Domáci chlieb, takmer bez práce
Autor receptu: lucietta
Tento domáci chlebík je absolútne úchvatný, nadýchaný, chutný, urobíte si ho podľa chute takmer bez práce.
4 porcie |
7 minút príprava |
45 minút na 230 °C |
Postup
- Múku si vyberiete podľa chuti, základ sú tri hrnčeky... Ja som zvolila hladkú a grahamovú, ale kľudne môže byť špaldovú, bezlepkovú, viaczrnnú, proste podľa chute. Do misky dáme múku, sušené droždie, semiačka, rascu, soľ, olej a vlažnú vodu. Vymiešame riedke cesto, ktoré prikryjeme a dáme ho kysnúť 8-12 hodín. Najlepšie je, ak si cesto urobíte večer a ráno chlieb upečiete, alebo ráno zamiešate cesto, cez deň vykysne a poobede upečiete chlebík.
- Keď je cesto vykysnuté, vymažeme jensku misu olejom, dáme do nej cesto, posypeme semienkami a prikryté pečieme na 230 stupňoch pol hodiny. Nádoba môže byť akákoľvek, hlavne nech má vrchnák a môže ísť do rúry. Potom odokryjeme a pečieme ešte 15 minút, aby mal chlebík chrumkavú kôrku.
- Necháme vychladnúť a krájame :-)