Cukinový slaný koláč zo Sardínie (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

V zhone tejto jesene som aj zabudla na leto a na to, že boli nejaké dovolenky. A teraz sa už začínam tešiť na budúcu jar a leto. Tak sme si ho pripomenuli týmto koláčom zo Sardínie. Naschváľ nepíšem, že je to vlastne quiche, lebo Sardínia nie je Francúzsko, aj ked celé stredomorie je jedna veľká ( aj keď občas rozhádaná) rodina.

4
porcie
120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Odvážime si presne múku, pridáme ju do nádoby hnetača.
  2. Pridáme nastrúhané maslo stuhnuté z chladničky. Pridáme ľadovú vodu, vajce,soľ a červenú papriku.
  3. A zapneme hnetač najprv na najmenší stupeň, potom na stredný, až kým nevznikne hladké homogénne cesto.
  4. Cesto ručne vyformujeme do tvaru bochníčka, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu.
  5. Medzitým si pripravíme plnku. Nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak.
  6. Na 1 PL olivového oleja pomaly podusíme, pridáme čerstvé vetvičky rozmarínu.
  7. Nakrájame si natenko cukiny a pridáme ich k cibuli a cesnaku na panvicu. Dusíme na miernom stupni asi 10 minút, dochutíme soľou a č.korením. Odstavené pokvapkáme citrónovou šťavou.
  8. Vajíčka celé rozhabarkujeme, pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame. Nakoniec zašľaháme pecorino najemno nastrúhané.
  9. Medzi 2 listami papiera na pečenie (aby sa nám cesto nelepilo) vyváľkame cesto do tvaru formy na pečenie. Preložíme do jemne vymastenej formy a ručne ešte upravíme prstami, aby cesto úplne vyplnilo formu. Dno popicháme vidličkou.
  10. Na cesto navrstvíme cukinovú hmotu...
  11. ...na to nalejeme vajíčkovú zmes a dáme do predhriatej rúry ( na 180st.) piecť asi na 30 minút ...
  12. Keď je povrch hnedasto-chrumkavý, koláč je hotový.
  13. Servírujeme teplý alebo ..ak vydrží...je skvelý aj studený.
  14. Dobrú chuť!!!