Fazuľová polievka
Fazuľová polievka

Fazuľovo-hrášková polievka

blissofplants - fotkablissofplants, 22. januára 2022

Suroviny

1 PL ( podľa vlastného výberu)
50 g
2 strúčiky
1 stonka
1 stonka
1 ks
1 ks
1 ks
200 g (namočená cez noc vo vode)
100 g mrazený
1 ks
2 l




Postup

  1. 1

    Zohrejeme si olej vo veľkom hrnci a jemne si opražíme nakrájaný pór.

  2. 2

    Pridáme bobkový list, zopár feniklových semienok, nakrájanú zelerovú stonku, stonku feniklu, sušené bylinky a nadrobno nakrájaný cesnak.

  3. 3

    Fazuľu opláchneme, pridáme do hrnca, zalejeme vodou (1 a pol litra bude stačiť zatiaľ). Varíme aspoň hodinu.

  4. 4

    Zatiaľ si očistíme a nakrájame zvyšnú zeleninu. Pridáme do polievky a zalejeme zvyšnou vodou. (Ak máte radi 'riedkejšiu ' polievku, môžete priliať viac vody).

  5. 5

    Dobre ochutíme a varíme kým fazuľa a zelenina sú uvarené.

  6. 6

    Úplne na záver pridáme hrášok a varíme ešte 10 minút. Ak treba, dochutíme.

Diskusia k receptu

haji
Receptů na polévky není nikdy dost. Přiznám se, že fazole s hráškem jsem dokopy ještě nezkoušela. Mně by chutnalo! Krásné foto, k polévečce chlebík patří. Krásný zbytek víkendu, ať se ti daří!
bugout
@haji (22.1.2022 20:32) Musím povedať, že fazuľu a hrášok som dohromady tiež nejedol a asi ani nevidel, snáď len keď nejakú takú zmes dostala za úlohu Popoluška triediť 🤣🤣. Aj keď v indických jedlách som videl veru rôzne kombinácie strukovín a doma zvykne robiť červená/žltá šošovica + fazuľa (červená a niekedy aj s mungom). No a späť k polievke, raz som myslím, že v Azerbajdžanskej reštaurácia jedol kombináciu červená šošovica a žltý (teda suchý) hrach bola krémová a excelentná. Skúšal som na nete nájsť recept ale bez úspechu... V každom prípade keď sa na túto polievku pozerám mám na ňu chuť a asi ju aj vyskúšam. Ale fazuľu dam konzervu, polievky jem sám, takže si to uľahčím a urýchlim.
haji
@bugout (23.1.2022 00:25)
Jejda, žltý hrach s červenou šošovicovou zní opravdu moc dobře! Díky za inspiraci, konzervě /tedy mně/ to jedině prospěje, když poměním klasiku, alespoň částečně. Ty jsi studnice změn a to je dobře!
blissofplants
@bugout (23.1.2022 00:25)

Už len to, že máš na polievku chuť ma teší.😉
Ale je trochu 'hriech' jesť polievku sám. Takže keď nejakú uvaríš, ja sa pridám🙌
O jedle viem rozprávať hodiny.😃
Mal by si čo počúvať.🙈
mijaita
No jooo, vzdyt je to v podstate polivka hrstkova!! :-) Jen tam mas tech lustenin min. Ano, i ja jsem ji uz varila. Da se, i ty fazole snim, ale .... No, jak jsem psala, ja se dockam :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia