Cuketové pagáče
Cuketové pagáčiky (fotorecept)
Autor receptu: eruska25
Treba ešte využiť posledné cukety a urobiť si napríklad takéto pagáčiky. Sú veľmi chutné a nie sú mastné.
20 porcií |
90 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme ho vzísť. Cuketu najemno nastrúhame, osolíme a necháme postáť, potom zlejeme šťavu a z cukety poriadne vytlačíme tekutinu.
Múku preosejeme, pridáme žĺtok, smotanu, kvások, dobre vymačkanú cuketu a vymiesime cesto. Prisýpala som ešte múku, nakoľko cesto bolo dosť lepivé. Potom cesto necháme na teplom mieste prikryté vykysnúť.
- Kým cesto kysne, pripravíme plnku: Cuketu zase nastrúhame, osolíme, necháme postáť a poriadne z nej vytlačíme tekutinu. Cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme na oleji, pridáme cuketu, soľ, maslo a premiešame.
- Na dobre pomúčenej doske cesto premiesime a stačí ho rukami rozťapkať, lebo ho nie je veľa. Na cesto rozotrieme 1/3 plnky.
- Cesto preložíme zhora dole a zľava doprava. Necháme 10 minút podkysnúť.
- Potom opakujeme: rozvaľkať, natrieť, poskladať, 10 minút podkysnúť, rozvaľkať, natrieť, poskladať, 10 minút podkysnúť.
- Konečne pristúpime k vykrajovaniu. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme.
- Pagáčiky preložíme na plech s papierom, potrieme žĺtkom a necháme podkysnúť.
- Upečieme vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch 20 minút.
- Dôležitá poznámka:
Komu sa nechce cesto prekladať, môže plnku jednoducho vmiešať do vykysnutého cesta a potom vykrajovať pagáčiky. Nebudú sa lístkovať, ale budú tak isto fantastické.