Dvakrát pečené zemiaky s rukolovo - mangoldovým pestom fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 27. marca 2011

Ľahká a chutná večera.

Suroviny

50 g
70 g
6 - 7 PL
50 g
50 g
2 - 3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Rukolu a mangold umyjeme a osušíme. Mangold nakrájame na pásiky. Pripravíme si zvyšné suroviny.

    Dvakrát pečené zemiaky s rukolovo - mangoldovým pestom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici rozohrejeme 2 Pl olivového oleja, pridáme magold. Necháme na miernom ohni za stáleho miešania cca 3 min.

    Dvakrát pečené zemiaky s rukolovo - mangoldovým pestom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do mixéra dáme pripravený mangold a všetky suroviny okrem oleja.

    Dvakrát pečené zemiaky s rukolovo - mangoldovým pestom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozmixujeme. Olej pridáme podľa potreby.

    Dvakrát pečené zemiaky s rukolovo - mangoldovým pestom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pesto ochutíme soľou, čiernym korením a odložíme bokom.

    Dvakrát pečené zemiaky s rukolovo - mangoldovým pestom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Celé umyté zemiaky popicháme vidličkou a pečieme v rúre cca 50 minút (podľa veľkosti zemiakov).

    Dvakrát pečené zemiaky s rukolovo - mangoldovým pestom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené zemiaky pripravíme na plnenie. Vrchnú štvrtinu zemiaku zrežeme. Vyberieme vnútro.

    Dvakrát pečené zemiaky s rukolovo - mangoldovým pestom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravené zemiakové lodičky.

    Dvakrát pečené zemiaky s rukolovo - mangoldovým pestom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vnútro zemiakov zmiešame s pripraveným pestom. Ak je potrebné, dochutíme.

    Dvakrát pečené zemiaky s rukolovo - mangoldovým pestom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zemiakové lodičky naplníme pripravenou hmotou. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 10 minút. Podávame s čerstvou zeleninou.

    Dvakrát pečené zemiaky s rukolovo - mangoldovým pestom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

alexola
výborné suroviny, krásna farba, hodné odskúšania :) wau
monzet
Krásna fotka,super recept.Veľmi sa mi páči,cez týždeň tieto zemiačky upečiem.
sandratamer
Neviem, či to je diétne, ale cez týždeň to určite urobím, vyzerá to nádherne :-D
jatanika
krásne to vyzerá...ako všetky tvoje jedlá.... čím by sa dal nahradiť mangold ?... nie som si istá, či som ho niekedy videla u nás v obchode... asi nie...
lucylee
vyzerá super, kde sa ti podarilo kúpiť mangold? Ja som ho ešte nikde nevidela...
jatanika
@ejta , myslela som, že so špenátom to pôjde... mangold som ešte nikdy nejedla... a čerstvý špenát bude čochvíľa aj u babičiek na záhradke... tak skúsim
zinnajdha
mangold sa pestuje jednoducho. Semienka dostať v záhradkovom obchode vždy. Je to dvojročná bylina, nenáročná na pôdu. Zelené veľké listy rastú hojne a možno ich zbierať aj pri mínus 2 - -3 °C. Pri veľkých mrazoch už zvädne. Často sa používa ako náhrada špenátu. Má tiež jemnú charakteristickú chuť, trocha rozdielnu od špenátu. Má široké byle, z nich sa dá robiť výborný slaný mangoldový koláč ( 90 % tvrdého syra, veľa vajec a troch- málo múky). Listy možno plniť ako plnenú kapustu, rolády a pod. Rovnako kvalitné sú obidva druhy: zelený a červený.
zinnajdha
pesto z toho bude určite veľmi dobré, urobím. Ďakujem za recept.
zinnajdha
... aj rukolu možno celkom jednoducho pestovať, aj v truhlíkoch v byte, ak nie je záhrada.
lucylee
@zinnajdha to ma zaujíma, ja som na pestovanie amatér a rukolu milujem! Môžeš dať ešte nejaké tipy, aby sa jej darilo?Ja by som ju určite zasadila.
zinnajdha
lucylee , semienka rukoly dostať v záhradkárstve ( teraz mi nenapadne český názov rukoly, ale v obchode to poznajú aj slovensky aj česky). Posiať treba podľa návodu. Ja to mám posadené v skleníku, je to dvojročná bylina, znamená to, že na jeseň ju netreba vyhodiť, ale len prezimovať asi ako muškáty. V balení je veľa drobných semienok, preto keď sa nevysejú naraz všetky, možno ich použiť aj na budúci rok, alebo podarovať kamarátkam, potešia sa. Mimo polievania nevyžaduje žiadnu zvláštnu opateru. V byte ( na okne a pod.) som ju nesadila, ale nie je dôvod, prečo by nerástla: asi tak ako v skleníku, iste jej bude dobre aj na balkóne.
ajrin
Existuje jedna zelenina podobna mangoldu ale ma jemnejsiu chut .lahko sa pestuje a nahradi aj spenat od leta az do silnejsich mrazov,orezavaju sa krajne listy ktore stale dorastaju.Kamaratky ktorym som ju priniesla su nadsene,staci maly kusok zeme 4-5 korenov a mate jej az privela. Vola sa Coste (Koste), ale u nas som ju este nevidela ani v obchode ani semienka,v
ajrin
Prepacte ,omylom som to poslala,pokracujem:V Taliansku je velmi popularna ,je tam vela druhov zeleniny ktore u nas nedostat,napr Cima di rapa,velmi chutna ale neviem ci by sa u nas vydarila, Koste ano a kto by chcel semienka poslem
zinnajdha
chcem, prosím si semienka, všetko jedlé zelené sadím. Treba adresu ?
alena45
semiačka mangoldu som už kúpila a tak sa mi tento recept hodí. No ešte aby vyrástol. Skôr by ma zaujímalo čím nahradiť rukolu. Možno nejakou prerastenou bylinkou, napríklad medovkou, tej mám vždy straaašne veľa a dodala by citrónovú chuť.
zirafninka1
Vsetkym dakujem za komentare. Rozbehla sa tu zaujimava debata. Mat tak aspon malu zahradu, tak skusam pestovat asi vsetko co sa da jest :)
mastie
ja mam opacny problem mam je momentalne vela na hriadke,tak uvazujem pesto spravit do zasoby,napadlo ma vyuzit ho na palacinky na slano a este ako?
alena45
Ako píše Zinnajdha, mangold sa pestuje ľahko a už ho mám toľko, že neviem čo s ním. Tak som rozmýšľala tiež, že by som si urobila takéto pesto do zásoby. Môžete mi niekto odpovedať, čo máte s tým skúsenosť ? Sterilizovať ? Alebo držať len v chlade ? A ako dlho vydrží ? ďakujem.