Cukinový slaný koláč zo Sardínie (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
V zhone tejto jesene som aj zabudla na leto a na to, že boli nejaké dovolenky. A teraz sa už začínam tešiť na budúcu jar a leto. Tak sme si ho pripomenuli týmto koláčom zo Sardínie. Naschváľ nepíšem, že je to vlastne quiche, lebo Sardínia nie je Francúzsko, aj ked celé stredomorie je jedna veľká ( aj keď občas rozhádaná) rodina.
4 porcie |
120 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Odvážime si presne múku, pridáme ju do nádoby hnetača.
- Pridáme nastrúhané maslo stuhnuté z chladničky. Pridáme ľadovú vodu, vajce,soľ a červenú papriku.
- A zapneme hnetač najprv na najmenší stupeň, potom na stredný, až kým nevznikne hladké homogénne cesto.
- Cesto ručne vyformujeme do tvaru bochníčka, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu.
- Medzitým si pripravíme plnku. Nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak.
- Na 1 PL olivového oleja pomaly podusíme, pridáme čerstvé vetvičky rozmarínu.
- Nakrájame si natenko cukiny a pridáme ich k cibuli a cesnaku na panvicu. Dusíme na miernom stupni asi 10 minút, dochutíme soľou a č.korením. Odstavené pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Vajíčka celé rozhabarkujeme, pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame. Nakoniec zašľaháme pecorino najemno nastrúhané.
- Medzi 2 listami papiera na pečenie (aby sa nám cesto nelepilo) vyváľkame cesto do tvaru formy na pečenie. Preložíme do jemne vymastenej formy a ručne ešte upravíme prstami, aby cesto úplne vyplnilo formu. Dno popicháme vidličkou.
- Na cesto navrstvíme cukinovú hmotu...
- ...na to nalejeme vajíčkovú zmes a dáme do predhriatej rúry ( na 180st.) piecť asi na 30 minút ...
- Keď je povrch hnedasto-chrumkavý, koláč je hotový.
- Servírujeme teplý alebo ..ak vydrží...je skvelý aj studený.
- Dobrú chuť!!!