Čokoládové makrónky
Čokoládové makrónky

Čokoládové makrónky s malinovou ganache

siuuu - fotkasiuuu, 18. januára 2020
Čokoládové makrónky s malinovou ganache
Foto: siuuu

Čokoláda a maliny sú mojou obľúbenou chuťovou kombináciou. Aj keď som si po sviatkoch povedala, že aspoň dva mesiace nič nebudem piecť, nedalo mi, Zobraziť celý popisČokoláda a maliny sú mojou obľúbenou chuťovou kombináciou. Aj keď som si po sviatkoch povedala, že aspoň dva mesiace nič nebudem piecť, nedalo mi, keďže v chladničke sa mi už týždeň "povaľovali" zvyšné dva bielky. Tak som svoju makrónkovú zbierku doplnila o ďalšiu verziu - čokoládovú. https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2020/01/cokoladove-makronky.html
Zdroj: internet (škrupinky) + vlastné (plnka)

25 kusov
porcií
15 minút
príprava
15-18 minút
na 150 °C

Suroviny

Škrupinky:
100 g
50 g (3-4x preosiata)
20 g
40 g
štipka
62 g
Malinová ganache:
80 g (rozvarených malín)
150 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme všetky suroviny a iné potrebné veci (pekáč, podložku, papier na pečenie), pretože neskôr už nebude čas. Navážime si do misiek jednotlivé suroviny - váženie je dôležité, odporúčam nepodceňovať ho - od oka makrónky neurobíte a dokonca ani pri dodržaní všetkých postupov nie je úspech vždy zaručený.

  2. 2

    Mandľovej múky (mleté mandle) odporúčam dať o pár gramov viac, pretože preosievaním sa oddelia hrubšie časti a tieto gramy by potom chýbali. Preosievanie je potrebné, zistila som, že každá mandľovú múka je iná - niektorá je hrubšia, iná jemnejšia a podľa toho bude vyzerať aj povrch makróniek po upečení - povrch bude zrnitý, čo nie je pri týchto koláčikoch žiadúce, aj keď na chuti im to nič neuberie, ale nie sú potom také na oko pekné. Takže výsledná váha preosiatych mandlí by mala byť 50 g. Ja som preosievala 4x a aj tak nie sú škrupinky úplne hladké. Posledný krát som ich preosiala spolu s práškovým cukrom a kakaom.

  3. 3

    Podstatné je vraj používať bielky izbovej teploty, teda nie vybraté rovno z chladničky. Ja som bielky nechala na linke "zohrievať" na izbovú teplotu 4 hodiny. Bielky šľaháme v čistej, suchej nádobe zbavenej mastnoty - a začneme na nízkom výkone. Keď sú bielky vyšľahané do peny, pridávame postupne (na 3-4x) krupicový cukor a zvýšime výkon nášho pomocníka na vyšší stupeň, zmes vyšľaháme na tuhú masu - zmes musí byť lesklá a držať na šľahacej metle. Cukor sa nesmie pridať naraz, makrónky potom pri pečení môžu popraskať.

  4. 4

    Ďalej už budeme miešať iba ručne - mne sa najviac osvedčila stierka. Mandľovo-cukrovo-kakaovú zmes primiešavame k vyšľahanej bielkovo-cukrovej zmesi postupne - cca na 3-4x, ja som najskôr celú zmes preosiala a tak pridávala, ale môžete pridávať do misy priamo cez sitko. Každú dávku jemne stierkou zapracujeme, ale nemiešame dlho, stačia tak 3-4 zamiešania. Príliš dlhým miešaním zmes vraj môže zrednúť. Hustota zmesi by mala byť taká, že zo stierky po nabratí hneď nestečie - ale sa skôr tak pomaly spúšťa.

  5. 5

    Hotovú zmes dáme do cukrárskeho vrecka so špičkou s hladkým otvorom. Ja používam na pečenie silikónovú podložku, ale robievam aj na papier na pečenie. Samotné striekanie chce určitý cvik čo sa množstva zmesi týka, mne to išlo lepšie až na 3-4 x a stále to ešte nie je úplne ono. Silikónová podložka zabezpečí, aby boli škrupinky viac-menej rovnaké, ale tiež treba odhadnúť množstvo zmesi - dá sa to docieliť iba skúšaním a opakovaním. Ak dáte príliš veľa zmesi, vytečie aj z podložky, ak jej bude príliš málo škrupinky nemusia byť pekné guľaté. Podložku aj papier na pečenie umiestňujem na otočený pekáč, papier na pečenie odporúčam prichytiť pár kvapkami zmesi.

  6. 6

    Keď máme nastriekané všetky makrónky, pekáčom pár krát pobúchame o stôl, aby sa stratili vzduchové bublinky. Takto pripravené makrónky je potrebné nechať stáť dovtedy, pokiaľ ich povrch sa na dotyk nelepí na prst - mne to trvalo asi 45 minút, ale záleží od teploty a vlhkosti v miestnosti, takže čas môže byť rozdielny. Takto pripravené makrónky vložíme do rúry zapnutej na funkciu ventilátor zohriatej na 150 °C a pečieme cca 15-18 minút. Aj tu záleží od rúry, každá pečie inak. Makrónky sú správne upečené vraj vtedy, keď idú dobre odlepiť od podložky či papiera na pečenie. Pri týchto čokoládových sa dali odlepiť až po vychladnutí - takže som ich nechala úplne vychladnúť na podložke (papieri), ktoré som mala umiestnené na linke. Ak pečiete na podložke môže to trvať dlhšie ako na papieri, pretože podložka je hrubšia. Mojej rúre to trvalo 18 minút aj na podložke aj na papieri. Upečené vyberieme von a necháme uplne vychladnúť na podložke či papieri.

  7. 7

    Na plnku rozvaríme ovocie s troškou vody, prepasírujeme a ešte horúcu zmes nalejeme na posekanú bielu čokoládu - ak sa čokoláda nechce úplne roztopiť, dám zmes nad paru a rozmiešam do hladka. Nechám zatuhnúť a plním. Ja som vychladnutú zmes dala do vrecka s hladkou špičkou a dala na 15-20 minút do mrazničky (dĺžka tuhnutia môže závisieť aj od druhu čokolády, takže sa môže mierne líšiť). Keď dosiahne plnka takú akurátnu konzistenciu - netečie, ale nesmie byť ani príliš tuhá, pretože potom nejde dobre vytlačiť, škrupinky naplníme, tak, že na jednu škrupinku do stredu vytlačíme kopček plnky a druhú škrupinku jemne pritlačíme, a tým plnku rovnomerne roztlačíme po celej ploche makrónky.

    Čokoládové makrónky s malinovou ganache - obrázok 7

Diskusia k receptu

siuuu
Ďakujem za pekné komentáre @pivonka a @farbuska .... postupne zisťujem, že to vôbec nie je také ťažké ako sa mi spočiatku zdalo - takže smelo do toho ;-)
aleinad
Nádhera. Už roky sa chystám na makrónky. Mandľovú múku som kúpila x-krát. A vždy použila inak:). Ale už som urobila rozhodný krok. Kúpila som si silikonovú podložku s vyznačenými kolieskami. A dnes tento recept.. Takže už mám všetko:)
2x haji a siuuu
haji
Máš můj hluboký obdiv, jsi nesmírně šikovná a tvořivá! Velmi pěkný recept. detailní postup a foto je bezkonkurenční! Krásná práce!!
1x siuuu
siuuu
@aleinad (19.1.2020 22:36)

Smelo do toho - ja som tiež iba začiatočník, sú to moje v poradí iba šieste makrónky. Prvé dvoje nič moc, ale potom sa mi už celkom darili. A dokonca sa mi to už ani nezdá také hrozné na prípravu ako na začiatku. Ak porovnám túto klasickú myslím že francúzsku metódu (bez rozvaru) a taliansku metódu s rozvarom, tak väčšiu šancu na úspech má metóda s rozvarom, ale ako vidíš, dajú sa urobiť aj bez rozvaru celkom vzhľadné kúsky.
dogagador
 en.m.wikipedia.org/wiki/Macaron...


Ked zoskrolujete dolu, je tam aj porovnanie macaron - macaroon

Prepacte damy a pani, ale makron mi znie ako prezident Macron a ten teda “na zozratie” nie je. Ja viem, ze si kazdy moze pomenovat recept, ako chce. Aj tak mi to nedalo....
1x siuuu
redakcia
@kucharka (21.1.2020 09:44)

Skúste fotku zmenšiť a potom pridať, to býva najčastejší problém. Alebo nám ju pošlite na mail redakcia@varecha.sk , zmenšíme vám ju radi :)
siuuu
@dogagador (21.1.2020 08:11)

Viem že to nie je úplne správny názov - ale macaron či macaroon resp. po slovensky makaronky mi nejako nejde do "huby" ako sa hovorí, mne to potom evokuje skôr makaróny ako tieto mini koláčiky ... myslím si, že u nás je najzaužívanejší práve názov "makrónky", aj keď to nie je správny názov.
siuuu
Na margo názvu v slovenskom jazyku som našla toto vysvetlenie v jazykovej poradni :

Ako sa správne nazývajú francúzske cukrovinky z madľovej múky? Sú to makrónky alebo makarónky?
Heslá:makrónka, makrónky, makarónky, macronky, makarónka, macronka, macaronky
Odpoveď:
Tieto cukrovinky majú pôvod v Taliansku a k nám sa dostali cez Francúzsko. V slovenčine sa ustálene nazývajú makrónky, hoci v cudzojazyčných textoch na obaloch si môžete niekedy prečítať talianske názvy macarone, maccarone alebo maccherone či francúzsky názov macaron. V angličtine sa používa podoba macaron i macron.

Slovenský ekvivalent makrónka sa v takejto grafickej podobe uvádza nielen v starom Slovníku slovenského jazyka (1959 – 1968), ale aj v Slovníku cudzích slov (2005) a v Slovníku súčasného slovenského jazyka (2015). Podstatné meno ženského rodu makrónka sa skloňuje podľa vzoru žena a v genitíve množného čísla má pádovú podobu makrónok.

 jazykovaporadna.sme.sk/q/9262/...
tomasz
Dobry den, dnes sme sa pustili do pripravy a, zial, musim napisat, ze recept je zly. V surovinach sa pise o 50g mandlovej muky, v texte o 92g. Predpokladali sme, ze text bude spravny, nebol...
Po primiesani mixu muky, cukru a kakaa k vyslahanym bielkom nam zostala uplne tuha hmota. Nezachranili to ani dalsie bielky. Prosim, napiste spravny a presny recept!
Dakujem,
T.
siuuu
@tomasz (22.1.2020 22:55)

Och áno - postup som preberala z iných makróniek, pretože je rovnaký a nevšimla som si údaj o gramáži mandľovej múky napriek tomu, že som text niekoľkokrát čítala. Správne je tých 50 g ako je uvedené v rozpise. Idem to hneď opraviť. Veľmi sa ospravedlňujem.
redakcia
@tomasz (22.1.2020 22:55)

Údaj o množstve mandľovej múky autorka receptu opravila - používa sa 50 g.
sebekovamata
Robila som už viac krát makronky, škrupinky sa mi pokazili no mám problém s náplňou vždy rýchlo zmaknu čo si myslím žeby nemali spraviť .. tato náplň je dobrá?
1x siuuu
siuuu
@sebekovamata (28.3.2021 23:18)
Neviem akú plnku používate vy - ja plním iba s ganache - čokoládovou a ovocnou, (niekedy v kombinácii s kvapkou hustého džemu do stredu), a vydržali mi naplnené v pohode 3 dni (dlhšie nemám odskúšané - vždy sa zjedli do tej doby). Konkrétne táto malinová je fajn, ak chcete tuhšiu a menej "mokrú", pridala by som viac čokolády - nejakých 170 - 180 g - v chladničke plnka stuhne a škrupinky tak nenavlhnú.
jerrysea
Chcem sa opytat ci mozem pouzit tuto ganache aj na plnku do torty. Dakujem vopred za odpoved!
siuuu
@jerrysea (12.5.2023 11:09)

Nevidím v tom problém, ale bude asi potrebné trocha upraviť pomer pyré a čokoláda, táto v makrónkach je po stuhnutí dosť tuhá, tvrdá nie je, ale je tuhá. Ak by mala byť náplň ako krém, bude zrejme potrebné pridať viac pyré - ale vyskúšané nemám, ganache plním iba makrónky. Vlastne čokoládovou ganache (horká čokoláda, smotana na šľahanie v pomere 1:1) som plnila tortičky, tam bola ganache úplne v pohode. Dúfam že som aspoň trocha pomohla.