Chlieb z kysnutého tvarohového cesta

Autor receptu: aszabka

Prednedávnom som piekla tvarohový veľkonočný koláč od Archaa, ktorý každému doma chutil a tak som dnes chcela vyskúšať kysnuté rožky z tvarohového cesta. Recept som našla na mmb. Nakoniec som sa však rozhodla, že sa s rožkami prplať nebudem, upečiem chlieb, obštrukcie s doskou a valčekom práve neobľubujem :)

60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zmiešam múku, tvaroh, vajce a soľ. Do vlažného mlieka pridám cukor spolu s droždím (hoci vraj by som nemusela, je to sila zvyku) a nechám odstáť nejakých 10 minút. Potom ho prilejem k tvarohovej zmesi a vypracujem cesto. V pôvodnom recepte je len polohrubá múka, no keďže toľko som po múčnici nenaškriabala :), musela som si pomôcť, ako sa dalo. Po vymiesení cesta som bola vydesená, pretože bolo veľmi riedke. Rozdelila som ho na polovicu a a do jednej som primiešala karob a olej. Nakoľko v recepte nebolo spomenuté, či cesto nechať kysnúť, či nie, ja som ho nechala takú polhodinu odpočívať, pre istotu.
  2. Po polhodine sa mi marilo, že nabralo štipku na objeme, tak som tmavé "vyliala" do formy na chlebík, vyloženej papierom na pečenie. Na tmavé cesto som naťapkala svetlé a nechala opäť polhodinu odpočívať. Toto kysnutie už v recepte spomenuté bolo, tak som mala svedomie čisté :) Mala som celý chlieb potrieť pred i po pečení olejom, no mne to z hlavy vyšumelo..
  3. Do rúry vyhriatej na 180 stupňov som chlieb vložila a čakala, kým sa upečie. Neuvádzam čas pečenia, pretože som si nevedela predstaviť, ako dlho to potrvá a či vôbec sa taká hromada cesta prepečie pri 180 stupňoch. Po približne hodine už bolo všetko tak, ako má byť, cesto sa zdvihlo a prasklo, hurá :) Pre istotu som ho často kontrolovala špajlou..Zdá sa, že sa vydaril, som spokojná, chuťovo sa podobá vianočke..