Šéfkuchárka radí:
Ako pripraviť vajcia Benedikt, nóbl raňajky ako zo špičkovej reštaurácie

Jarmila Horváthová, 27. apríla 2024     4 minúty čítania

Pošírované vajce, opečená šunka, lahodná omáčka a to všetko na opečenom toaste. Znie to troška komplikovane, ale s praktickými tipmi odborníčky zvládnete pripraviť vajce Benedikt na jednotku.



Foto: Shutterstock

Vajce Benedikt sa stalo hitom raňajkových menu našich kaviarní a už desaťročia je vyhľadávanou špecialitou vo vychytených 5–hviezdičkových hoteloch. Pošírované (alebo aj stratené) vajíčko na toaste so šunkou a s holandskou omáčkou si môžete však dopriať aj doma. Stačí na to trochu času a zručnosti. Ako na to, radí slovenská šéfkuchárka Zuzana Sisáková.

Ako pripraviť pošírované vajcia

1. Vajcia na pošírovanie by mali byť čo najčerstvejšie. Čím sú vajcia staršie, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa vo vriacej vode rozpadnú.
2. Dbajte na to, aby sa voda sotva varila, teda aby sa v nej občas objavilo len niekoľko bubliniek. Ak je voda úplne vriaca, je väčšia pravdepodobnosť, že sa vo vajci pri dopade do vody oddelí žĺtok od bielka. Nezabudnite do vody pridať trošku octu.
3. Pred vložením vajíčka do vody ho rozbijeme do malej misky alebo do pohárika. Potom vajce opatrne presunieme z misky do vriacej vody, v ktorej tesne predtým urobíme lyžicou vír.



Foto: Shutterstock

4. Varenie vajíčka starostlivo načasujte. Štyri minúty by mali byť tak akurát.
5. Potom vajíčko opatrne vyberte dierkovanou naberačkou na tanier, na ktorý ste dali papierový obrúsok, a jemne osušte.


Pozrite si aj video, ako pripraviť pošírované vajcia



Čo namiesto kanadskej slaniny V originálnom recepte sa dáva do vajca Benedikt opečená „kanadská slanina“, čo však nie je slanina, ako ju poznáme, pretože sa pripravuje z panenky a varí sa. Naším ekvivalentom je bravčová rolka. Namiesto nej môžete použiť aj šunku, slaninu, údeného lososa alebo vegetariánske náhrady – špargľu, avokádo alebo špenát.


Ako pripraviť holandskú omáčku

1. Žĺtky s troškou citrónovej šťavy a vína šľahajte v miske do zhustnutia vo vodnom kúpeli.
2. Potom misku z kúpeľa odložte a prilievajte do omáčky rozpustené maslo. Maslo nesmie byť horúce, preto ho rozpúšťajte opatrne. Musí byť vlažné, aby sa vám z omáčky neurobila praženica.



Foto: Shutterstock

3. Maslo pridávajte pomalým, rovnomerným prúdom za stáleho šľahania – ručne alebo ručným mixérom. Príliš rýchle pridávanie masla zabraňuje správnemu emulgovaniu omáčky.
4. Potom môžete omáčku dosoliť, dokoreniť, resp. dochutiť podľa vašej chuti.
5. Omáčku vždy pripravujeme až tesne pred použitím, nerobíme ju do zásoby ani vopred.






ANKETA: Už ste niekedy jedli vajce Benedikt?

42,4%



57,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist