Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 21. januára 2011

Keď starká v Žabokrekoch oznámila, že bude zajac, nevedela som sa dočkať soboty, kedy k nej pôjdeme. Išli sme len my s otcom, mamina Zobraziť celý popisKeď starká v Žabokrekoch oznámila, že bude zajac, nevedela som sa dočkať soboty, kedy k nej pôjdeme. Išli sme len my s otcom, mamina sa zajaca ani nedotkla, čo mi vyhovovalo, lebo mi viac zistalo.Robila ho ako paprikáš na smotane, s haluškami a pre mňa to po pečenej plnenej kačici bolo najlepšie jedlo na svete. Dnes nech robím zajaca na akýkoľvek spôsob,vždy si spomeniem na krásne detstvo a starkinho zajaca, uvareného na šporhelte rozpálenom drevom a s takým geniálnym kulinárskym umením!

4
porcie
120 minút
príprava
75-80 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks, mladý
5 plátkov, alebo oravská slanina
2-3 KL
5 strúčikov
  čerstvá lístky
 nasekaný
2-4 ks
150 ml
10 ks
 nasekaná




Postup

  1. 1

    Rozporcovaného zajačika nasolíme a okoreníme čerstvo zomletým korením.

    Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme nasekané čerstvé bylinky okrem petržlenovej vňate, celozrnnú horčicu, cesnak nakrájaný na tenké plátky a nadrobno nakrájanú pancettu.

    Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Podlejeme smotanou, dobre všetko premiešame.

    Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zakryjeme a dáme do chladu marinovať.

    Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zobudila som chudého týraného psa uviazaného v búde na reťazi...:-))) a išla som na dlhú prechádzku. Marinovať by sa malo aspoň hodinu.

    Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po uplynutí doby marinovania dáme zajaca aj s marinádou do pekáča, zakryjeme a dáme do rúry rozohriatej na cca 180 stupňov.

    Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme asi hodinu, potom odkryjeme a pečieme ešte, až kým nie je mäsko upečené do zlatohneda.

    Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

ailuj82
Mňam, zajaca by som si aj dala, ale nik nechová. Keď som bola malá, mali sme do roka aj 60 zajacov. Sprotivili sa mi, ale teraz mám naň riadnu chuť. Videla som ho v Tescu, ale tá cena bola neprimeraná k tomu kúsku mäsa. Tvoj recept je určite výborný, ak zoženiem domáceho, určite vyskúšam.
danculka
Aj u nás sa varilo na špolhelte to sa pamätám a zajkovia sa jedli častejšie ,ako teraz ale myslím že by aj kura bolo dobré takto , ukladám...
ocino4
Juj,už iba zajo chýba,ale nahradíme iným mäskom,alebo poprosíme dobrých ľudí čo chovajú ešte zajačiky,napr.môj kmotor.
julica
Kazdy recept na zajaca ma nesmierne potesi, pretoze moj otec chova zajace a niekedy sme ako v slunce seno jahody: "zase králika, stále jenom králika" :) niekedy preto, lebo ocino tieto obrovite strakace nerad zabija, ovela viac ho bavi vylepsovat im mozaiku na srsti pinzetou, samozrejme mojou :) Takze dakujem pekne, jednoznacne KK
evusik
tiež som odchovaná na zajacoch a žiadna kuchynská úprava mi nie je cudzia.... keď máme teraz zajaca tak je to pre nás sviatočné jedlo.... inak tvoj psík veru nevyzerá ako chudák týraný, šak má tuším búdu aj s obývačkou, ten sa má :-) noboj u nás je to isté
tizian1cat
@ailuj82 , @danculka ,@ocino4 :kludne mozu byt kuracie stehná, mala som zaja od svokry, mám dojem, ze ich uz chovaju len pre mna.:-))), @evusik : ta mala potvorka si lezi na posteli v spálni a vecer vrci, ked si tam chceme ist lahnut,hehehe.
tizian1cat
@ailuj82 , @danculka ,@ocino4 :kludne mozu byt kuracie stehná, mala som zaja od svokry, mám dojem, ze ich uz chovaju len pre mna.:-))), @evusik : ta mala potvorka si lezi na posteli v spálni a vecer vrci, ked si tam chceme ist lahnut,hehehe.
dajanca
doma sme tiež chovali zajace a konzumovali sa v rôznych úpravách, pečený so slaninkou, dusený, paprikáš či perkelt a zbožňovala som polievku zo zajaca.... recept ukladám a keď raz budem bývať na dedine a chovať vlastné vyskúšam :-)... len neviem kto mi ich bude zabíjať:-(
honestka
aj u nas to bolo beznejsie jedlo ako kurence a kralikaren bola vzdy plna.= tu zajaca zozeniem iba po znamosti, ale volne po poli ich beha vela, teraz su take krasne bielucke. a naviac si 2-3 vzdy pod patiom prikrmujeme zeleninkou aby prezili tuto strasnu zimu a potom na jar nam ukazu svoje mladata a odbehnu do lesa. takeho by sme vsak zjest nemohli. Na tvojom by som si pochutila.
alexdidi
Dobrý receptík, zajaca mám rada, len škoda, že ho pre mňa nik nechová...prosciutto by mi ale bolo ľúto tam dávať a je aj málo mastné na suchšie králičie mäso...
tizian1cat
@honestka :boze to su labky..:-))), más pravdu, u nás starka prestala chovat zajace, odkedy si ich moja dcera pomenovala a hrala sa s nimi
@alexdidi :mala som zvysok prosciutta v mrazaku od Vianoc, bolo to také s mastným pásikom, takze oravská prerastená bude viac ako dobrá.Ty co tiez nespis..:-)))
peter64
Ok recept ale žiaľbohu zajace nesú a v obchode stoja asi na koruny 180 za kg a to je moc drahé. Zajace zbožňujem a všelijaké spôsoby a tento recept ukladám do KK pre prípad že zoženiem niekde zajaca alebo poprosím kamaráta poľovníka aby mi nejakého zastrelil dúfam že to nevadí zajac ako zajac.
tizian1cat
@peter64 :skús s kuracimi stehnami, my máme zajaca tiez len 2x do roka od svokry a ten mrazeny drahy v tesco vyzerá naozaj ako mumia z Peru.
remcula
Opravte mne, jestli se mýlím..domácí zajac je králík? Domácí zajíce tady nemáme! :-)) Každopádně, já tyhle recepty na králíky miluji.
remcula
Až teď jsem si všimla toho "ubohého, týraného pejska" :-))) Chudinka malá!! :-))
tizian1cat
@remcula : ja raz neviem, ako sa to vlastne má volat -...:-))) to je to zviera stvornohé, co sa chová doma a nebehá na poli. Vy to voláte králik, my sme to doma volali jednoducho zajac. Papa!!!
hubata
Viete ako je s tým zajacom? Po Moravu králik uteká a od Moravy utíká........
Záhoráci tiež chovajú králiky a nie "zajace".
dida99
zľakla som sa, že čo s tým psom sa ide diať ? na vyhladoveného veru nevyzerá :-)))
výborný receptík, len od toho " šporheltového " sa líši fajnovšími a drahšími ingredienciami ako je prosciutto a panceta :-)
tizian1cat
@dida99 :ten pes odpocíval zmámený vonami a cakal, kedy dostane svoju porciu!!! A ten sporheltový aj tak bol najlepsí!!!!!
palokuchki
Dobry recept, odkladam si ho. My sme jeden cas tiez chovali kralikov. Teraz momentalne nemame, ale ako si hovorila, da sa to uvarit aj s kuracinou.
tinca
@tizian1cat zajaca aj králika môžem, často som ho robila, keď bola maminka chorá, lebo je to diétne jedlo, mala som ho vždy od kamoškinej starkej. A veru odkedy mamina zomrela som ho nerobila, dosť mi ju to pripomína. Ale mne sa okrem tvojho skvelého rcp ľúbi moja láska bíglik, aký je krásny,spokojný ja by som povedala, že má už polku zajaca v sebe.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia