Kysnutý mandľový koláč

Ensaimadas (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Boli ste niekedy na Malorke? Skúsili ste ensaimadu? Alebo ste videli turistov, ktorí odtiaľ prileteli a nesú si veľké krabice previazané špagátom? Určite v nich majú ensaimady... Na Malorke sú typickým dezertom.

8
porcií
20 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do hrnčeka s trochou vlažného mlieka dáme napučať droždie. Potom ho zmiešame s ostatnými surovinami na hladké cesto.
  2. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste, minimálne hodinu.
  3. Medzitým si pripravíme plnku. Jednoducho všetko zmiešame.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme na osem častí. Každú časť rozvaľkáme na placku o priemere 15-20 cm a potrieme plnkou.
  5. Jemne zrolujeme na roládu. Nestláčame.
  6. Musíme sa rozhodnúť, či chceme malé ensaimady, alebo veľké. Ak chceme malé, tak roládu stočíme do slimáka. Nestláčame. Ak chceme veľkú, tak rolády jednu za druhou napájame tak, že koniec vždy podstrčíme pod ten predošlý. Nestláčame. Medzi pospájanými roládami sa snažíme nechať trochu miesta, aby ensaimada pri pečení nenarástla do výšky, mala by byť skôr taká placatá.
  7. Mne z tohto množstva vyšli štyri malé a jedna veľká ensaimada. Ešte ich necháme chvíľu podkysnúť a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 180 stupňov asi 15-20 minút.
  8. Podávame posypané cukrom.