Tvarohová žemľovka
Tvarohová žemľovka

Žemľovka s karamelizovanými jablkami

Ľubomír Galbavý
šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Meet and Eat v Piešťanoch, 2. októbra 2019
Žemľovka s karamelizovanými jablkami
Foto: Pravda - Robert Hüttner
45 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

12 plátkov
200 g
50 g
300 g
300 g
1 ks
2 ks
3 ks
4 g
30 g




Postup

  1. 1

    Tvaroh vymiešame s 2 PL cukru a so žĺtkom. Jablká olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou.

  2. 2

    Bielky vyšľaháme na riedku penu, primiešame dve lyžice cukru, postavíme do vodného kúpeľa a vyšľaháme na tuhý sneh. Zvyšný cukor rozpustíme na panvici na zlatý karamel, prilejeme 100 ml vody, pridáme škoricu, jablká a premiešame.

  3. 3

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Zmiešame smotanu s práškovým cukrom a do zmesi namočíme plátky chleba. Do formy naukladáme navlhčený chlieb, potom tvarohovú vrstvu, jablká a hrozienka. Navrch nanesieme sneh a pečieme 15 minút.

Diskusia k receptu

3sandra3
S chlebom som zatiaľ žemľovku nerobila. Môže to byť dobré?
haji
@3sandra3 (2.10.2019 14:32)
No, nevím. Spíš bych hádala na toustový chléb.
haji
@3sandra3 (2.10.2019 14:32)
Sám název "žemlovka" je odvozen od žemle a ne od chleba, vidím na světlý toustový chléb.

zinnajdha
Chutilo by mi , veru, s karamelovými jablkami. Robievam s dvojdňovými rožkami.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia