Grahamové pečivo fotorecept

havino - fotkahavino, 12. októbra 2013
Grahamové pečivo (fotorecept)
Foto: havino

Grahamové pečivo s vareným nastrúhaným zemiakom je šťavnatejšie a dlhšie zostáva vláčne, aj pochúťková smotana urobí cesto vláčnejším. Originál recept bol z hladkej Zobraziť celý popisGrahamové pečivo s vareným nastrúhaným zemiakom je šťavnatejšie a dlhšie zostáva vláčne, aj pochúťková smotana urobí cesto vláčnejším. Originál recept bol z hladkej múky pšeničnej, kedže tú ja už používať nemôžem, robila som ich po druhý krát z grahamovej múky.

8
porcií
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
25 g
1 ČL
250 ml
1/2 dcl
2 PL
1 väčší (2 menšie)
1,5 ČL




Postup

  1. 1

    Droždie, lyžičku kryštálového cukru zmiešame s 3 PL vlažného mlieka. Poprášime múkou, prikryjeme a odložíme na teplé miesto vykysnúť.

    Grahamové pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ čakáme na kvások, pripravíme si múku, soľ, pochúťkovú smotanu, väčší nastrúhaný, vychladnutý varený zemiak, alebo dva menšie, olej, už vykysnutý kvások, vlažné mlieko a vymiešame cesto. Mlieko zo začiatku pridávajte opatrne, začnite s dvomi deci, nie každá múka saje rovnako. Predsa je tam aj pochúťková smotana, aj zemiak, to všetko zriedi cesto. Ja osobne, prvý krát som musela pridať múku, kedže som hneď dala celú dávku 2,5 dc mlieka. Vypracujeme tuhšie, nelepivé cesto a dáme na teplé miesto vykysnúť. Mne toto dnešné, kyslo 30 min. Na foto môžte v mise vidieť dva druhy múk. Ja som ich dnes zamiesila z grahamovej a semolinovej múky, pol na pol.

    Grahamové pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí, cesto rozdelíme na 8 častí. Každý kúsok vypracujeme do šúľka. Šúľok ohneme do písmena ,,U", ako je na fotke. Vrchnú časť prstom prichytíme a točíme dva konce okolo seba, ako vrkoč. Spodné kraje ohneme do spodu.

    Grahamové pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja v týchto točiacich sa a prepletacích dielach zručná nie som, lebo všetko rýchlo, rýchlo robím a naraz veľa vecí. Neviem sa s tým bavkať proste. Takže s úsmevom o pochopenie prosím. Prepletieme, uložíme na plech, necháme prikryté ešte 10 min podkysnúť, pred vložením do vyhriatej rúry ich postriekame vodou a posypeme sezamom,alebo semiačkami akými chcete. Ukladáme ich hustejšie vedľa seba, aby sa podvihli do výšky a nerozliali, že sa zlepia to nevadí. Aj bez potretia bokov sa pekne oddelia. Na budúce ich prepletať už nebudem, rovno žemle urobím.

    Grahamové pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme každý podľa poznania svojej rúry. Ja som piekla na 200 C, do 30 min. Necháme vychladnúť na mriežke.

    Grahamové pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Chuťou sú , ani chlebové zemiakové cesto, ale ani pečivo len s mliekom zamiesené.

    Grahamové pečivo (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

afataga
nadhera, nejaku fajnu klobasu k tomu a vecera je na svete :-)
salinka
Pekne ti to nakyslo! Myslím, že sa oplatilo prepletať, výstavné kúsky.
pusta
@havino , nádherné pečivo si napiekla, tie fotky sú také žravé a živé, že len vybrať z obrazovky keby sa dalo. sako inak - jednoznačne 5***** ti partrí.
kika1212
a dnes ďalšie krásne vydarené pečivo, baby veď Vy aj pekárne zlikvidujete. Recept si uložím, do poznámky - žemle - nebudem sa ja veru prepletať a budúci týždeň bude premiéra:)
babkamt
K tvojmu pečivku by som nepotrebovala ani klobásku. Určite by mi aj tak chutilo . Samozrejme ti dávam *
sracz
... a peknééé, a voňavééé. a určite aj chutnééé!!!
salinka
Vidíš, aj by sa mi to tvoje pečivko hodilo k mojej polievke:-)
havino
dakujem vám, naozaj úprimne odporúčam, odskúšala som ich dva krát, chlieb, rožky, žemle, pečiem stále, nekupujem už dobrý rok, manžel je dia a aj ten super fit rožok z marketu, doplnený karamelom pre farbu, mu dvíha glukozu, predtým som nepiekla pečivo, rožky, žemle, že som dávala varený zemiak, smotanu, mne tieto uzly prídu ako také zemiakové pagáče, takú chuť majú, nemenia sa na gumové na druhý deň
akotak
Krásne a nepochybne výborné rohlíky, jednoducho domáce sú domáce.
eviana
Táni, tak za takéto rohlíky by som sa aj pobila :))) Parádne sa Ti podarili, Ty si pre mňa taký motivačný tréner, čo sa pečenia týka... máš môj obdiv obrovský a jasné hviezdne nebo vareškové :)
havino
vdaka vám za komentáriky, @evka a ty si môj rozosmievač, vždy sa pousmejem nad tvojím komentárom, ale s radosťou na duši samozrejme, dakujem
eviana
Táni, usmievam sa tu ako taký pako... ďakujem za milé slová. Je to vzájomne, lebo aj ja Tvoje komentáre mám nesmierne rada, Ty vždy zvolíš také slová, že mi naskočí úsmevov hneď celá škála. Ja ďakujem Tebe... aj vopred za rady, o ktoré Ťa budem v budúcnosti prosiť, takto úžasne inšpirovaná Tvojimi nádhernými receptami :)
jerica
Táni, to je krása , už aj ide tam, kk a prikladám 5x klik :-)
staja
Krásne pečivko, vydarené, určite vyskúšam.
tatranka
Už som si receptík uložila.Ak na to bude vhodný dník určite toto krásne pečivko vyskúšam.
kika1212
@havinko , tak ako som sľúbila, tak som včera upiekla. Neboli žemle, o ktorých som písala, ale pekne po poriadku podľa receptu, prepletané - točené. Chleby pečiem často, ale pletienky chutili oveľa lepšie, asi preto, že boli celé chrumkavé. S cestom sa robilo dobre, nedávala som jednu vedľa druhej ako si doporučovala, ale pekne od seba a vôbec sa neroztiekli, krásne podkysli, boli pekné guľaté. Môj povedal, výborné, len nie často. Čo Ti budem hovoriť, jednu s domácou klobásou a druhú dezertnú so slivkovým lekvárom. Ďakujem za inšpiráciu a za výborné pečivo:)
havino
@jerica , dakujem, vyskúšaj, chuťovo dobré cesto je to, @staja , @tatranka , dakujem, nech vám padne na úžitok
@kika1212 , sa teším, poteší takáto správa, naozaj, nech vám len chutia a padnú na úžitok, ja z nich urobím nabudúce ozaj žemle. Mne sa kotúlali, váľali na plechu a oba razy, preto ten dodatok o žemliach.
nelisa
Prave chladnu na mriezke. Naozaj bleskovy recept, zmiesala som grahamovu a spaldovu muku a cesto som dala vymiesit pekarnicke :-). Dakujem za skvely recept!
havino
to ma teší @nelisa a verím, že vám aj chutia, zemiakové cesto je dlho vláčne, vdaka ti za odozvu
nelisa
Tak mi neda nenapisat, ze pletenicky vsetkym velmi chutili, mali len jednu chybu, bolo ich malo :-) urcite ich este zopakujem.
havino
@nelisa , som rada, si zlatá, že si dala vedieť, aj žemle si môžeš z tohto cesta, uzly, tvar, aký chceš, dakujem ešte raz za odpoved
kukulienka71
@havino , v novembri som piekla podobné pečivko,zapletané,z bielej múky,bez smotany a zemiaka,ale s priloženou klobáskou,ktorú tu spomína @afataga :-) skúsim aj tvoje pletence

megdesign
Inak @havino , ukladam do KK - cesto vyzera hustejsie (male bublinky), ale to ja mozem (chcem sa najest, nie "žuť vzduch") :))
havino
ako pekne si tu hrkútate
@kika1212 , tu som :-), už som tu :-), teší ma veľmi, že si ich piekla a pridala foto a verím, že vám chutili, trošku ti popukali, žiadna vada, puknuté rovná sa chrumkavé

@kukulienka , šikovná holka si, pekné ich máš, utešené pečivká, no a klobása, ved tá bije do oči, už z fotky vyzerá na zahryznutie, šikovného chlopa máš, nám takúto podobnú farbou, aj pomerom mastného robia z diviny, mastné klobásy moc u nás nesmú byť, že by boli veľké oká, takéto priměřene, super

@megdesing , vdaka ti, vyskúšaj a kludne ak môžeš daj si bielu múku, ja som len recept upravila na svoj obraz, odporúčam ti a pochutnáš si viac, vieš, takto ti poviem, pečiem pre manžela, je dia, na bielu múku sme už zabudli, že existuje a nedávno som piekla pre ich partiu chlapov, mali punčové slávnosti z bielej múky, len môjmu so zákazom jesť, ale to som chcela, že bože, som si to cesto vychutnala, či už pri miešaní, či kysnutí, to je nebe a dudy, z bielej a bordelových, z bielej nadýchané, dierkavé, radosť miesiť, radosť tvarovať, samá bublinka už pri miesení, no pre mňa už rok a pol, len spomienka veru a z týchto bordelových, ako to ja nazývam, ja mám ešte k tomu extra bordelové, na hrubo pomleté priamo z mlyna, s tými sa nedajú robiť dierky, ver mi, nech by som sa ako chcela snažiť a snažila, proste tá vláknina sa nenafúkne, ale zas na druhej strane, ako vravíš, z dierok sa nenaješ, pochutíš, ale ...zdravie je prednejšie a treba si uvedomiť, že tie tmavé múky majú veľa do seba, je to o zvyku
megdesign
@havino ved jasne, ked clovek musi taku, aku musi.... to bez debaty.... Mne neslo o to, ze by to cesto malo malo bubliniek, ja len ze mne by kludne nevadilo, keby mam taketo z bielej :) Urcite skusim, ci uz to bude "black or white" :)
kukulienka71
@havino ,ďakujem za uznanie.Ja som skúšala piecť aj zo špaldovej,aj z celozrnnej múky,ale to sa fakt nedá porovnať.Ja sa skláňam pred takými,ako si ty,že to pečivko je nadýchané,lebo ja našťastie nemusím,ale ani nechcem piecť z inej ako bielej.Aj keď viem o všetkých jej nevýhodách,vlákninu,vit.aj minerály si dodám radšej zeleninou a vločkami.A môj šikovný chlop zase furt básni len o mäse,tak sa dobre dopĺňame:-)
havino
@megdesing , ty naozaj ak môžeš, urob z bielej, ale zemiak daj, zemiakový chlieb si vieš chuť predstaviť, toto pečivo ešte chutnejšie s tou smotanou pochúťkovou a dlho vláčne bude, nepleť, urob žemle, hoc čo ťa napadne, nech vám chutí

@kukulienka ty si podarená, ja tebe dakujem, vidím, že múdre si a skúsené žieňa, je to umenie, môže si hoc kto povedať čo chce, upiecť z týchto ťažkých múk chutne, kto bol zvyknutý na biele, nadýchané a zo dňa na deň, môj mal s tým veľký problém, obrovský, nič iné mu nezostáva, ked z bielej mu cukor vyletí do výšin a aj z tých racio slávnych fit rožkov, ja to až teraz na ňom chápem a vnímam, čo robí aká múka s cukrom u DIA




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia