Zeleninová omáčka
Zeleninová omáčka

Dip z pečeného karfiolu a bielej fazule fotorecept

kecemis - fotkakecemis, 14. septembra 2017
Dip z pečeného karfiolu a bielej fazule (fotorecept)
Foto: kecemis

Toto je zdravšia alternatíva k často podávaným syrovým dipom servírovaných na rôznych stretnutiach.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

1 menší ks
2 PL
1 hrnček
1/3 hrnčeka
1/4 hrnčeka
1 - 2 ČL
2 - 3 PL
1 - 2 ks
1/2 ČL
1/2 ČL (korenie tmavo červenej farby)




Postup

  1. 1

    Karfiol som rozobral na kusky, naolejoval a dal na papier na pecenie na plech a do rury vyhriatej na 200 - 220 stupnov. Piekol som priblizne 20 minut. Priblizne v polovici som premiesal a pootacal. Ked bol upeceny dozlatista, vybral som a nechal trochu vychladnut.

    Dip z pečeného karfiolu a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dal som ho do mixera, pridal som oplachnutu bielu fazulu. Pouzil som z konzervy a vsetky ostatne ingrediencie. Dip som vymixoval do hladka.

    Dip z pečeného karfiolu a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak je dip prilis husty, pridam teplu vodu a rozmixujem do ziaducej konzistencie.

    Dip z pečeného karfiolu a bielej fazule (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

haji
Bezva receptík, krásná fota!
patroveckypitrs
Veľmi sa mi to pozdáva.Len neviem, kde zoženiem to korenie sumac. Dá sa to niečím iným nahradiť ? Ja som to ešte nevidel ani nepočul o tom. To vieš vidiečan. Zajtra pečiem taký suchý bôčik s chlebom a k tomu by mi to pasovalo. Karfiol a fazuľu mám rád, to sú pre mňa ohromné výbušné potraviny. Zajtra robíme s drevom na dvore, tak nech.
zolik
@Patroveckypitrs
Ahoj, Sumak je orientalne korenie (nie je to zmes korenin) a ma citronovu chut. Mozno by si ho mohol nahradit ak mas doma zmesou orientalneho korenia a citronovou stavou. Neviem ci som pomohla, pockaj radsej co poradia ini.
kecemis
@Patroveckypitrs (14.9.2017 18:12)
Sumac moze byt nahradeny ci uz citronovo korenovou zmesou, ako spominala @Zolik , alebo citronovou korou, tu pouzivam niekedy ja. Ale @ceminaz myslim to pri nejakom svojom recepte vysvetlovala blizsie. Dakujem za pristavenie sa. Inak sa vyborne hodi aj na hrianky.
luss44
@Patroveckypitrs (14.9.2017 18:12)

ja som kúpila sumac v predajni Marks & Spencer, je aj v Trenčíne v OC Laugarício, za cca 3 eurá


cesminaz
Tvoj dip by som urcite ochutnala mily @Kecemis :-) a aby som nezabudla pochvalit krasnu uvodnú fotku! @Patroveckypitrs Sumak je síce kyslovkavý,ale citronovou štavou ani kôrou ho urcite nenahradíš.No a miesaním kadejakych orientalnych korením ochutenych citronom podla mna tiez nie :-) Ten Sumak ma svoju vlastnú chut,ani neviem čomu by som to prirovnala-na slovensku asi ničomu.Je lepsie si ho radsej objednat,alebo kupit ako uz ti @Luss spomína.Je to vyborná korenina.Ja ju pouzivam obcas do salatu,ale najmä do mleteho mäsa.Či uz robíš napriklad baklažanovy/cukinový tepsi kebab,lahmacun,alebo köfte..hoci kde môzes dat za 1-2kl sumaku.Dá výbornú chuť :-) Oplatí sa ho podla moznosti zohnať.Krásny den a víkend prajem vsetkym :-)
1x haji
mitzy
Krásna fotka a určite veľmi chutný dip! ;)
haji
@Cesminaz (15.9.2017 07:22)
Děkuji za odpověď, milá Cesmínko. Také se po tomto koření poohlédnu, už to mám delší dobu v plánu, bo ta chuť mě zajímá!
kecemis
Dakujem za pristavenie sa a mile komentare. @Cesminaz vdaka za vycerpavajuce vysvetlenie a pomoc.