Tmavé žemle (na sedliacke fondue)

sovka62 - fotkasovka62, 26. apríla 2010

Janadelfi ma požiadala o recept na tmavé žemle, ktoré pekávam, keď robím sedliacke fondue. Pôvodne som ho aj ja robila do guľatého chleba, ale Zobraziť celý popisJanadelfi ma požiadala o recept na tmavé žemle, ktoré pekávam, keď robím sedliacke fondue. Pôvodne som ho aj ja robila do guľatého chleba, ale viac sa páči dať každému jednu žemľu s jeho porciou. (Obrázok doplním, keď ich budem najbližšie piecť).

6-8
porcií
180 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
200 g
100 g
10 g
3 KL
1 KL
600 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Ak Vám stačí polovičné množstvo, môžte na miesenie a kysnutie využiť domácu pekáreň. Toto množstvo sa však do nej nezmestí. Všetky suché prísady zmiešame. (Používam droždie Saf-instant, to sú 10g balíčky, bielomodré, s obrázkom lastovičky a jeden stačí na 1 kg múky. Ak použijete Dr.Oetker, treba použiť dva balíčky droždia, ten je len na pol kilo.) Pridáme vodu, zamiesime a necháme kysnúť dvadsať minút. Znovu premiesime, necháme kysnúť asi trištvrte hodiny.

  2. 2

    Cesto vyberieme na dosku a dobre rukami postláčame (ubijeme), aby zmenšilo objem. Vložíme späť do misy a necháme kysnúť ešte hodinu.

  3. 3

    Vyberieme na dosku, rozdelíme na šesť až osem častí, podľa toho, aké veľké žemle chceme. Vytvarujeme žemle, uložíme na plechy vyložené papierom na pečenie a necháme kysnúť dvadsať minút-pol hodinu. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a skôr ako ju zapneme, vložíme na dno malú nerezovú misku s vodou. Žemle pečieme približne pol hodiny. Ak sa nám zdajú upečené, jednu vyberieme, hánkou poklepeme na jej dno. Ak sa ozýva dutý zvuk, žemle sú hotové.

Diskusia k receptu

zdezda
veľmi pekne ďakujem za recept aj ja, i keď nie je foto, viem si ich predstaviť a cítim už aj ich vôňu :-))), môžem použiť aj hl. múku 00 a pridať "otruby"?
sovka62
Môžeš, budú len trošku svetlejšie. Môžeš pridať aj otruby, ja občas dávam aj pšeničné klíčky, alebo slnečnicu, ľan.....
klaura
to je výborný recept ... už sa teším, keď ich vyskúšam ... a nielen na fondue ... :)
hannah22
páči sa mi tento receptík, ukladám a vyskúšam... :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia