Daniel na šípkovej omáčke s mandľovými kroketami

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 25. januára 2017
Daniel na šípkovej omáčke s mandľovými kroketami
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
35 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
80 g
15 g
100 ml
5 g
480 g
1 ks
20 g
160 ml
800 ml
160 g
2 ks
6 zrniek
Krokety:
440 g
250 ml
250 g
120 g
10 g
4 ks
200 g
100 g
2 ks
60 g
 na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Mäso umyjeme a osušíme. Stuhnutú slaninu nakrájame na prúžky. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Stehno prešpikujeme slaninou. V kastróle zohrejeme olej a opečieme mäso. Mäso vyberieme a opražíme zeleninu. Pridáme bobkový list, nové korenie, citrónovú šťavu, šípkový džem a podlejeme červeným vínom. Víno zredukujeme a dolejeme horúci vývar.

  2. 2

    Mäso vložíme späť a dusíme domäkka asi jeden a pol hodiny. Mäkké mäso vyberieme, omáčku rozmixujeme a prepasírujeme. Dochutíme soľou, cukrom a korením. Pred podávaním mäso nakrájame na plátky.

  3. 3

    Zemiaky uvaríme v šupke. Pripravíme odpaľované cesto z vody, masti a múky: v kastróle privedieme do varu vodu s masťou, prisypeme múku, zmiernime teplotu a miešame, kým sa cesto nezačne odlepovať od dna kastróla. Cesto necháme trošku vychladnúť a po jednom zapracujeme vajcia a soľ. Pridáme nastrúhané zemiaky a polovičnú dávku mandlí. Z hmoty tvarujeme krokety, ktoré následne obalíme v múke, vo vajciach a v mandľovej múke zmiešanej s lupienkami. Vyprážame v horúcom oleji dozlatista. Hotové krokety preložíme na papierové servítky.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia