Foto: lyali
Sobotný obed bol cuketový :-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z cukety odkrojíme konce, rozkrojíme napoly a nakrájame na polkolieska (do 5mm hrubé) a nasolíme bylinkovou soľou. Necháme postáť, kým nakrájame syr a urobíme cestíčko.
-
2
Podľa chuti môžeme potrieť aj pretlačeným cesnakom.
- 3
Syr nakrájame na vhodnú veľkosť napr. takto:
- 4
Na špajdle striedavo napichujeme cuketu a syr.
- 5
Na špajdliach :-)
- 6
Z vajca, mlieka, múky a soli urobíme cestíčko (prisypávame toľko múky, kým cestíčko nemá fajn hustotu na "obalenie" špízu - ja som usypala asi 5PL). Špízy obalíme v cestíčku (napr. vo vyššej užšej nádobe, pomôžeme si aj lyžicou pri oblievaní špízu cestíčkom).
- 7
Obalené špízy vypražíme na oleji vo vyššej panvici. Posypeme slnečnicovými semienkami. Vypražené položíme na papierový obrúsok, nech vpije prebytočný olej. Cuketa je zmäknutá a pritom príjemne chrumkavá. Fajn tip je piecť cestíčkové špízy v rúre na 180°C na plechu s papierom na pečenie, jemne potretom olejom a keď cestíčko stuhne na spodnej strane, otočíme a dopečieme.
- 8
Môžeme podávať napr. s ochutenou kyslou smotanou (dávam soľ, trochu kečupu, pažítku).
- 9
A zeleninovým šalátom (nakrájanú zeleninu osolím bylinkovou soľou, pokvapkám olivovým olejom a zalejem nálevom z bieleho vínneho octu, práškového cukru a trošku vody).
- 10
Dobrú chuť :-)
- 3
Diskusia k receptu