Foto: martinis
Guláš, aký iste nepoznáte - s uhorkami, zemiakmi, poriadne pikantný a podávaný s bravčovým medailónikom, paprikovou pastou a kyslými uhorkami.
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
|
|
|
|
1 - 2 PL |
|
poctivo |
|
|
|
|
|
|
|
3 - 4 ks |
|
|
|
|
|
Ďalšie možné prísady: | |
podľa chuti |
|
2 - 3 strúčiky |
|
|
|
|
|
(alebo tofu alebo údené) |
|
lyžica |
|
Postup
-
1
Ak ste zaskočení, je to v poriadku, tak to má byť - uhorky sa v našich kuchyniach tepelne takmer vôbec neupravujú, aspoň ja som sa s tým nikdy nestretol, čiže sám som bol k tomuto receptu chvíľu skeptický. Ja sa však experimentov nebojím a pevne verím, že vy priatelia tiež nie, takže vám ponúkam naozaj netradičný "guláš" ako inú, možno troška zdravšiu a jednoduchšiu, no určite výrazne vzdialenú alternatívu toho klasického. Rýchle, chutné a výdatné jedlo s minimálnymi starosťami a hotové za pár minút ;)
- 2
Tieto uhorky nazývam gulášové preto, pretože sa pripravujú na podobnom základe, ako guláš. A k tomu samozrejme patrí cibuľa, takže jednu poriadne veľkú ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky. Šalátovú uhorku, hrdinku dnešného jedla umyjeme a taktiež nakrájame na väčšie kúsky : najjednoduchšie je ju pozdĺžne rozdeliť na štvrtiny, ktoré pokrájame na štvrťkolieska.
- 3
Do hlbšej panvice vlejeme lyžicu olivového oleja (originálne sa použije masť, my však chceme niečo ľahšie a zdravšie :)) a do hrnca nasypeme štipku soli, ktorú zalejeme dostatkom vody na varenie zemiakov. Ak sa rozhodnete pridať aj mäso, pripravte aj gril, alebo panvicu.
- 4
Bravčový medailónik z oboch strán osolíme, okoreníme čiernym korením, posypeme červenou paprikou, pokvapkáme olejom a všetko doň vmasírujeme, aby nasal tie chute. Trojkombinácia soľ, mleté čierne korenie a červená paprika je pre mňa "svätá trojica", ktorú používam pri príprave každého mäsa, ale aj väčšiny ďalších jedál.
- 5
Medailónik dáme na gril či panvicu a grilujeme 2 krát po 5 minút z každej strany : to znamená 5 minút z jednej, 5 minút z druhej a potom ešte raz z jednej aj druhej - spolu 20 minút. Jednoduché, chutné, šťavnaté.
- 6
Vráťme sa teda k našej príprave - zatiaľ máme naseknú cibuľu, uhorku, v panvici olej a v hrnci osolenú vodu. Očistíme 3, možno 4 menšie zemiaky, umyjeme a pokrájame na kúsky veľkostne podobné uhorke. Vodu v hrnci necháme zovrieť, vsypeme zemiaky a varíme 15 minút.
- 7
Olej v panvici rozhorejeme a cibuľu poriadne opražíme, až dohneda. Keď získa správnu farbu a typickú vôňu, pridáme uhorky, stíšime plameň a posypeme lyžicou hladkej múky, trebárs aj celozrnnej. Prečo nie. Poriadne, tým myslím naozaj štedro posypeme červenou paprikou, tak ako sa patrí, môžme pridať aj trocha pikantnej, osolíme veľkou štipkou soli, okoreníme mletým čiernym korením, posypeme ešte drvenou rascou pre správny šmrnc a podlejeme trochou vody : deci, možno deci a pol.
- 8
Panvicu premiešame, prikryjeme a dusíme 10, kto chce uhorky mäkšie, môže aj 15 minút. Nemajte obavy, naozaj budú vynikajúce ;). Až sú zemiaky mäkké, scedíme ich, okoreníme podľa chuti, postačí aj soľ a petržlen, ale pokojne pridajte aj iné bylinky či koreniny, podľa vlastnej chuti a fantázie. Vmiešame ich k uhorkám.
- 9
Celý obsah panvice prelejeme do hlbšieho taniera či misky a naň uložíme ten šťavnatý, ugrilovaný medailónik. Ozdobíme niekoľkými lístkami petržlenu, bokom som pridal aj kyslé uhorky na zahryznutie. Vyvrcholením tohto jedla je lyžica ostrej gulášovej pasty, ktorú som použil ako taký "dip", do ktorého je možné namočiť kúsky zemiakov, mäsa, či uhorky.
- 10
Hotovo, dusené gulášové uhorky čakajú na zjedenie a majú zaujímavú, troška cuketovú chuť :) Toto jedlo som si ihneď zamiloval, pretože je zdravé, má nečakanú chuť, je veľmi výdatné a mimoriadne prispôsobivé najrôznejším požiadavkám : vegetariáni a vegáni mäso vynechajú, deťom uhorky nepripravíme až tak pikantne, odolnejší naopak pridajú aj cesnak, či čili, bez zemiakov môžme podávať aj s chlebom a komu to bravčové nepasuje, vymení ho za tofu, údené mäso, kabanos či inú klobásku. Nech to para tlačí, dobrota ! :-)
- 11
Môj tip : Ak máte radi redší, polievkový guláš, podlejte väčším množstvom vody, ak ho naopak chcete hustejší, skôr takú omáčku, posypte uhorky namiesto lyžice múky dvoma.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Krásna foto,krásne popísane:)......1*:)
že si dobrý na slohu??..bo pre písanie máš "vlohu"...:-)
aj ked doma nerobím tvoje recepty na stopercent klonované...čo-to z tvojich nápadov sa na môj tanier dostane...:-)si kuchtík originál-nech rozvíja sa zdarne tvoj osobitý gastromanuál...:-))
stále ťa "poočku" sledujem...nebanujem..obdivujem...troška-skromne-nasledujem...:-))