Chlieb z kysnutého tvarohového cesta

aszabka - bez fotkyaszabka, 1. novembra 2012
Chlieb z kysnutého tvarohového cesta
Foto: aszabka

Prednedávnom som piekla tvarohový veľkonočný koláč od Archaa, ktorý každému doma chutil a tak som dnes chcela vyskúšať kysnuté rožky z tvarohového cesta. Recept Zobraziť celý popisPrednedávnom som piekla tvarohový veľkonočný koláč od Archaa, ktorý každému doma chutil a tak som dnes chcela vyskúšať kysnuté rožky z tvarohového cesta. Recept som našla na mmb. Nakoniec som sa však rozhodla, že sa s rožkami prplať nebudem, upečiem chlieb, obštrukcie s doskou a valčekom práve neobľubujem :)

60 minút
na 180 °C

Suroviny

360 g
140 g
250 g
1 ks
300 ml
1 KL
1/2
1-2 PL
5 g
2 KL




Postup

  1. 1

    Zmiešam múku, tvaroh, vajce a soľ. Do vlažného mlieka pridám cukor spolu s droždím (hoci vraj by som nemusela, je to sila zvyku) a nechám odstáť nejakých 10 minút. Potom ho prilejem k tvarohovej zmesi a vypracujem cesto. V pôvodnom recepte je len polohrubá múka, no keďže toľko som po múčnici nenaškriabala :), musela som si pomôcť, ako sa dalo. Po vymiesení cesta som bola vydesená, pretože bolo veľmi riedke. Rozdelila som ho na polovicu a a do jednej som primiešala karob a olej. Nakoľko v recepte nebolo spomenuté, či cesto nechať kysnúť, či nie, ja som ho nechala takú polhodinu odpočívať, pre istotu.

  2. 2

    Po polhodine sa mi marilo, že nabralo štipku na objeme, tak som tmavé "vyliala" do formy na chlebík, vyloženej papierom na pečenie. Na tmavé cesto som naťapkala svetlé a nechala opäť polhodinu odpočívať. Toto kysnutie už v recepte spomenuté bolo, tak som mala svedomie čisté :) Mala som celý chlieb potrieť pred i po pečení olejom, no mne to z hlavy vyšumelo..

  3. 3

    Do rúry vyhriatej na 180 stupňov som chlieb vložila a čakala, kým sa upečie. Neuvádzam čas pečenia, pretože som si nevedela predstaviť, ako dlho to potrvá a či vôbec sa taká hromada cesta prepečie pri 180 stupňoch. Po približne hodine už bolo všetko tak, ako má byť, cesto sa zdvihlo a prasklo, hurá :) Pre istotu som ho často kontrolovala špajlou..Zdá sa, že sa vydaril, som spokojná, chuťovo sa podobá vianočke..

Diskusia k receptu

aszabka
Samozrejme, ja kakao nepoužívam, preto som dala karob..
evanaaa
Nemusí to byť chlieb, ale skôr kysnutá bábovka, môže byť sj vo vaničke ( srnčí chrbát), ja tam nič chlebové nevidím, ale ku kakavku by som si dala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia