Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový fotorecept
Foto: ochino
Zdravím varecháčov a varecháčky-pokúšam sa sem vložiť môj prvý fotorecept-ešte neviem či sa podarí. Tento chlebík je riešený hrnčekovo a lyžičkovo, nakolko chlapom sa Zobraziť celý popisZdravím varecháčov a varecháčky-pokúšam sa sem vložiť môj prvý fotorecept-ešte neviem či sa podarí. Tento chlebík je riešený hrnčekovo a lyžičkovo, nakolko chlapom sa to nechce presne vážiť...ale vychádza to... Chlieb sa pokúšam piecť už asi rok aj dva-hlavne na dovolenke kde nedostať našský chlieb som urobil aj na vrchu-na šporáku ale tento sa mi ako tak darí aj v pekárničke aj v rúre-tak sa chcem s tým podeliť
Suroviny
3 hrnčeky 2,5 dcl /cca 400 g/ |
|
1 hrnček /z Billy cca 150 g/ |
|
3 PL /cca 50 g/ |
|
2 PL /menšie/ |
|
2 KL |
|
1 KL |
|
1 KL /zmes/ |
|
1 hrnček /2,5 dcl/ |
|
1/2 KL |
|
7 g /1 sáčok/ |
|
1 PL /menšiu/ |
|
1 PL /menšiu/ |
|
2 PL |
|
1 a 1/2 PL |
|
2 PL /alebo iný/ |
|
1/2 hrnčeka /cca 1 dcl/ |
|
Na potretie: | |
1 dcl alebo vajce /podľa potreby/ |
|
Postup
-
1
Urobíme si v jednej miske kvások- 1 hrnček vlažnej vody, 1/2 lyž cukru /alebo trochu medu/ a dávam do toho 1 Pl /menšiu/ tmavej ražnej múky a tiež na prilepšenie aj 1 Pl polohrubej múky-to dobre rozmiešam a múku trochu opakom lyžičky rozotriem o bok misky-trochu hrčiek múky nevadí.-to nechám kvasiť bokom cca 15-20 min-kým si pripravím ostatné
-
2
v druhej miske si namiešam sypké veci- 3 hrnčeky hladkej múky 00 /na výrobcovi nezáleží/ potom 1 hrnček tmavej ražnej múky / napr.z Billy/, na to pridám cca 3-4 lyžice polohrubej múky- celkom asi 600gr. na vrch dám 2KL soli a 1 Kl celej rasce /dávam menšiu lyžičku/ a tiež 1 Kl takej zmesi ľanového a sezamového semena /ale kto ako mu chutí/, a na vrch pridám2Pl /menšie/ zemiakovej kaše v prášku a celé to zamiešam -tým sa to celé prevzdušní /namiesto preosievania múky/
-
3
sypké ingredienty pred premiešaním -
-
4
po premiešaní-
-
5
do nádoby z pekárničky si dáme 2 PL olivového oleja /môže byť samozrejme aj slnečnicový/ a cca 1 a 1/2 PL kyslej smotany
-
6
niekedy som namiesto kyslej smotany dával trochu masla,a vtedy som tam dával zároveň aj ocot, ale ku kyslej smotane ho radšej pridávam až do múky, takže tam dáme nachystanú múku a trochu si ju odhrabnem nabok oproti smotane a tam pridám 2PL octu -aký máme /ja teraz dávam jablčný/-ale stačí aj obyčajný-kvasný
-
7
ocot zahrabeme /ako havo.../ a na druhú stranu pridáme nachystaný kvások
-
8
dáme to do pekárničky vymiesiť cesto /môže sa samozrejme aj ručne/ ja to dávam na základný program /3hod/ ale len v tej prvej fáze-cca 10-15min čo to len zamieša a do tohto miešania zasahujem- mám otvorené dvierka a pridávam tam ešte cca 1/2 hrnčeka vlažnej vody- podľa potreby-aby to nebolo riedke- lebo keby to bolo riedke,a nechám to v pekárničke aj dopiecť, tak to moc vykysne a potom splasne. takže cesto je lepšie trochu tuhé- tak že ho tá lopatka mierne trhá Niekedy sa s tým tak trochu hrám ako na hrnčiarskom kruhu-navlhčím si ruku a zhora to cesto držím a keď sa ovlaží tak sa rozbehne a trochu aj skáče- a hlavne je to pružné a pevné a môže sa to silno mačkať-/čo je príjemná činnosť /hlavne- for men.../ /ale pritom treba dávať pozor na miešaciu lopatku-nedať prsta až dole!/
-
9
po 1. vymiesení to vypnem a cesto si pomúčim polohrubou múkou a vyklopím ho na dosku
-
10
na doske to tiež posypem polohr.múkou-aby sa mi to nelepilo na ruky- čistá práca...
