Zemiakové hranolčeky
Zemiakové hranolčeky

Domáce zemiakové hranolčeky

palma - fotkapalma, 15. marca 2017. Komerčný recept.
Domáce zemiakové hranolčeky
Foto: palma

Hranolčeky pozná každý, ale ruku na srdce, pripravovali ste si ich už niekedy takto?

Suroviny

1 kg
2 ČL
0,5 L




Postup

  1. 1

    Zemiaky umyte a aj so šupkou ich nakrájajte na rovnako hrubé hranolky. Namočte ich aspoň na ½ hodinu do vody, potom sceďte a utrite do sucha.

  2. 2

    V hlbšom hrnci zohrejte dostatočné množstvo oleja a vyprážajte hranolky po častiach. Prvý krát vyprážajte hranolky pri približne 120 °C 3 minúty (použite teplomer), nechajte odkvapkať prebytočný olej, dajte vychladnúť a na 30 minút do chladničky.

  3. 3

    Takto predpripravené hranolky pre podávaním ešte raz smažte pri teplote 180 °C ďalšie 3 minúty do zlata.

Diskusia k receptu

kukulienka71
@2010 (16.3.2017 09:18)

tá príprava sa mi zdá krátka a počiatočná teplota tiež ale dajme tomu, že je v poriadku ten recept, hlavne, že sa vyplaví škrob do vody a smaží sa v dvoch fázach...vadí mi, že si neodpustíš poznámku o tom, že slovenské sú všetky utopené v oleji, to si mimochodom písal už aj v r. 2010 a tvrdíš to dodnes, neviem, z akého dôvodu, keď si dobre ďaleko väčšinu roka.
zinnajdha
kúpenské mrazené mi nechutia, tieto budú asi lepšie, takže ukladám. Chcela by som vedieť, či po prvých troch minútach praženia ich možno z pobytu v chladničke aj zmraziť...?
luciak
@2010 (16.3.2017 06:00)

suhlasim, presne v tomto duchu som chcela nieco napisat. Postup je to velmi efektivny, hranolky su ovela chutnejsie ako ked sa surove zemiaky len tak svacnu do fritaku.
norbert1
@2010 (16.3.2017 06:00)

Myslím, že Ty sám si tu volakedy dávnejšie dal už recept na chrumkavé hranolky. Páčia sa mi Tvoje recepty, ale musím súhlasit s @Kukulienka71. Lezie mi na nervy Tvoje neustále kritizovanie všetkého slovenského. Prečo si myslíš, že
všetky ,,slovenské hranolky sú pomágané a olejom napité,,? Vadí mi Tvoja povýšenost a dookolasaopakujúca kritika všetkého slovenského.
boxik
Mne osobne chýba jedna základná informácia bez ktorej kvalitné hranolky nikto neurobí a to je varný typ zemiakov.Z varného typu A ,šalátový typ, by ani najväčší umelec kvalitné hranolky neurobil. Ja osobne najlepšie hranolky ,chrumkavé a rozhodne nie pomágané a zaolejované robím klasickým spôsobom zo zemiakov varného typu BC ,odroda Desiree.
nyja
@Norbert1 (16.3.2017 11:29)

Myslím, že @2010 je Slovák a keď kritizuje slovenské nedostatočnosti alebo hlúposti, neznamená to, že nemá Slovensko rád. Skôr ho má rád a rád by bol, keby sa nedostatočnosti zmenili na výbornosti alebo aspoň chválitebnosti. Keďže je scestovaný, všímavý a v gastronómii rozhľadený väčšmi ako niekto, kto zo Slovenska vypadne málokedy alebo len nakrátko, má právo porovnávať, pochváliť, čo je inde lepšie a čo by sa mohlo u nás zmeniť k lepšiemu... i v tej gastronómii pravdaže. Neberme kritiku zakaždým ako dáke dehonestovanie, kritika môže byť aj na prospech. Len musíme chcieť veci zlepšiť a zapracovať na tom. Okrem toho, komentáre od 2010, ktoré som čítala, mi nikdy nezneli nijako extra povýšenecky, ani posmievačsky. Zneli mi tak celkom zdravo sebavedomo, a na tom nie je nič zlé. Tiež nevidím nič zlé na tom, keď v svojich komentoch vysvetľuje alebo popisuje nejaké fakty či skúsenosti vypozorované alebo nadobudnuté v rôznych krajinách, v ktorých žil. A ešte k tomuto hranolkovému receptu: Asi ste zle pochopili koment od 2010. Vlastne kritizoval tých štyroch ľudí, ktorí hodnotili tento recept jednou hviezdičkou!!! Čiže mienil tým, že tento recept je ok, chvályhodný. Musím len súhlasiť. Lebo tí štyria nemajú asi "tucha", že toto je tá správna metóda prípravy chrumkavých "pomfritov", keďže receptu dali len 1 hviezdičku. A celkom tak všeobecne, áno, mali by sme si priznať, že slovenská kuchyňa nie je teda extra zdravá, i keď nám chutí, sme na ňu zvyknutí. Je tu veľa vyprážaných jedál, mnohí vyprážajú dotmava, prepaľujú tuk, nevedia dokopy nič o zložení tukov. A bolo by fajn nezačať oponovať argumentmi, že ani staré mamy to nevedeli a pritom boli vtedy ľudia zdraví. Lebo si treba uvedomiť, že aj trocha inak žili ako sa žije teraz (manuálna práca, viac pohybu, viac čerstvého vzduchu, menej hektiky, menej sladkosí, žiadne stabilizátory, umelé vône a farbivá, žiadne umelé srajdy v pôde, vzduchu, vode. Nevravím, že sme na tom najhoršie, lebo veď aj tieto pommes frites vymysleli v Belgicku a sú rozšírené po celom svete. Je to jedno z najnezdravších jedál.Nerobte ich, nejedzte ich často. Pri vyprážaní, či pečení alebo grilovaní potravín obsahujúcich škrob, sa vytvárajú v potravine akrylamidy, neurotoxické a nechutné karcinogény (mrkni  cs.wikipedia.org/wiki/Akrylamid)...
Bohužiaľ, tvoria sa nielen pri vysokých teplotách ale už aj nad 120°C. (týka sa aj chlebovej kôrky, grilovaného, pečeného mäsa, pečených zemiakov, praženej kávy, piva, raňajkových cereálií, chipsov... no skrátka všetkého, čo nám chutí).
kakao
@Nyja (16.3.2017 13:06)

Ak by ten tvoj kulinársky idol @2010 tak veľmi miloval Slovensko, tak zostane na rodnej hrude a netrčí 4 roky v západnej Afrike a ktoviekoľko v Ázii a Tramtárii.

Pokiaľ ide o kritiku, súhlasím, môže byť niekedy aj na prospech, no niektorí tunajší "masterchefovia" si myslia, že zožrali všetku múdrosť sveta a namiesto vecných rád sa tým, ktorí nevaria podľa ich gusta - často mladým, začínajúcim kuchárom, vysmievajú. A takýmito "znalcami", ktorým prší do nosa, ja opovrhujem.
ziegelfeld1968
@Kakao (16.3.2017 14:02)
Ďakujem za pripomenutie. Ten pánko @2010 , to je ten africký expert na západnú Afriku a jej kuchyňu? Mudrovať tak ako on dokázala jedine tá najlepšia kuchárka na tejto stránke.My čo sme neboli 4 roky v západnej Afrike nevieme potom ako majú vyzerať správne urobené hranolky, my ich robíme len tak po slovensky. Pán by nám mohol natočiť inštruktážne video ako sa majú správne pripravovať hranolky.

ziegelfeld1968
@Kukulienka71 (16.3.2017 07:51)
O Slovákoch je známa jedna vec, že nemajú svoju národnú hrdosť. Dva dni v Praze a je z neho Čech. Potom sa nečuduj, keď takýto svetom ošľahaný cestovateľ opovrhuje všetkým slovenským. My Slováci máme jedno pekné príslovie: zabudol vôl, že teľaťom bol.

evanaaa
Páči sa mi takáto zdravšia verzia prípravy hranoliek, ale nemala byť tá voda, v ktorej sa máčajú, slaná? aby sa lepšie vyplavoval škrob? Nie som si istá, tak sa radšej pýtam. Zaujímalo by ma, či sa takto raz predpražené môžu zamraziť a použiť inokedy, aj po dlhšom čase? Ale asi ano......
Čo sa týka hviezdičkovania, už som si dávnejšie všimla, že je tu niekto, komu sa páči len jedna hviezdička, podľa mňa by bolo lepšie, ak by sa hviezdičkovanie úplne zrušilo, už som to spomínala nie jeden raz, k čomu to je vôbec dobré?
2010
@kukulienka71 administratorka tejto stranky dakujem ze si vo svojej narodnej horlivosti rozputala voci mne slovenskemu vyvrhelovi kriziacku vojnu.
PS: Minuly tyzden som prisiel zo slovenska a dva krat som tam mal hranolky v restauracii a po anglicky sa take volaju ze su soggy ( limp, warm, greasy), co je v preklade tak priblizne pomagane napite olejom viac krat zohrievane a vyzerali ako zo supermarketoveho polotovaru.
Budem naspat v aprili rad vyskusam v Bratislave aj lepsie do Mc Donaldu nechodim.

boxik
Mnoho z nás čo sledujeme Varechu už dlhší čas sme sklamaní tým kam sa táto kedysi skvelá stránka o varení a receptoch dostala, nie je to len zmenou spôsobu stravovania ,to je dobré a prirodzené a prináša to určite veľa dobrých receptov. Čo mne osobne vadí ,vadí mi to že bežný obyčajný nadšenec varenia ,alebo niekto kto sa iba chce pochváliť tým že sa mu niečo podarilo a rozhodne si za to nežiada michelinskú hviezdu rýchlo narazí na pár jedincov ktorý ho okamžite zotrú a druhý krát si rozmyslí či ešte raz urobí podobný pokus. Článkov a relácií kde na nás chrlia recepty špičkový kuchári je toľko že sa to už ani nedá sledovať ,toto chce niekto urobiť aj s našej Varechy a žiaľ čím ďalej tým viac sa mu to darí ,aj keď tu ide skôr o osobnú ješitnosť a nafúkanosť. To čo sa tu rozpútalo okolo tak jednoduchej veci ako sú zemiakové hranolky je už ani nie smutné ,je to už iba trápne. Že sú za tým tie isté mená čo majú najväčší podiel na devastácii kedysi tak obľúbenej Varechy a čo z nej urobilo to čím je teraz.
emdy
no nádhera.... ako sa to tu rozbehlo.... hranolkám mier! a vareche zvlášť! :D
deria
Panebože ľudia! 2010, podľa mňa pochválil recept. A vy miesto toho, aby ste sa vyjadrili k uvedenému receptu kritizujete niekoho, kto vie o čom píše?
Som znechutená vašimi hlúpymi komentármi. Ano je typicky slovenské vyjadrovať sa ku všetkému , aj keď sa v problematike nevyznáte a nechať si ujsť podstatu veci, o ktorej je reč. Či sa jedná o politiku, či o recepty.
deria
Hranolčeny nekomentujem, lebo ich považujem za nezdravé, ale ich milujem nech sú hocijaké ;)
2010
Dakujem za komentare naozaj som to nemyslel znevazujuco, len nechapem preco by mali mat hranolky zlou pripravou raz tolko kalorii ako harula ci francuzske zemiaky ktore su kalorickejsie. Ked stihnem pridam aj ked zastancovia slovenskej moralky ma budu preklinat ako inostranskeho lucifera.


regri
@Boxik (17.3.2017 13:08)

Suhlasim s tymto komentom lepsie by som ho nenapisala




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia