Foto: dvorka
Od mamky som si vypočula recept ktorý videla v televízii a sama aj vyskúšala na vysmážané hranolky ktoré sú chutné, nie sú tvrdé ani Zobraziť celý popisOd mamky som si vypočula recept ktorý videla v televízii a sama aj vyskúšala na vysmážané hranolky ktoré sú chutné, nie sú tvrdé ani rozvarené. Síce ich príprava nie je rýchla, potrebuje čas, ale výsledok stojí za to. A pre zástancov "zdravej" stravy podotýkam, že po cvičení a pred bicyklovaním alebo pešou túrou nemám vôbec výčitky svedomia.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky som si umyla kefkou (mám svoje nové zemiaky čerstvo vykopané ktoré nemajú šupku), nakrájala na hranolky a ešte raz som ich opláchla vo vode. Do misky som dala zemiaky, pridala som vodu asi 1 cm nad hranolky a posolila dvomi lyžičkami soli. Premiešala. Dala som do chladničky. Vo vode sa majú máčať aspoň dve hodiny.
-
2
Pred samotnou prípravou hranoliek som si dala do panvice ohriať olej, plyn som dala skoro na minimum. Zatiaľ dom si osušila hranolky v utierke.
-
3
Prvú tretinu zemiakov som dala do horúceho oleja a predsmážala som 3 minúty. Vybrala som ich na tanier s papierovou utierkou a dala som predsmážať druhú tretinu. Nakoniec som urobila poslednú. Takéto predsmažené hranolky sa po vychladnutí môžu dať do papierovej krabice a odložiť do mrazničky na budúce dokončenie či už v rúre alebo v mikrovlnke na grispe, alebo na panvici v oleji. Druhá varianta je okažité dokončenie.
-
4
Kým sa posledné hranolky predsmažili, prvé vychladli a teraz som ich dosmažila 5 minút. A zas som pokračovala dosmažením druhej a nakoniec tretej tretiny zemiakov. Zemiaky už netreba soliť, lebo svoju potrebnú dávku si zobrali zo slanej vody.
-
5
Takéto hranolky sú ako príloha alebo samotné jedlo. Ja som si k nim urobila šalát z čerstvej mrkvy a nakladanej cvikly.
1- Aky druh zemiakov sa pouziva na hranolky
2- Preco sa musia macat vode
3- Aka je teplota oleja prveho smazenia ( plus dlzka)
4- Aka je teplota oleja druheho smazenia ( a preco) - pre debilov ako ja
Bez toho mam klasicke olejom napite mlandrave slovenske hranoly
Pritom tuto vybornu obycajnu prilohu vacsina ludi nevie robit,
( podla Wikipedie vyprazanie je sucha priprava).