Tvarohová žemľovka
Tvarohová žemľovka

Excelentná žemľovka z vianočky

Martina Gromová
foodblogerka, 10. januára 2024
Excelentná žemľovka z vianočky
Foto: Martina Gromová

Žemľovku zväčša pripravujem, keď mi zostane pečivo, ale ak chcem urobiť naozaj skvelú, tak jedine z vianočky.

6
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 180/130 °C

Suroviny

1 ks maslová
6 ks
1 hrnček
1/2 hrnčeka
500 g
2 bal.
3 ks (veľké)
60 g
1 PL
štipka
Malinový toping:
1 hrnček
1 hrnček
1/4 hrnčeka




Postup

  1. 1

    Vianočku nakrájame na plátky. Formu vytrieme maslom a vyložíme polovicou plátkov vianočky.

  2. 2

    V miske vyšľaháme 3 vajcia, 3 žĺtky a 1/4 hrnčeka kokosového cukru do hustej peny. Potom vmiešame metličkou mlieko. Časťou vaječnej zmesi jemne polejeme vianočku uloženú vo forme.

  3. 3

    V druhej miske zmiešame tvaroh a škoricový cukor. Pridáme za naberačku zmesi na poliatie. Tvarohovú zmes nanesieme na vianočku.

  4. 4

    Jablká ošúpeme, nastrúhame na plátky. Navrstvíme na tvaroh a opäť polejeme trochou vaječnej zmesi.

  5. 5

    Potom uložíme opäť vrstvu vianočky namočenej vo vaječnej zmesi. Na vrch poukladáme na plátky nakrájané zvyšné maslo. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút.

  6. 6

    Medzitým vyšľaháme 3 bielky, 1/4 hrnčeka kokosového cukru a štipku soli na sneh. Sneh navrstvíme na predpečenú žemľovku, posypeme mandľovými lupienkami a ešte zapekáme pri teplote 130 °C asi 15 minút. Po upečení posypeme kokosovým práškovým cukrom.

  7. 7

    Suroviny na toping rozmixujeme, najlepšie v mixéri na prípravu smoothie, a podávame so žemľovkou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia