Zemiakové hranolčeky fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 14. júla 2014
Zemiakové hranolčeky (fotorecept)
Foto: dvorka

Od mamky som si vypočula recept ktorý videla v televízii a sama aj vyskúšala na vysmážané hranolky ktoré sú chutné, nie sú tvrdé ani Zobraziť celý popisOd mamky som si vypočula recept ktorý videla v televízii a sama aj vyskúšala na vysmážané hranolky ktoré sú chutné, nie sú tvrdé ani rozvarené. Síce ich príprava nie je rýchla, potrebuje čas, ale výsledok stojí za to. A pre zástancov "zdravej" stravy podotýkam, že po cvičení a pred bicyklovaním alebo pešou túrou nemám vôbec výčitky svedomia.

140 minút
príprava
9 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Zemiaky som si umyla kefkou (mám svoje nové zemiaky čerstvo vykopané ktoré nemajú šupku), nakrájala na hranolky a ešte raz som ich opláchla vo vode. Do misky som dala zemiaky, pridala som vodu asi 1 cm nad hranolky a posolila dvomi lyžičkami soli. Premiešala. Dala som do chladničky. Vo vode sa majú máčať aspoň dve hodiny.

    Zemiakové hranolčeky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pred samotnou prípravou hranoliek som si dala do panvice ohriať olej, plyn som dala skoro na minimum. Zatiaľ dom si osušila hranolky v utierke.

    Zemiakové hranolčeky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prvú tretinu zemiakov som dala do horúceho oleja a predsmážala som 3 minúty. Vybrala som ich na tanier s papierovou utierkou a dala som predsmážať druhú tretinu. Nakoniec som urobila poslednú. Takéto predsmažené hranolky sa po vychladnutí môžu dať do papierovej krabice a odložiť do mrazničky na budúce dokončenie či už v rúre alebo v mikrovlnke na grispe, alebo na panvici v oleji. Druhá varianta je okažité dokončenie.

    Zemiakové hranolčeky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa posledné hranolky predsmažili, prvé vychladli a teraz som ich dosmažila 5 minút. A zas som pokračovala dosmažením druhej a nakoniec tretej tretiny zemiakov. Zemiaky už netreba soliť, lebo svoju potrebnú dávku si zobrali zo slanej vody.

    Zemiakové hranolčeky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takéto hranolky sú ako príloha alebo samotné jedlo. Ja som si k nim urobila šalát z čerstvej mrkvy a nakladanej cvikly.

    Zemiakové hranolčeky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

jozka2
za takyto postup mas odomna za 5,ano toto co pises je naozaj Pravda,2x smazene su naozaj vyborne chrumkave a chutne.
1x jozka2
2010
Ja ti nedam ziadnu hviezdicku lebo tvoj technologicky postup bude na 5* ked dopises:
1- Aky druh zemiakov sa pouziva na hranolky
2- Preco sa musia macat vode
3- Aka je teplota oleja prveho smazenia ( plus dlzka)
4- Aka je teplota oleja druheho smazenia ( a preco) - pre debilov ako ja
Bez toho mam klasicke olejom napite mlandrave slovenske hranoly
dvorka
pre @2010 : Nepotrebujem Tvoje hviezdičky, preto som dopísala len to že zemiaky treba také čo sa nerozvárajú. Zemiaky sa máčajú asi preto, aby nasiakli soľou a ešte pre niečo, čo ma netrápi, hlavne že to funguje. O teplote aj dĺžke smaženia prvého aj druhého som sa zmienila. Nepoužívam teplomer na meranie teploty oleja, mám oči a sluch, tak sa nebudem opakovať. Na záver napíšem ešte toľko, že ak som dokázala urobiť skvelé hranolky podľa skromne vypovedaného receptu ja, urobí ich aj úplný začiatočník. Mne sa doteraz hranolky vôbec nedarili.
izabella929
Domáce hranolky robievam skoro podobne, len ich nenechávam stáť vo vode...povarím zemiaky 5 minút..nechám odkvapkať a vyprážam...takto nesajú do seba tuk..chválim tvoj recept a aj tvoju trpezlivosť.-)
2010
@dvorka , ja som taky debil - amater, a preto sa pytam ze ma to ty sprosti anglicania naucili naopak. Pouzit zemiaky C mucne lebo su makke lahko sa robia ale ich namocit do vody a vyplavit skrob, potom ich dat na nizsiu teplotu 160C dat uvarit do biela vybrat a druhy krat dat na vyssiu teplotu 180C na len dat na kratko zafarbit. Ale uz som ticho lebo na Slovensku sa vsetko robi inac a este sa aj zdovodni... 5*odo mna Cheers
jozka2
2010,nebolo by lepsie jej to hned vysvetlit,ako takto poza humny?Ty nie si zaciatocnik ako skromne pises,ty robis jedla pre gurmanov,staci precitat iba jeden z tvojich receptov a hned clovek vie kde je,preco jej nedat aj 5*urobila ich po Slovensky nie Anglicky,ja napriklad by som hranolky nikdy nerobila z mladych zemiakov,ci je to druh sypky alebo nie,lebo su vodnate,ale ked ich vymocila /a ako pise nevie preco mocila 2 hod./voda z nich vysla,osusene sa dali vyprazat.Nemusime byt za kazdu cenu sarkasticky uz len koli tomu aby sa zase nevyvolavali zbytocne nedorozumenia,prajem krasny zbytok dna.
jozka2
este by som ti chcela 2010 napisat,ci vies v kolkych rodinach prave v Anglicku ani nevedia,ze sa maju vyprazat na 2x?Vyprazaju ich,len raz a su spokojny a poviem ti aj to,ze najlepsie hranolky robi McDonald a vypraza ich len raz.
1x jozka2
tiginko
@jozka2 preto ich v Anglicku vyprážajú iba raz, lebo si kúpia už predpečené. Nemyslím, že by priemerná anglická rodina čistila zemiaky a robila domáce hranolky. A McDonald používa tiež predpečené polotovary. Verím @dvorka , že takto urobené hranolky budú zrejme ešte lepšie, ako také bežné, ktoré sme si zvykli voľakedy robiť doma: nechali sme len vyplaviť škrob a po malých dávkach prudko vyprážali. Ale je fakt, že nám chutili a dokonca nám bolo úplne jedno, z akých zemiakov boli :-)
jozka2
Svata Pravda tiginko,ta chudera pridala recept a ani nevie,ze ho robila na anglicky sposob,zemiaky mala nove vodnate,tu vyplavila macanim 2 hod.vo vode,teplotu oleja rozohriala na 180 st.C,ale ako nahle pridala studene zemiaky teplota sa jej znizila na 160 st.C a zacala ich varit v oleji,kym teplota zacala dosahvat znovu 180 st.voda sa vyparila a ona ich vybrala a opakovala druhu varku rovnako,takze ta nasa jednoducha slovenocka robila hranolky na anglicky sposob ani o tom nevie,tiginko,ja veeeelmi zriedkavo kupujem uz predpecene zemiaky ,mne nechutia a radsej ich robim doma,oni su predpecene a nasledne zmrazene a to uz nie je ono mam velmi rada zeniaky predpripravene a nasledne obalene v muke a tak ich vyprazam su veeelmi chutne.
1x jozka2
jozka2
este som zabudla napisat,ze ich po vyprazeni a osoleni este horuce pokvapkam citr.stavou.
mijaita
Já delam hranolky z jakychkoliv brambor ale vzdy je predsmazim a pak dosmazim. Není špatné brambory pokrajene na hranolky osolit nechat odstat, pak oprat a osusit.
marta23
Toľko rečí okolo obyčajných zemiakových hranolkov! Ja ich nerobím a nejem. Okrem čiarok v texte, @2010 a @jozka2 , treba opraviť : "... sa pýtam, ze ma to tí sprostí Angličania..." a "Vyprážajú ich len raz a sú spokojní a ..."
2010
@marta23 , keby tu bol takto popisany recept na akykolvek obycajny kolac, to by tu bolo reci, aky velky plech aka muka, a ten hrncek je aky velky aka teplota, ako dlho ?
Pritom tuto vybornu obycajnu prilohu vacsina ludi nevie robit,
( podla Wikipedie vyprazanie je sucha priprava).
boxik
Rozhodne nemôžem súhlasiť s tým že na hranolky sú vhodné zemiaky varného typu A , pretože tu sa jedná o tapicky šalátovú odrodu , ktorá je po uvarení veľmi tuhá a okrem toho je aj doba verenia či inej tepelnej úpravy tomu zodpovedá. Na hranolky sa dajú použiť typu B , ale najlepšie sú z prechodných druhov BC a varného typu C, pretože vtedy sú na povrchu chrumkavé a vstrede krásne sypké , teda to čo pri hranolkoch chceme.
1x boxik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia