Držková ako som si ju upravila ja

frona - fotkafrona, 18. marca 2015
Držková ako som si ju upravila ja
Foto: frona

Nemá vôbec rada držkovú, ale môj manžel ju zbožňuje. Najprv som ju nevarila vôbec, lebo už len vôňa bola pre mňa neskutočný smrad :-) Zobraziť celý popisNemá vôbec rada držkovú, ale môj manžel ju zbožňuje. Najprv som ju nevarila vôbec, lebo už len vôňa bola pre mňa neskutočný smrad :-) . Potom som začala kupovať mrazenú. No a pred pár týždňami som sa rozhodla uvariť ju z predvarených držiek. A tu je výsledok! Manželovi chutila. Toto bola na druhý pokus. Ten prvý nebol podľa mňa celkom OK, ale manžel chválil..... Teraz sa mi zdá celkom voňavá....ale nechutnala som ju...... možno niekedy inokedy sa aj na toto odvážim :-)

6-7
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

500 g predvarené
1 ks
1 ks
4-5 strúčikov
1 ks menšia
1 ks malý
1 ks plátok
1 lístok sušený malý
5 ks
2 ks
2-3 PL
3-4 PL
1 PL
1 PL
1 ks
3 PL
4 l




Postup

  1. 1

    Predvarené držky najprv varíme v 1 l osolenej vode s kúskom zeleru, mrkvy, petržlenu, bobkovým listom, celým korenim + novým korením a 1 malou cibuľou. Po uvarení mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu vyberieme. Držky zlejeme a ešte raz prevaríme v druhej vode (1l).

  2. 2

    Na masti orestujeme cibuľu s cesnakom a kmínom. Zasypeme múkou. Posmažíme. Odložíme zo sporáka a prisypeme sladkú papriku, zalejeme horúcou vodou a povaríme. Pridáme mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu a ponorným mixerom pomixujeme. Pridáme predvarené, nakrájané držky, zeleninový vývar alebo len čistú vodu (2 l), koreniny, vegetu, bujón(ja som dala môj vlastý demiglas), tekuté polievkové korenie, soľ a nakoniec majorán. Ešte chvíľku povaríme. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

radox1
len na upresnenie:tie predvarene drzky su uz same o sebe skoro bez chuti-su preprane a skoro uvarene.po realizacii 1.bodu v postupe uz z nich zostala len hmota.
alexdidi
@radox1 plne s tebou súhlasím. Kúpila som ich len raz pre vyskúšanie, ale naozaj sú bez chuti. Varievam držkovú z čerstvých držiek...zdĺhavé varenie, ale tá chuť....nuž naozaj vynikajúca.
frona
@radox1 Ano sú predvarené, ale mne smrdeli. Preto som ich varila s tou zeleninou a koreninami
frona
Možno ked sa niekedy prekonám, tak bude aj z čerstvých držiek :-)
1x trogar
radox1
pozri,kto drzky neznasa,mu budu smrdiet vzdy.otazka znie -ako to chutilo manzelovi.lebo ak nema chut a vonu po drzkach,to si radsej mohla pouzit hlivu.
radox1
@frona ,tak to ti neodporucam ked ti uz tie zvarene smrdeli,hlavne ak nemas letnu kuchynu.
1x frona
frona
@dellawar ja som dávala demiglas, ale povedzme si pravdu, nie každý má čas na varenie demiglasu. Dá sa nahradiť aj bujonom. Bývajú aj natur
jozka2
Drzkovu polievku mam velmi rada I ked s drzkami sa treba pohrat.Najradsej som ju mala ako ju robili za sociku.Taku uz nebudeme jest.
renulienka
@frona , obycajný vývar zo spikovej alebo riedkej kosti s kuskom hovadzieho chvosta alebo rebra a mas vývar, ako sa patrí. A k tým predvareným drzkam sa ani nevyjadrujem. Zboznujem držkovu, ale tuto by som si nedala ani náhodou ;-)
rea1
a ja ďakujem za vyhodnotenie predvarených držiek. doteraz som držkovicu varila len z obyčajných, hoci to bola kopa roboty. a keďže aj ja, aj syn a moja mama máme držkovú nesmierne radi, práve včera som mamičke hovorila, že ju spravím, ale z predvarených držiek, aby som ju nemusela robiť pol dňa. takže ďakujem tým, ktorí predvarené držky vyskúšali a vyjadrili sa o nich ... :-)), no, ako hore. týmpádom ich nekúpim a vrátim sa k poldňovej držkovej klasike a vám ďakujem, že ste mi ušetrili nervy, peniaze a robotu, ktorá by viedla iba k držkovému nepodarku. fakt úprimne ďakujem. :-)) jana
renulienka
@rea1 , ja kupim naraz viac kg držiek uvarím ich ako zvyknem a pokrajam a potom dám do mikrotenových vreciek do mrazničky. Ked mam chut uvarím už len vývar z kostí a masa a je to raz-dva. Pre mna boli tie predvarene čista katastrofa. Ostan radsej pri osvedčenej klasike ;-)
boxik
Aj predvarené držky môžu byť kvalitné , záleží od toho kto ich vyrobil nakoniec aj to domáce niekoľkonásobné varenie a vylievanie vody nie je nič iné ako predváranie držiek. Škoda že momentálne nemám doma tie čo ja kupujem a ktorým niet čo vytknúť, sú mrazené.
63629_1426767308 - profilový obrázok
vlk
vlk
@frona
Na drzkach citis pach zo silaze a ostatnej rastlinnej strave ktorym sa dobytok krmi.Pach sa strati po viacnasobnom vareni a zlievani vody z drziek.Moj nazor sa stotoznuje s @boxik.Tiez nemusim vonat zapach zo silaze a kupujem si uz predvarene drzky.Hlavne,ze chutili tvojmu manzelovi.Mne by chutili tiez.
evanaaa
Držky robievam priemerne raz za mesiac ( môj muž si ich žiada), takže si to uľahčujem a kupujem tie predvarené. Je pravda, že záleží aj to, na aké natrafíte. Ja prvé dve vody zlejem, ako začne vrieť, asi minútu povarím a v tretej ich varím. Ochucujem len cesnakom, cibuľou, rascou, do zásmažky dávam červ. ml. papriku, trochi chilly, alebo niečo iné štipľavé, žiadnu zeleninu, nerobím zeleninovú polievku.......ak sa držky správne ochutia, tak netreba nič pridávať. Tiež som ich nejedla, no teraz si dám aj ja, aj keď s menej držkami. A nič jej nechýba.
1x vlk
frona
Ja som tiež prvý krát nedala zeleninu,ale teraz to bola len polovička mrkvy a polka petržlenu a ozaj tenučký plátok zeleru. to len kvôli tomu, že som nemala zeleninový vývar. A potom mi to bolo ľúto vyhodiť, tak som tým zahustila polievku a dala menej múky.
1x vlk




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia