä jeho semená, sa však používa ako voňavé korenie. Tak prečo nevyskúšať!?! Nám veľmi chutil!
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
bánovecký údený polooštiepok je úžasný, priam stvorený pre majstrov a labužníkov I. triedy :-) u nás doma vedie aj s feniklom, je veľmi žiadaný!
receptík uložený a celé 5 -hviezdičkové nebo Ti posielam, môj vzácny priateľ :-)