Cuketové pagáče

Cuketové pagáčiky (fotorecept)

Autor receptu: eruska25

Treba ešte využiť posledné cukety a urobiť si napríklad takéto pagáčiky. Sú veľmi chutné a nie sú mastné.

20
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme ho vzísť. Cuketu najemno nastrúhame, osolíme a necháme postáť, potom zlejeme šťavu a z cukety poriadne vytlačíme tekutinu. Múku preosejeme, pridáme žĺtok, smotanu, kvások, dobre vymačkanú cuketu a vymiesime cesto. Prisýpala som ešte múku, nakoľko cesto bolo dosť lepivé. Potom cesto necháme na teplom mieste prikryté vykysnúť.
  2. Kým cesto kysne, pripravíme plnku: Cuketu zase nastrúhame, osolíme, necháme postáť a poriadne z nej vytlačíme tekutinu. Cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme na oleji, pridáme cuketu, soľ, maslo a premiešame.
  3. Na dobre pomúčenej doske cesto premiesime a stačí ho rukami rozťapkať, lebo ho nie je veľa. Na cesto rozotrieme 1/3 plnky.
  4. Cesto preložíme zhora dole a zľava doprava. Necháme 10 minút podkysnúť.
  5. Potom opakujeme: rozvaľkať, natrieť, poskladať, 10 minút podkysnúť, rozvaľkať, natrieť, poskladať, 10 minút podkysnúť.
  6. Konečne pristúpime k vykrajovaniu. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme.
  7. Pagáčiky preložíme na plech s papierom, potrieme žĺtkom a necháme podkysnúť.
  8. Upečieme vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch 20 minút.
  9. Dôležitá poznámka: Komu sa nechce cesto prekladať, môže plnku jednoducho vmiešať do vykysnutého cesta a potom vykrajovať pagáčiky. Nebudú sa lístkovať, ale budú tak isto fantastické.