Excelentná žemľovka z vianočky
foodblogerka, 10. januára 2024
Foto: Martina Gromová
Žemľovku zväčša pripravujem, keď mi zostane pečivo, ale ak chcem urobiť naozaj skvelú, tak jedine z vianočky.
porcií
príprava
na 180/130 °C
Suroviny
1 ks maslová |
|
6 ks |
|
1 hrnček |
|
1/2 hrnčeka |
|
500 g |
|
2 bal. |
|
3 ks (veľké) |
|
60 g |
|
1 PL |
|
štipka |
|
Malinový toping: | |
1 hrnček |
|
1 hrnček |
|
1/4 hrnčeka |
|
Postup
-
1
Vianočku nakrájame na plátky. Formu vytrieme maslom a vyložíme polovicou plátkov vianočky.
- 2
V miske vyšľaháme 3 vajcia, 3 žĺtky a 1/4 hrnčeka kokosového cukru do hustej peny. Potom vmiešame metličkou mlieko. Časťou vaječnej zmesi jemne polejeme vianočku uloženú vo forme.
- 3
V druhej miske zmiešame tvaroh a škoricový cukor. Pridáme za naberačku zmesi na poliatie. Tvarohovú zmes nanesieme na vianočku.
- 4
Jablká ošúpeme, nastrúhame na plátky. Navrstvíme na tvaroh a opäť polejeme trochou vaječnej zmesi.
- 5
Potom uložíme opäť vrstvu vianočky namočenej vo vaječnej zmesi. Na vrch poukladáme na plátky nakrájané zvyšné maslo. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút.
- 6
Medzitým vyšľaháme 3 bielky, 1/4 hrnčeka kokosového cukru a štipku soli na sneh. Sneh navrstvíme na predpečenú žemľovku, posypeme mandľovými lupienkami a ešte zapekáme pri teplote 130 °C asi 15 minút. Po upečení posypeme kokosovým práškovým cukrom.
- 7
Suroviny na toping rozmixujeme, najlepšie v mixéri na prípravu smoothie, a podávame so žemľovkou.
Tiež tvarohová žemľovka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu