Jablkovo-mrkvový koláč s citrónovou polevou
Chutný, šťavnatý mrkvový koláč, samozrejme u mňa aj s jablkami...
na 180 °C
Suroviny
Cesto mrkvovo-jablkové: | |
2 ks väčšie |
|
150 g |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
60 ml rozpustené |
|
60 g mleté |
|
300 g ošúpané, nastrúhané |
|
200 g ošúpaná, nastrúhaná |
|
z 1/2 citróna |
|
z 1 a 1/2 mandarínky |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
40 g |
|
160 g |
|
1/2 KL |
|
1 bal. |
|
Poleva citrónová: | |
200 g |
|
z 1/2 citróna |
|
3 PL horúca |
|
1/2 KL |
|
Postup
-
1
Najprv si urobím mrkvovo-jablkovú ochutenú zmes: v miske zmiešam nahrubo nastrúhané jablká i nahrubo nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájané sušené slivky, škoricový cukor, sušenú kôru z pomaranča, šťavu z citróna i mandarínky.
- 2
Celé vajcia poriadne vymiešam s cukrami a štipkou soli. Pridám pomaly za stáleho miešania vlažné roztopené maslo, mleté orechy. Potom do vaječnej masy dám po častiach vymiešanú jablkovo-mrkvovú ochutenú zmes aj so šťavou. Premiešam. Nakoniec pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva aj so sódou bikarbónou. Dôkladne vymiešam cesto.
- 3
Hotové cesto vylejem a zarovnám na vyšší plech 24x24 cm zvnútra celý vyložený papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov pečiem 30 minút. Skontrolujem špajľou. Upečený koláč nechám vychladnúť na izbovú teplotu.
- 4
Povrch koláča natriem citrónovou polevou, ktorú urobím vymiešaním všetkých uvedených surovín. Množstvo a hustotu polevy si môžete upraviť. Po stuhnutí polevy koláč ozdobím. Ak nechcete citrónovú polevu, stačí koláč posypať práškovým cukrom.
Tiež mrkvový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu