Tvarohová žemľovka
Tvarohová žemľovka

Tvarohová žemľovka s jablkami, rebarborou a bielkovou penou

Mário Hlinka
šéfkuchár Mlyna u Anastázie v Pohraniciach, 30. apríla 2020
Tvarohová žemľovka s jablkami, rebarborou a bielkovou penou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

10 ks (alebo iné pečivo)
500 ml
10 PL
250 g
2 ks
2 ks
1 stonka
100 g
1 bal.




Postup

  1. 1

    Rebarboru ošúpeme, nakrájame na kolieska, posypeme 2 PL kryštálového cukru a necháme odstáť. Jablká umyjeme, očistíme a nakrájame na mesiačiky. Pekáč alebo tortovú formu vymastíme olejom a vysypeme strúhankou. Tvaroh, žĺtky a 2 PL cukru zmiešame. Rožky prekrojíme.

  2. 2

    Do vandlíka dáme mlieko a 2 PL kryštálového cukru. Do mlieka namáčame rožky a keď zmäknú, vytlačíme z nich medzi dlaňami mlieko a ukladáme naspodok pripravenej formy. Na uložené rožky poukladáme jablká, posypeme 2 PL kryštálového cukru a uložíme ďalšiu vrstvu namočených rožkov. Nanesieme ochutený tvaroh a na tvaroh scedenú rebarboru a poslednú vrstvu rožkov.

  3. 3

    Všetko posypeme mletou škoricou, poukladáme tenké plátky masla, dáme piecť na 30 až 40 minút pri 180 °C. Bielky vyšľaháme s 2 PL kryštálového cukru a vanilkovým cukrom na pevnú penu. Keď je vrch žemľovky dochrumkava upečený, vyberieme ju z rúry a navrch nanesieme bielkovú penu. Mierne znížime teplotu rúry a necháme dopiecť asi 5 minút dozlatista.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia