Domáci chlieb pekárničkovo-rúrový a hrnčekovo-lyžičkový (fotorecept)

Autor receptu: ochino

Zdravím varecháčov a varecháčky-pokúšam sa sem vložiť môj prvý fotorecept-ešte neviem či sa podarí. Tento chlebík je riešený hrnčekovo a lyžičkovo, nakolko chlapom sa to nechce presne vážiť...ale vychádza to... Chlieb sa pokúšam piecť už asi rok aj dva-hlavne na dovolenke kde nedostať našský chlieb som urobil aj na vrchu-na šporáku ale tento sa mi ako tak darí aj v pekárničke aj v rúre-tak sa chcem s tým podeliť

Suroviny

Postup

  1. Urobíme si v jednej miske kvások- 1 hrnček vlažnej vody, 1/2 lyž cukru /alebo trochu medu/ a dávam do toho 1 Pl /menšiu/ tmavej ražnej múky a tiež na prilepšenie aj 1 Pl polohrubej múky-to dobre rozmiešam a múku trochu opakom lyžičky rozotriem o bok misky-trochu hrčiek múky nevadí.-to nechám kvasiť bokom cca 15-20 min-kým si pripravím ostatné
  2. v druhej miske si namiešam sypké veci- 3 hrnčeky hladkej múky 00 /na výrobcovi nezáleží/ potom 1 hrnček tmavej ražnej múky / napr.z Billy/, na to pridám cca 3-4 lyžice polohrubej múky- celkom asi 600gr. na vrch dám 2KL soli a 1 Kl celej rasce /dávam menšiu lyžičku/ a tiež 1 Kl takej zmesi ľanového a sezamového semena /ale kto ako mu chutí/, a na vrch pridám2Pl /menšie/ zemiakovej kaše v prášku a celé to zamiešam -tým sa to celé prevzdušní /namiesto preosievania múky/
  3. sypké ingredienty pred premiešaním -
  4. po premiešaní-
  5. do nádoby z pekárničky si dáme 2 PL olivového oleja /môže byť samozrejme aj slnečnicový/ a cca 1 a 1/2 PL kyslej smotany
  6. niekedy som namiesto kyslej smotany dával trochu masla,a vtedy som tam dával zároveň aj ocot, ale ku kyslej smotane ho radšej pridávam až do múky, takže tam dáme nachystanú múku a trochu si ju odhrabnem nabok oproti smotane a tam pridám 2PL octu -aký máme /ja teraz dávam jablčný/-ale stačí aj obyčajný-kvasný
  7. ocot zahrabeme /ako havo.../ a na druhú stranu pridáme nachystaný kvások
  8. dáme to do pekárničky vymiesiť cesto /môže sa samozrejme aj ručne/ ja to dávam na základný program /3hod/ ale len v tej prvej fáze-cca 10-15min čo to len zamieša a do tohto miešania zasahujem- mám otvorené dvierka a pridávam tam ešte cca 1/2 hrnčeka vlažnej vody- podľa potreby-aby to nebolo riedke- lebo keby to bolo riedke,a nechám to v pekárničke aj dopiecť, tak to moc vykysne a potom splasne. takže cesto je lepšie trochu tuhé- tak že ho tá lopatka mierne trhá Niekedy sa s tým tak trochu hrám ako na hrnčiarskom kruhu-navlhčím si ruku a zhora to cesto držím a keď sa ovlaží tak sa rozbehne a trochu aj skáče- a hlavne je to pružné a pevné a môže sa to silno mačkať-/čo je príjemná činnosť /hlavne- for men.../ /ale pritom treba dávať pozor na miešaciu lopatku-nedať prsta až dole!/
  9. po 1. vymiesení to vypnem a cesto si pomúčim polohrubou múkou a vyklopím ho na dosku
  10. na doske to tiež posypem polohr.múkou-aby sa mi to nelepilo na ruky- čistá práca...
  11. potom spravíme malý bochník-ktorý necháme cca 30-40min podkysnúť
  12. v tomto bode si už zapínam šporák na 200 st.C. a cesto si spracujem tak,že ho len stlačím-trochu na placku približne štvorcovú hr.cca 3cm a túto potriem slanou vodou a preložím 2x a sformujem do bochníka /bez potretia vodou je tam potom- po upečení vidieť pásiky múky-čo ale nevadí/ a kým mi nahreje šporák na 200 st.-cca 10-15min to cesto ešte podkysne- potom ho preložím na silikónovú podložku /alebo na pečiaci papier/ pekne z dosky to dám do rúry-na spodok-rovno na mriežku /bez plechu/ a vrch odtienim jedným plechom-zvýšim teplotu na 250 st,C a pečiem to od vloženia -kým dosiahne 250 st plus cca 3-5min, /celkom asi 15 min na 250 st/ potom to znížim na 230 st a pečiem to cca 15 min , tzn. že asi po 30 min celkového pečenia to znížim na cca 180 st c a pečiem to ešte 15 min - stále s odtieneným plechom nad chlebom- potom plech vyberiem a cca 5-10 min ešte môžeme zapiecť viac tmavú kôrku - celkove to pečiem 45-50 min.
  13. pred pečením to môžeme potrieť rozšlahaným vajcom s trochou vody a soli, alebo len slanou vodou-úplne stačí- a potom pred koncom pečenia ešte 1-2x.
  14. po upečení to vybrať a dať na nejakú mriežku vychladnúť-ja to ešte zakrývam dvomi utierkami- tento chlieb máva asi 1,15 kg hodí sa k nemu aj domáca paštika alebo syr a pod...
  15. to bola paštika z 1/2 kg bravč,pečienky a mleteho mäsa.../robené ponorným mixérom/
  16. to bol zas pokus o domáci syr- z 1l mlieka /možno niekedy napišem aj recepty na paštiku a "syr" zatiaľ prajem všetkým dobrú chuť...