Z parapetnej dosky:
Žiada sa vám niečo svieže zelené? Z vypestovanej žeruchy sa môžete tešiť aj vo februári

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Jar je ešte ďaleko, no tejto malej rastlinke sa u vás bude dariť aj teraz.



Foto: Shutterstock

Žerucha, drobná nenápadná rastlina, ktorá môže na prvý pohľad pôsobiť ako burina, je známa už tisícky rokov. Starovekí Egypťania ju považovali za symbol zdravia a vitality, zatiaľ čo Rimania ju používali ako prílohu k jedlám na podporu trávenia.

V stredoveku sa stala obľúbenou súčasťou kláštorných záhrad, kde ju pestovali nielen pre skvelú chuť, ale aj pre liečivé vlastnosti, dokonca ako prírodné afrodiziakum či prostriedok proti vypadávaniu vlasov.

Dnes je žerucha siata populárna po celom svete – je súčasťou ázijských šalátov aj európskych polievok. Jej jednoduché pestovanie a krátka doba rastu z nej robia ideálnu voľbu pre záhradkárov - začiatočníkov. Pestovanie žeruchy je zábavnou aktivitou pre najmenšie deti, ktoré môžu sledovať, ako rýchlo rastie. Výhodou je, že žeruchu môžete pestovať kedykoľvek počas roka, na okennom parapete vášho bytu.



Foto: Shutterstock

Pestovanie zvládnete aj sami

Semená žeruchy si môžete kúpiť v záhradkárskych obchodoch alebo online. Na pestovanie vám stačí miska, vata, vatový tampón alebo papierová utierka. Semená žeruchy rovnomerne nasypte na vlhký podklad a dajte na svetlé miesto, najlepšie na parapetnú dosku. Pravidelne ich zvlhčujte vodou, ale neprelievajte ich. Po 5 až 7 dňoch sa môžete tešiť na prvú úrodu. Výhonky odstrihnite tesne nad koreňom.

Zozbieranú žeruchu skonzumujte čo najskôr v surovom stave. Ak chcete mať žeruchu vždy čerstvú, výsadbu obnovujte v dvojtýždňových intervaloch, lebo žerucha postupne žltne a stráca výživovú hodnotu.

Plná zdravia

Prečo zaradiť žeruchu do svojho jedálnička? Pravidelná konzumácia žeruchy môže byť skvelým spôsobom, ako si udržať vitalitu a zdravie.

Vitamínová bomba: Žerucha je bohatá na vitamíny A, C a K, ktoré podporujú zdravú pleť, imunitu a silné kosti. Obsahuje tiež množstvo minerálov: draslík, vápnik, železo, síru, horčík.

Bohatá na antioxidanty: Antioxidanty pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a spomaľujú proces starnutia.

Podpora trávenia: Obsahuje enzýmy, ktoré stimulujú trávenie a podporujú zdravú činnosť čriev. Prežúvanie surovej žeruchy posilňuje ďasná a zabraňuje ich krvácaniu.

Detoxikácia: Vďaka vysokému obsahu chlorofylu pomáha čistiť krv a detoxikovať organizmus. Prečisťuje tiež močové cesty a pôsobí priaznivo pri obličkových ťažkostiach.


Takmer do každého jedla

Žerucha sa hodí takmer do každého jedla, ktoré potrebuje trochu sviežosti a štipľavosti. Pripravíte z nej šaláty, nátierky, ozdobiť ňou polievky aj sendviče.



Foto: Shutterstock

Šaláty: Primiešajte ju do zeleninových šalátov pre zaujímavú, štipľavú chuť. Hodí sa k paradajkám, uhorkám alebo k syru feta.


Nátierky: Rozmixujte ju s tvarohom alebo maslom na chutnú nátierku.


Polievky: Použite ju ako dekoráciu na krémové polievky. Výborne ladí s paradajkovou, či zemiakovou polievkou na kyslo.


Sendviče: Pridajte ju ako chrumkavú zložku do sendvičov, wrapov alebo na opečený chlebík s pošírovaným vajíčkom.






ANKETA: Pestujete žeruchu na parapete?

91,7%



8,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist