Krémový marhuľový koláč fotorecept
Foto: olinecka
Pre milovníkov krémových koláčikov. Poteší na každú príležitosť, oslavu narodenín, posedenie alebo len tak pre potešenie.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto : | |
300 g (alebo hladká špeciál) |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
140 g studený (alebo maslo) |
|
1 ks |
|
1 bal. |
|
z 1 pomaranča (alebo balíček dr.Oetker) |
|
Krém: | |
500 ml |
|
1 ks |
|
4 PL |
|
1 bal. |
|
5 PL |
|
50 ml |
|
150-170 g (20 %) |
|
Okrem toho: | |
(z kompótu alebo čerstvé) |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto.
-
2
Suroviny na krém.
-
3
Cesto: Múku, práškový cukor a prášok do pečiva preosejeme do misy. Nastrúhame studený tuk a pridáme zvyšok surovín, vypracujeme hladké cesto.
-
4
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti - väčšiu a menšiu. Menšiu časť cesta dáme do chladničky stuhnúť, lepšie sa s ním bude pracovať.
-
5
Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske. Pomocou formy s priemerom 26 cm vykrojíme z cesta kruh.
-
6
Formu vymastíme maslom, boky cesta mierne vyvýšime, aby nevytiekol krém. Popichame vidličkou a cesto predpečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 8-10 minút.
-
7
Krém: V mlieku rozmiešame žĺtok, škrobový prášok, kryštálový a vanilínový cukor. Za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý necháme mierne vychladnúť. Po vychladnutí vmiešame kyslú smotanu a pomarančovú šťavu. Marhule z kompótu scedíme, pokrájame na menšie kúsky a zľahka vmiešame do krému.
-
8
Krém rozotrieme na predpečený korpus, uhladíme. Z druhej menšej časti pomocou formičky vykrojíme kvietky, hviezdičky podľa seba a uložíme na krém. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 25 minút do zlatista.
-
9
Po upečení necháme vychladnúť...
-
10
...a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Ďakujem krásne za príjemný komentár, veľmi potešil...