Domáca údená slanina

Autor receptu: rein

Dve sezóny mi trvalo, kým som našiel ten pravý recept a hlavne kým som sa naučil údiť. Nejedna klobáska išla do kontajnera.

50
porcií
90 minút
príprava
700 minút
na 45 °C

Suroviny

Postup

  1. Vychladenú slabinu z chladničky narežeme aj s kožou na 30x10 cm pásy a všetky potrieme polovičkou soli zo všetkých strán. Všetko naukladáme na tesno do plastovej alebo smaltovanej nádoby a vložíme do druhého dňa do chladničky.
  2. Na druhý deň si uvaríme z korenín, roztlčeného cesnaku, vody a polovičky soli nálev, ktorý necháme vychladnút na 3 stupni tiež v chladničke a po vychladnutí zalejeme slaninu nálevom, tak aby bola slanina ponorená. Dáme tam aj koreniny. Slaninu prekladáme každý druhý deň. Po týždni až 10-tich dňoch môžeme údiť.
  3. Slaninu vytiahneme, opláchneme, ja ju ešte potriem kmínom z nálevu a necháme vysušiť.
  4. Medzi časom si vyhrejeme udiareň na 60 stupňov a keď je vyhriata, vložíme do nej slaninu. Túto teplotu udržiavame pol hodiny a potom uberieme na 40 stupňov. Všetko sa dá, len chce to prax. Ja som udiareň prerábal dvakrát.
  5. Údim 10 až 12 hodín, všetko záleži aj na farbe, aj teplote, ktorá sa dá dosiahnuť len približne. Údim len bukovým drevom, lebo experimentovať sa ešte bojím.