Čokoládovo-tekvicové mramorové rezy
Foto: sweetlaab
Tieto čokoládovo-tekvicové cheesecake rezy sú sezónne, krémovité a šťavnaté s bohatým množstvom horkej čokolády a tekvicovým smotanovým krémom. Pšeničná múka je čiastočne nahradená bezlepkovým Zobraziť celý popisTieto čokoládovo-tekvicové cheesecake rezy sú sezónne, krémovité a šťavnaté s bohatým množstvom horkej čokolády a tekvicovým smotanovým krémom. Pšeničná múka je čiastočne nahradená bezlepkovým rohovníkom a žltá farba zvýraznená kurkumou.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Tekvicové cesto: | |
325 g (z polovice stredne veľkej oranžovej tekvice) |
|
250 g |
|
6 PL |
|
2 PL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1 štipka |
|
1/4 ČL |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
Čokoládové cesto: | |
90 g |
|
120 g |
|
2/3 hrnčeka |
|
2 ks |
|
1 ČL |
|
2 PL (alebo obľúbený likér) |
|
1/2 hrnčeka |
|
1 PL (karob) |
|
2 PL holandské |
|
10 PL |
|
80 g |
|
Postup
-
1
Aby sme odstránili prebytočnú vlhkosť z mäkkého a vareného tekvicového pyré, odparujeme predĺženým varením a potom ho zmačkáme aby voda vyšla, necháme vychladnúť.
- 2
Zmixujeme mascarpone do hladka na strednej rýchlosti, pridáme cukor a ďalej mixujeme do nadýchania, pridáme korenie, potom žĺtok a vanilkový extrakt, nakoniec tekvicové pyré. Odložíme do chladu, kým pripravíme čokoládové cesto.
- 3
V strednom hrnci s hrubým dnom roztopíme maslo na strednej teplote. Znížime teplotu na veľmi nízku a pridáme posekanú čokoládu, miešame až kým sa nerozpustí. Odstránime z tepla a pridáme cukor. Vmixujeme žĺtky, vanilku a rum (alebo obľúbený likér). Pridáme múku, kakao, rohovník (karob), miešame až kým zmes nebude hladká. Pridáme trochu mlieka, ak je cesto husté, ale aby nezostalo riedke.
- 4
Vyšľaháme vaječné bielky až kým sa netvoria kopčeky, potom 1/3 snehu pomaly vmiešame do tekvicového cesta a 2/3 z toho do čokoládového cesta. Nakoniec vmiešame nakrájané čokoládové kúsky do hnedého cesta.
- 5
Vlejeme asi 3/4 hnedého cesta do pripravenej skladacej formy na pečenie približne 23 x 23 cm a zarovnáme do rovnej vrstvy. Cesto z formy môže vytekať, preto vložíme na spodnú časť 1-2 papiere na pečenie a utesníme s bočnou časťou. Jemne vylejeme tekvicové cesto na hnedé cesto cez celú plochu. Spravíme 7-8 kopčekov z hnedého cesta tak, že naplnené lyžice hnedým cestom vlejeme na rôzne miesta v tekvicovom ceste. Potiahneme špičku noža cez vrstvy cesta tam a späť niekoľkokrát v oboch smeroch, aby sme vytvorili mramorový vzor. (Ale nie nadmerne miešať nožom ak chceme, aby zmesi cesta zostali oddelené.)
- 6
Vložíme formu do predhriatej rúry na 175 °C a pečieme po dobu 40 minút, vložíme špajdľu do stredu cesta, ak nie je čistá, potom znížime teplotu na 160 °C a pečieme dlhšie, kým nie je cesto upečené. Znížená teplota by mala udržiavať žltú farbu tekvicového cesta na povrchu. Čím dlhšie pečieme, žltá časť sa vysuší a oddelí sa od hnedej časti na povrchu.
- 7
Vyberieme koláč z rúry, necháme vychladnúť a nakrájame na 16 štvorcov. Ak sa podávajú teplé, stále obsahujú rozpustené čokoládové kúsky. Ak dáme prednosť peknému čistému rezu, necháme koláč chladiť niekoľko hodín alebo cez noc v chladničke, potom nakrájame dlhým a ostrým nožom, po každom rezaní utrieme nôž. Dostaneme 16 pekných štvorcov každý okolo 5.5 cm.
- 8
Viac detailov a fotopustup je na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/10/pumpkin-cheesecake-swirl-brownies.html
Tiež tekvicový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za pochvalu, to je pravda, chuť je výnimočná, ako krém s čokoládou ...
ďakujem Vám :-)
Ďakujem za komentár, to je dobrý nápad ..., nabudúce keď to budem robiť, tak to skúsim poslať :-))
Ďakujem Stanci, tu sú tie brownies, kde som sa inšpirovala, tieto vyzeraj ešte lákavejšie :-)
bojongourmet.com/2012/10/gluten-free-bourbon-pumpkin-che...
Ďakujem Haji :-)