Foto: lucietta
Tento domáci chlebík je absolútne úchvatný, nadýchaný, chutný, urobíte si ho podľa chute takmer bez práce.
porcie
príprava
na 230 °C
Postup
-
1
Múku si vyberiete podľa chuti, základ sú tri hrnčeky... Ja som zvolila hladkú a grahamovú, ale kľudne môže byť špaldovú, bezlepkovú, viaczrnnú, proste podľa chute. Do misky dáme múku, sušené droždie, semiačka, rascu, soľ, olej a vlažnú vodu. Vymiešame riedke cesto, ktoré prikryjeme a dáme ho kysnúť 8-12 hodín. Najlepšie je, ak si cesto urobíte večer a ráno chlieb upečiete, alebo ráno zamiešate cesto, cez deň vykysne a poobede upečiete chlebík.
- 2
Keď je cesto vykysnuté, vymažeme jensku misu olejom, dáme do nej cesto, posypeme semienkami a prikryté pečieme na 230 stupňoch pol hodiny. Nádoba môže byť akákoľvek, hlavne nech má vrchnák a môže ísť do rúry. Potom odokryjeme a pečieme ešte 15 minút, aby mal chlebík chrumkavú kôrku.
- 3
Necháme vychladnúť a krájame :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb-bez-miesenia/1859...
Ukladam.
maryannb misa má priemer asi 20-25 com, neviem presne, vieš ženy a odhad :-D Olejom som natierala iba misku, ku vrchnáku cesto nedošlo...chlebík nebol veľký, tak akurát, ale keď som ho odvážila, mal vyše 700 g a chutí lepšie, ako z obchodu :-) aspoň nám teda :-)
dakujem za krásny receptík, zaslúžených 5***** ti patrí právom.
tu si mozete pozriet autora celeho tohto zazraku, ked uz teda treba ist ku korenom veci. Podla mne to nie je dolezite, naopak, dolezite je rozsirit tento krasny jednoduchy recept a doniest radost zo svojho chlebika cim vacsiemu poctu rodin, ved chlieb je to najdolezitejsie.
tetrisss chlebík na tejto fotke je s menej vody, do ďalšieho som dala to deco a pol a nám chutil viac, takže čím viac ľudí, tým viac chutí :-)
A je super, ak sa objavia aj iné diskusie a skúsenosti, veď človek sa učí celý život :-)
chlebík podobne skladám už dlho a nikdy nebol placatý. nech som použila akýkoľvek recept.
preto robievam cesto az takmer rozlievacie a peciem v nadobe, ktora ako tak zabezpeci pozadovanu vysku chleba a mam ho makucky a deravy a uzasny :-)))
prave pre toto nechavam radsej na linke, nemam dost velku nadobu :-)
ok
ak mozem, poviem ti ja-je jedno, ci pouzijes cerstve, alebo susene, hlavne nech je to drozdie
a co sa tyka zakryvania nadoby-ja mam doma jedakov,ktori nemaju radi chrumkavu korku, chcu ju makku a preto chlebik peciem zakryty po cely cas a po upeceni ho este potieram vodou a chladne mi zabaleny v utierke
teda to zakryvanie nadoby ma podla mna vplyv hlavne na kvalitu korky
teplotu by som neznizovala, chlieb a pecivo sa zvyknu piest pri hodne vysokych teplotach, ale 20 minut ti podla mna stacit nebude,ked mas tmavu korku, mozno ti treba presunut rost nizsie, alebo vypnut horny ohrev - vyskusaj, kazda rura je ina
drzim palce, nech sa dari :-)
dakujem za radu,vlastne aj to som sa zabudla vcera spytat,ako to normalne Varechacky pecu....ja som mala zapnuty horny aj dolny ohrev,zeby stacil len ten dolny?aj na to zapekanie potom? a rost som mala skor v tej dolnej casti,teda nie uplne v tej najspodnejsej,asi druha odspodu(moja rura ma 5)....hmmmmmmmmmmm....no dobre,budem skusat a skusat,toto musi vyjst(-: este raz dakujem a pekny den(-:
dostane na vrchol chlebovej zbierky. Jenskú misu som vystlal papierom napečenie, "vylial" doň cesto, nožnicami zarovnal aby som mohol dať pokrievku a piekol. Vyšiel mi krásny skoro 1 200 g chlebík. Mal veľký uspech, večera sa nedožil. Inak všetko podľa receptu.
@peto55 som rada, že mal podobný úspech, ako u nás doma :-)
@valeska my si musíme vystačiť s rúrou, ale verím, že je z pekárničky výborný :-)
@veverka53 som veľmi rada že chutil, ja sa naňho chystám dnes... zas raz :-D
@liena som rada, že chutil, myslím že vôbec nevadí, ak praskol, na chuti mu to určite nič neuberie :-)
@mery8658 teším sa s tebou, chlebík ti vyšiel nádherný :-) Chrumkavá kôrka je naj :-) Práve preto ma teší dávať sem recepty, keď čítam takéto nadšené reakcie ľudí, ako sa im to super podarilo :-)
@huhahoha no mne sa nikdy neprilepil a pečiem ho dosť často, dúfam, že druhý pokus potešil viac... neviem, ja som ho mokrý nemala nikdy, vždy bol nadýchaný... dajte vedieť, ako vyšiel druhý pokus
@borek , ako písala @luss44 , vyhriať rúru, do studenej misy vyliať a piecť :-)
@kavka123 určite nevyhadzovať, ono sa môže zdať že nenakysol, ako to nakoniec dopadlo? Mne kysne aj bez cukru... asi ako písala @viera1 bol problém v droždí...
ráno som ho poprekladala na pomúčenej doske a nechala som ešte dve hod. kysnúť a potom som ho šupla do diamantového hrnca, vopred predhriateho. Je nádherný, máme z neho veľkú radosť, kôrka krásne chrumkavá a vôbec nie je mokrý. Takže teraz začínam experimentovať aj s inými druhmi múky.
mam odskusane janske sklo aj obycajne smaltovane pekace, ak ti nevadi hrubsia korka, tak aj rovno na plechu, len ho vtedy viac krat natri vodou a daj si do rury aj nadobu, z ktorej sa pocas pecenia bude voda odparovat
nech sa dari :-)
Ďakujem za recept :-)
Pre mňa je tento recept úplne ideálny: večer všetko šupnem do misy, ráno dám do rúry a do hodinky je teplý chlebík na stole. Pohádkové raňajky!
Ďakujem.
Skúsim dať aj fotku, aj keď už sú to len končeky chleba.... viac nezostalo!