Cuketové pagáče
Cuketové pagáče

Cuketové pagáčiky fotorecept

eruska25 - fotkaeruska25, 8. septembra 2022
Cuketové pagáčiky (fotorecept)
Foto: eruska25

Treba ešte využiť posledné cukety a urobiť si napríklad takéto pagáčiky. Sú veľmi chutné a nie sú mastné.

20
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

100 ml
20 g
1/2 ČL
300 g
1 ks
2 ČL
150 g
100 g
Plnka:
150 g
150 g
2 PL
1 ČL
50 g
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme ho vzísť. Cuketu najemno nastrúhame, osolíme a necháme postáť, potom zlejeme šťavu a z cukety poriadne vytlačíme tekutinu. Múku preosejeme, pridáme žĺtok, smotanu, kvások, dobre vymačkanú cuketu a vymiesime cesto. Prisýpala som ešte múku, nakoľko cesto bolo dosť lepivé. Potom cesto necháme na teplom mieste prikryté vykysnúť.

    Cuketové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne, pripravíme plnku: Cuketu zase nastrúhame, osolíme, necháme postáť a poriadne z nej vytlačíme tekutinu. Cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme na oleji, pridáme cuketu, soľ, maslo a premiešame.

    Cuketové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na dobre pomúčenej doske cesto premiesime a stačí ho rukami rozťapkať, lebo ho nie je veľa. Na cesto rozotrieme 1/3 plnky.

    Cuketové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preložíme zhora dole a zľava doprava. Necháme 10 minút podkysnúť.

    Cuketové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom opakujeme: rozvaľkať, natrieť, poskladať, 10 minút podkysnúť, rozvaľkať, natrieť, poskladať, 10 minút podkysnúť.

  6. 6

    Konečne pristúpime k vykrajovaniu. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme.

    Cuketové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pagáčiky preložíme na plech s papierom, potrieme žĺtkom a necháme podkysnúť.

    Cuketové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečieme vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch 20 minút.

    Cuketové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dôležitá poznámka: Komu sa nechce cesto prekladať, môže plnku jednoducho vmiešať do vykysnutého cesta a potom vykrajovať pagáčiky. Nebudú sa lístkovať, ale budú tak isto fantastické.

Diskusia k receptu

haji
Tyjo, výstavní pagáčiky, cuketa v nich nezlobila, naopak podtrhla krásu a určitě i chuť. Krásná práce!
mysacina
Vyzerajú super a aj tak chutia. Dnes som ich robila. Síce prevažuje chut cibuľky, ale nám to nevadí. Kľudne ako pečivko ku niečomu, alebo len tak. Ja som k plnke pridala aj nastrúhaný syr. :)


eruska25
@mysacina (15.9.2022 20:58)

Ďakujem Ti, že si sa podelila s Tvojimi pagáčikmi a pridala si aj fotku. Teší ma, že vám chutili.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha