Dusené gulášové uhorky so zemiakmi

martinis - fotkamartinis, 9. apríla 2013
Dusené gulášové uhorky so zemiakmi
Foto: martinis

Guláš, aký iste nepoznáte - s uhorkami, zemiakmi, poriadne pikantný a podávaný s bravčovým medailónikom, paprikovou pastou a kyslými uhorkami.

1
porcia
35 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 - 2 PL
poctivo
3 - 4 ks
Ďalšie možné prísady:
podľa chuti
2 - 3 strúčiky
 (alebo tofu alebo údené)
 lyžica




Postup

  1. 1

    Ak ste zaskočení, je to v poriadku, tak to má byť - uhorky sa v našich kuchyniach tepelne takmer vôbec neupravujú, aspoň ja som sa s tým nikdy nestretol, čiže sám som bol k tomuto receptu chvíľu skeptický. Ja sa však experimentov nebojím a pevne verím, že vy priatelia tiež nie, takže vám ponúkam naozaj netradičný "guláš" ako inú, možno troška zdravšiu a jednoduchšiu, no určite výrazne vzdialenú alternatívu toho klasického. Rýchle, chutné a výdatné jedlo s minimálnymi starosťami a hotové za pár minút ;)

  2. 2

    Tieto uhorky nazývam gulášové preto, pretože sa pripravujú na podobnom základe, ako guláš. A k tomu samozrejme patrí cibuľa, takže jednu poriadne veľkú ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky. Šalátovú uhorku, hrdinku dnešného jedla umyjeme a taktiež nakrájame na väčšie kúsky : najjednoduchšie je ju pozdĺžne rozdeliť na štvrtiny, ktoré pokrájame na štvrťkolieska.

  3. 3

    Do hlbšej panvice vlejeme lyžicu olivového oleja (originálne sa použije masť, my však chceme niečo ľahšie a zdravšie :)) a do hrnca nasypeme štipku soli, ktorú zalejeme dostatkom vody na varenie zemiakov. Ak sa rozhodnete pridať aj mäso, pripravte aj gril, alebo panvicu.

  4. 4

    Bravčový medailónik z oboch strán osolíme, okoreníme čiernym korením, posypeme červenou paprikou, pokvapkáme olejom a všetko doň vmasírujeme, aby nasal tie chute. Trojkombinácia soľ, mleté čierne korenie a červená paprika je pre mňa "svätá trojica", ktorú používam pri príprave každého mäsa, ale aj väčšiny ďalších jedál.

  5. 5

    Medailónik dáme na gril či panvicu a grilujeme 2 krát po 5 minút z každej strany : to znamená 5 minút z jednej, 5 minút z druhej a potom ešte raz z jednej aj druhej - spolu 20 minút. Jednoduché, chutné, šťavnaté.

  6. 6

    Vráťme sa teda k našej príprave - zatiaľ máme naseknú cibuľu, uhorku, v panvici olej a v hrnci osolenú vodu. Očistíme 3, možno 4 menšie zemiaky, umyjeme a pokrájame na kúsky veľkostne podobné uhorke. Vodu v hrnci necháme zovrieť, vsypeme zemiaky a varíme 15 minút.

  7. 7

    Olej v panvici rozhorejeme a cibuľu poriadne opražíme, až dohneda. Keď získa správnu farbu a typickú vôňu, pridáme uhorky, stíšime plameň a posypeme lyžicou hladkej múky, trebárs aj celozrnnej. Prečo nie. Poriadne, tým myslím naozaj štedro posypeme červenou paprikou, tak ako sa patrí, môžme pridať aj trocha pikantnej, osolíme veľkou štipkou soli, okoreníme mletým čiernym korením, posypeme ešte drvenou rascou pre správny šmrnc a podlejeme trochou vody : deci, možno deci a pol.

  8. 8

    Panvicu premiešame, prikryjeme a dusíme 10, kto chce uhorky mäkšie, môže aj 15 minút. Nemajte obavy, naozaj budú vynikajúce ;). Až sú zemiaky mäkké, scedíme ich, okoreníme podľa chuti, postačí aj soľ a petržlen, ale pokojne pridajte aj iné bylinky či koreniny, podľa vlastnej chuti a fantázie. Vmiešame ich k uhorkám.

  9. 9

    Celý obsah panvice prelejeme do hlbšieho taniera či misky a naň uložíme ten šťavnatý, ugrilovaný medailónik. Ozdobíme niekoľkými lístkami petržlenu, bokom som pridal aj kyslé uhorky na zahryznutie. Vyvrcholením tohto jedla je lyžica ostrej gulášovej pasty, ktorú som použil ako taký "dip", do ktorého je možné namočiť kúsky zemiakov, mäsa, či uhorky.

  10. 10

    Hotovo, dusené gulášové uhorky čakajú na zjedenie a majú zaujímavú, troška cuketovú chuť :) Toto jedlo som si ihneď zamiloval, pretože je zdravé, má nečakanú chuť, je veľmi výdatné a mimoriadne prispôsobivé najrôznejším požiadavkám : vegetariáni a vegáni mäso vynechajú, deťom uhorky nepripravíme až tak pikantne, odolnejší naopak pridajú aj cesnak, či čili, bez zemiakov môžme podávať aj s chlebom a komu to bravčové nepasuje, vymení ho za tofu, údené mäso, kabanos či inú klobásku. Nech to para tlačí, dobrota ! :-)

  11. 11

    Môj tip : Ak máte radi redší, polievkový guláš, podlejte väčším množstvom vody, ak ho naopak chcete hustejší, skôr takú omáčku, posypte uhorky namiesto lyžice múky dvoma.

    Dusené gulášové uhorky so zemiakmi - obrázok 11

Diskusia k receptu

kajusiqq
Čakám že mi raz navaríš:).......mňam!:).....pre mňa ale bez medailónika.
Krásna foto,krásne popísane:)......1*:)
letisia
A veru sa mýliš. U nás doma sa používajú uhorky tepelne spracované. Hovädzie mäso na kyslo sa robí s kyslými uhorkami, dusí sa to spolu a potom pridá smotana. A moje detstvo sa spája s obloženými chlebíkmi (trošku potreté maslom, trvanlivá saláma a tenšie plátky kyslej uhorky - po dĺžke), ktoré sme zohriali v mikrovlnke. Boli akoby jemne uvarené, horúce. Niekedy som si ich pokvapkala kečupom. No asi ma niekto zvozí, že aký to bol gurmánsky nezmysel, ale ja som ich mala veľmi rada.
klaura
geniálne napísané ... keďže mäsový guláš moc nemusím, tento si určite urobím ... :)
radost
@martinis
že si dobrý na slohu??..bo pre písanie máš "vlohu"...:-)
aj ked doma nerobím tvoje recepty na stopercent klonované...čo-to z tvojich nápadov sa na môj tanier dostane...:-)si kuchtík originál-nech rozvíja sa zdarne tvoj osobitý gastromanuál...:-))
stále ťa "poočku" sledujem...nebanujem..obdivujem...troška-skromne-nasledujem...:-))
stanci11
toto vyzerá geniálne, hneď zajtra to musím vyskúšať ;)
vicus
Ja robievam cuketový guláš, ale vyskúšam aj toto, vyzerá to eňo ňuňo! :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia