Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne fotorecept

eviana - fotkaeviana, 9. februára 2014
Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept)
Foto: eviana

Moja dnešná improvizácia... po krátkom dumaní ako pripraviť krkovičku trošku inak, prišla takáto myšlienka :)

6
porcií
10 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
50 g
1 ČL
1 ČL
1,5 ČL
1 ČL
5 ks (menšia)
1 ks
1 ks
5 strúčikov
2 vetvičky
4 PL
10 guľôčok
1 oriešok alias plátok na zjemnenie
5 dl (cca)




Postup

  1. 1

    ...najprv krkovičku vykostíme, umyjeme, osušíme a trošku spútame, aby mala krajší tvar

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...v roztopenom masle zmiešame údenú červenú papriku (ak nemáte poslúži aj bežná sladká mletá paprika), mleté korenie, mletý kmín a soľ

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...touto zmesou poriadne napatláme mäso

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...do hrnca si dáme olej a na rozpálenom zo všetkých strán osmažíme mäso, aby sa zatiahlo - zhora aj zdola

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a kolom do kola :)

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...osmažené mäso vyberieme

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pripravíme si suroviny na omáčku

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...cesnak stranou noža pritlačíme a päsťou ho mierne rozpučíme - takto síce dá omáčke svoju arómu, ale nebude tak výrazný

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...cibuľu nakrájame na štvrťky, jablká na mesiačiky, chilli na plátky, pridáme cesnak a dve halúzky rozmarínu

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...zalejeme vriacou vodou, pridáme 10 guľôčok nového korenia

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...mäso je ponorené len cca 2 cm, zakryjeme a necháme dusiť na slabom ohni

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...cca každých 20-30 minút mäso otočíme

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ... po 90 minútach je mäsko hotové

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...vyberieme ho na tanier, necháme vychladnúť - potom z neho odmotáme niť (určite nekrájame hneď horúce, rozpadlo by sa)

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...omáčku si precedíme, poriadne pomačkáme použité suroviny, aby sme z nich dostali maximum chuti

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ... omáčku necháme zredukovať na slabom ohni cca 30 minút

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...na záver zjemníme maslom

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...počas rozpúšťania masla hrncom neustále trepeme, aby sa omáčka stala kompaktnou a jemnou a maslo sa neoddeľovalo na povrchu. A môžeme servírovať. U nás dnes bola ryža, ale výborné to môže byť aj so zemiakovou kašou. Viem si to predstaviť aj na spôsob smotanovej omáčky s knedľou alebo cestovinou... Nám chutilo veľmi, mäso je mäkké a šťavnaté :)

    Dusená krkovička na cibuli, jablkách, chilli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

luss44
veľmi chutne si navarila, len to neponúúúúkaj, čo nám ostane? :)))
pusta
pekne si sa vyhrala s týmto reeptíkom, dala si si záležať, @evianka milá.
chuť musela byť úžasná, už počas čítania postupu som slintala ako Pavlovov pes na monitor :DDD škoda, že sa z monitoru nedá vybrať :-)
máš zmysel pre rafinované stupňovanie chuti a vieš vynikajúco a harmonicky kombinovať, čo s čím ide spolu.
tá omáčka - fantázia.
miesto kecania *****, šak dobré sa chváli samo :-)))))
elysa
krkovička je aj u nás obľúbená, pekne si to doladila,kk+ 5****
elysa
5***** to malo byť, asi sa mi stmieva :))
sany11
Mna by zaujimala ta chut s tym jablkom,chcela by som to skusit,ale neviem si to vobec predstavit ako to chuti.
mariamka
uf 18 bodov to je snad tvoj rekord co sa tyka popisu :) ale ze stihas popri organizovani zurky aj takyto paradny obed uvarit a vycapit?! :)) paci sa mi ta sputana krkovicka pekne doladena delikatnou omackou, dala si si zalezat, u mna zasah :)
alex37
výborne, inšpirácia na budúci víkend, fajné mäsko pre môjho chlapa /aj ja si dám/ takéto ocení...musím stále niečo nové vymýšľať a toto si vymyslela za mňa perfektne, lebo ma nebaví rovnaké jedlá variť :-)
KK, 5*
kimlo
Tak toto je parada...take mozem... 5*
havino
ale ved čo ty máš 8 rúk, či ako? hladám ťa pri likére, nikde nikoho a len v súhrne povedomý názov a ono to už tu a ty bohvie kde a čím nás ešte ideš prekvapiť? Ja som s jablkami ešte nepiekla mäso veru, okrem v husokačke, ale to je o inom, inak do varenia ovocie neviem používať, páči sa mi recept, aj popis a to sputanie krkovičky tiež :-) jasné, že 5*
jerica
@eviana si moja krvná skupina, perfektné , takto robím aj ja :-) palec hore!
sracz
Krkovička, najchutnejšia časť bravčového mäsa, teda aspoň podľa mňa, v Tvojom prevedení, milá @eviana nemá chybu! Vďaka Tebe budem mať v nadchádzajúcu noc "chuťové sny s vôňou domova"! Od mája 2006 som krkovičku v "kuse" nevidel! Ďakujem Ti a s 5* aj blahoželám!!!
eviana
@izabella929 , ďakujem Ti za slová uznania :)
@luss44 , dorobím, neboj... ako ten liguére do vane :) nemá probléma :)
@pusta , ďakujem za krásne slová, až ma jemný rumenec pochytil :) potešila si ma :)
@elysa , po včerajšku sa ani nečudujem tomu stmievaniu :) Nemôžu byť každý deň Vianoce :) Ďakujem Ti :)
@sany11 , to jablko to celé krásne zjemnilo, dalo tomu takú fajne nasladlú príchuť... spolu s vôňou a chuťou cibule a cesnaku a pikantnosťou chilli to bola chuť naozaj dokonalá :) (píšem sťa poet :)
@mariamka , veď vieš aké to je variť a fotiť... dá to zabrať, záberov bolo viac, ale skresávala som :) Som rada, že Ti chute vyhovujú a že Ťa mnou spútaná krkovička potešila :))) Si mi všetko aj s úrokmi v rámci tešenia vrátila dnes kopcovito :)
@alex37 , bolo mi potešením vymyslieť Ti budúco nedeľný obed... Ty si zasa nám vymyslela sobotňajšie raňajky, budeme najbližšie snáď všetci pohromade raňajkovať, tak sa na tie Tvoje chlebíky chystám :) Ďakujem Ti.
@kimlo , mám radosť, že som Ti kápla do noty :) Ďakujem
@havino , vyskúšaj k mäsku dať jabĺčko, naozaj to celému jedlu dalo nový rozmer... a vidíš, ja zasa do kačky jablko nepchala, budem musieť nabudúce opáčiť :) Inak taká osemruká by sa niekedy veru zišlo :) Ďakujem za usmievavé slová Táni :)
@jerica , veľmi ma teší, že si aj čo sa chutí týka rozumieme, ďakujem za palec a úsmev :)
@kukulienka71 , naozaj vrelo doporučujem a nie preto, že som to robila ja, ale že som skúsila a nevedeli sme sa dojesť... fajná omáčka naozaj. Ďakujem Ti. :)
@sracz , joj, keby to tak išlo, aj pol prasaťa Ti posielame expresne viacerí aj hneď :) Ďakujem Ti za slová uznania milé... A to, že moje jedlo sa až k Tvojim gastro snom prepracovalo ma napĺňa hrdosťou nesmiernou :)
@medovnicek , omáčka bola fakt skvelá, samú ma prekvapila :)
@baka123 , budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak bude chutiť... ďakujem .
sisuk
samé dobré chute! najbližšie kupujeme krkovičku...
sany11
Dakujem za odpoved,v tyzdni urcite urobim na obed.
dandika1
@eviana chut jablk a masa poznam ,ale s hydinou bravcove som nerobila urcite to bolo za 5 ****** ukladam,priprava omacky mi je blizka ,lebo uzivam vela zeleniny cesnaku a cibule pod masa a syn to nezboznuje tak vzdy maso vyberiem zaklad rozmixujem a prepasirujem zjemnim maslom takze najblizsie urobim podla Teba.D.Pekny vecer:::
eviana
@sisuk , budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak bude chutiť, daj mi potom prosím vedieť :) Ďakujem
@sany11 , rado sa stalo, poteší ma ak mi dáš vedieť ako to dopadlo :)
@dandika1 , maskovacie manévre veľmi dobre poznám ešte z čias keď bol môj syn malý... my mamy niekedy musíme byť riadne prefíkané. :) Budem rada ak vyskúšaš a budem v očakávaní Tvojich dojmov :) Ďakujem Ti :)
yogicek
@eviana
Tak toto Ti musím pochváliť. Je to prudko žravé. S tým maslom do omáčok to robievam aj ja. Ja dávam maslo do už odstavenej omáčky a čím chladnejšie to maslo je tým lepšie. Dovolil som si pridať vlastnú skúsenosť. Pripájam sa k @luss44 , nechaj pre nás. My dvaja sme sa dohodli, že nám dvom stačí tak jedenapolkilový kúšťok.
eviana
@yogicek , ďakujem za pochvalu :) Potešil si ma. Veľmi rada vyskúšam fintu s maslom a omáčkou podľa Teba, ďakujem za tip. Maslo tiež vždy ľadovo studené :) v tom sme sa maslovo zhodli :)
alex37
@evik , krkovička už čaká v chladničke, vákuovo zabalená na svoj údel :-)
si predstav, že nemali čerstvú feferonku...mám sušenú aj tá by mala splniť účel :-)
eviana
@alex37 , nemáš cestu Ty alebo niekto Tvoj cez Šamo? Pošlem Ti, hm?
Som zvedavá potom na Tvoje dojmy :) Som v očakávaní :)
luss44
@alex37 ja som kúpila feferónky čerstvé v Lidli, ako ma navigovala @eviana pri rcp na nátierku. Miska s 5-6 feferonkami za 0,99 €, také ako na foto č.7, sú pikantné, dcéra si ich dávala na celozrnú pizzu. Ak máte Lidl, kukni tam.
alex37
@eviana , Šamo je teraz mimo cesty, ale ja si nejak poradím a určite dám vedieť :-)
@luss44 , neuveris ale presne v LIDLI som ich hľadala, presne tú misku a nič :-(, skúsim ešte Kaufland...
jumbo
PERFEKTO!!! NEMAM CO DODAT K RECEPTU DAL SOM 5 HVIEZDICIEK KEBY ICH TAM BOLO VIAC TAK NEOSTANE ANI JEDNA NEOZNACENA!
JA SOM ESTE NEDAL ZIADEN RECEPT ZATIAL NEMAM TU ODVAHU BOJIM SA KRITIKY NO KED SA ROZHODNEM TAK TO BUDE URCITE Z KROVICKY ALE TAZKO TO BUDE KONKUROVAT TVOJIM A OSTATNYM RECEPTOM NA VARECHE LEBO IC JE TU XY NO VYSKUSAM A UVIDIME.
alex37
@eviana , milá moja, krkovička "aktion" hotovo, omáčka fajnovučká, /všetko pomixované tyčovým mixérom/...lahôdka čo sa rozplývala na jazyku, no skrátka nemalo to chybu :-) určite spravíme repete. Odporúčam vyskúšať:-)



eviana
@JUMBO , ďakujem za slová uznania, teeeda a že si nimi naozaj nešetril :) Spravil si mi radosť. Teším sa na Tvoje recepty, prekonaj obavy a vlož, každý pri varení vkladáme do jedla kus seba, takže krkovička od Teba bude určite skvelá a jedinečná :)
eviana
@marianne , ďakujem za milý komentár a veľmi ďakujem za link na Tvoj skvelý recept... kus mäsa, jablká a ešte k tomu aj ružičkový kel tam na mňa žmurkli a dostala si ma, zasa :) Isto spravím :)
eviana
@alex37 , cicuš, Ty si ma tak potešila... to je ale krásna bacula tá Tvoja krkovička... a super si to s mixovaním vymyslela, tiež som nad tým dumala... aj nad tým, že do omáčky pridám šľahačkovú smotanu... a ako prílohu knedľu alebo cestoviny... že by aj to bolo fajné?
Ďakujem Ti za odvahu vyskúšať moje jedlo a za to, že si sa podelila so svojimi dojmami z neho ♥
sisuk
eviana, dnes prišiel na rad Tvoj recept, nemá chybu, výborná kombinácia jabĺčko a chillli... ďakujem za recept!

eviana
@sisuk , mám veľkú radosť, že si vyskúšala moje jedlo a ešte viac ma teší, že Vám chutilo, ďakujem za skvelú správu :)
afataga
to ako sa ti stalo, ze myslienka? :-) ale musim uznat, ze asi bola vydarena, lebo to vyzera fajnovo, lenze ja by som to maso urcite krajala teple, nemam rada studeny obed, aj v stanicnom dostanem teply :-)
malusa
Pekne si to vymyslela a podla ohlasou vynikajúci a velmi vydarený recept :-) Vdaka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia