Excelentná žemľovka z vianočky
foodblogerka, 10. januára 2024

Foto: Martina Gromová
Žemľovku zväčša pripravujem, keď mi zostane pečivo, ale ak chcem urobiť naozaj skvelú, tak jedine z vianočky.
porcií
príprava
na 180/130 °C
Suroviny
| 1 ks maslová | 
                                                             | 
                                                    
| 6 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 hrnček | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 hrnčeka | 
                                                             | 
                                                    
| 500 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| 3 ks (veľké) | 
                                                             | 
                                                    
| 60 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| štipka | 
                                                             | 
                                                    
| Malinový toping: | |
| 1 hrnček | 
                                                             | 
                                                    
| 1 hrnček | 
                                                             | 
                                                    
| 1/4 hrnčeka | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Vianočku nakrájame na plátky. Formu vytrieme maslom a vyložíme polovicou plátkov vianočky.
- 2
 V miske vyšľaháme 3 vajcia, 3 žĺtky a 1/4 hrnčeka kokosového cukru do hustej peny. Potom vmiešame metličkou mlieko. Časťou vaječnej zmesi jemne polejeme vianočku uloženú vo forme.
- 3
 V druhej miske zmiešame tvaroh a škoricový cukor. Pridáme za naberačku zmesi na poliatie. Tvarohovú zmes nanesieme na vianočku.
- 4
 Jablká ošúpeme, nastrúhame na plátky. Navrstvíme na tvaroh a opäť polejeme trochou vaječnej zmesi.
- 5
 Potom uložíme opäť vrstvu vianočky namočenej vo vaječnej zmesi. Na vrch poukladáme na plátky nakrájané zvyšné maslo. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút.
- 6
 Medzitým vyšľaháme 3 bielky, 1/4 hrnčeka kokosového cukru a štipku soli na sneh. Sneh navrstvíme na predpečenú žemľovku, posypeme mandľovými lupienkami a ešte zapekáme pri teplote 130 °C asi 15 minút. Po upečení posypeme kokosovým práškovým cukrom.
- 7
 Suroviny na toping rozmixujeme, najlepšie v mixéri na prípravu smoothie, a podávame so žemľovkou.
Tiež tvarohová žemľovka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





 


Diskusia k receptu