-
11
potom spravíme malý bochník-ktorý necháme cca 30-40min podkysnúť
-
12
v tomto bode si už zapínam šporák na 200 st.C. a cesto si spracujem tak,že ho len stlačím-trochu na placku približne štvorcovú hr.cca 3cm a túto potriem slanou vodou a preložím 2x a sformujem do bochníka /bez potretia vodou je tam potom- po upečení vidieť pásiky múky-čo ale nevadí/ a kým mi nahreje šporák na 200 st.-cca 10-15min to cesto ešte podkysne- potom ho preložím na silikónovú podložku /alebo na pečiaci papier/ pekne z dosky to dám do rúry-na spodok-rovno na mriežku /bez plechu/ a vrch odtienim jedným plechom-zvýšim teplotu na 250 st,C a pečiem to od vloženia -kým dosiahne 250 st plus cca 3-5min, /celkom asi 15 min na 250 st/ potom to znížim na 230 st a pečiem to cca 15 min , tzn. že asi po 30 min celkového pečenia to znížim na cca 180 st c a pečiem to ešte 15 min - stále s odtieneným plechom nad chlebom- potom plech vyberiem a cca 5-10 min ešte môžeme zapiecť viac tmavú kôrku - celkove to pečiem 45-50 min.
-
13
pred pečením to môžeme potrieť rozšlahaným vajcom s trochou vody a soli, alebo len slanou vodou-úplne stačí- a potom pred koncom pečenia ešte 1-2x.
-
14
po upečení to vybrať a dať na nejakú mriežku vychladnúť-ja to ešte zakrývam dvomi utierkami- tento chlieb máva asi 1,15 kg hodí sa k nemu aj domáca paštika alebo syr a pod...
-
15
to bola paštika z 1/2 kg bravč,pečienky a mleteho mäsa.../robené ponorným mixérom/
-
16
to bol zas pokus o domáci syr- z 1l mlieka /možno niekedy napišem aj recepty na paštiku a "syr" zatiaľ prajem všetkým dobrú chuť...
fakt lepší- a hlavne- je to aj s tou vôňou-doma je len doma...
Obávala som sa, že trpím nejakou úchylkou, keď babrem prstami do cestav pekárničke. Som rada, že v tom nie som sama... :-)
pomaly to už nestíham piecť, ale teraz som zároveň upiekol z pekárničky
takú vianočku-podľa mojej svokry cesto a ona mi to aj zaplietla-keď sa to naučím sám zapletať tak to tiež pridám-vonia tiež dobre-na sladko-bude to na ráno- pri tom babraní sa prstami v pekárničke je to myslím o.k.-je to taký tvorivý pocit-že to nerobí len mašinka- díky za komentár
www.slunecnice.cz/sw/faststone-photo-resizer/stahnout/...
ale stále mladá-ja už tiež mám 3 vnúčatá-má kto pomáhať piecť-lebo doma im to mamina nedovolí-porozsýpali by múku... ta nach še v té Praze daří- ta ně...