Čokoládová pena s pomarančovým čatní
šéfkuchár hotela Modena a reštaurácie Maranello ristorante v Bratislave, 11. augusta 2020
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
200 g (aspoň 60 %) |
|
500 ml |
|
4 ks |
|
200 g |
|
1 bal. |
|
Pomarančové čatní: | |
2 kg |
|
2 ks |
|
3 strúčiky |
|
50 ml |
|
1/2 KL |
|
2 ks |
|
(asi 3 cm) |
|
|
|
|
|
5 PL |
|
Postup
-
1
Smotanu na šľahanie spolu s metličkami, ktorými ju budeme šľahať, dáme do mrazničky. Bude tam len asi 10 minút, ale pomôže nám to lepšie vyšľahať smotanu.
- 2
Do rýchlovarnej kanvice dáme zovrieť vodu. Do misky nalámeme čokoládu. Do spodného hrnca nalejeme vriacu vodu z kanvice a nad parný kúpeľ dáme misku s čokoládou. Čokoládu priebežne miešame. Keď sa rozpustí, odstavíme ju z parného kúpeľa.
- 3
Oddelíme bielky od žĺtkov. K žĺtkom pridáme tretinu cukru (cca 66 g) a vyšľaháme do hustej svetlej peny. Druhú tretinu cukru pridáme k bielkom a vyšľaháme tuhý sneh.
- 4
Vyberieme smotanu z mrazničky, pridáme k nej zvyšný cukor a vyšľaháme šľahačku. Použijeme aspoň 3–litrovú misku, lebo v nej budeme všetko kompletizovať. Keď pri šľahaní začne smotana hustnúť, pridáme stužovač a došľaháme dotuha.
- 5
Žĺtkovú penu pridáme do snehu z bielkov a stierkou jemne zamiešame. Výsledný mix pridáme do šľahačky a dohladka vymiešame. Potom za stáleho miešana metličkou pomaly prilievame roztopenú teplú (nie horúcu) čokoládu, kým sa zmes pekne spojí. Vzniknutý krém necháme chladiť v chladničke 3–4 hodiny.
- 6
Pomarančové čatní: Na oleji speníme nadrobno nasekanú šalotku. Pridáme nastrúhaný zázvor, nadrobno nasekané čili, cesnak a koriander. Restujeme asi minútku, pridáme očistené nakrájané pomaranče, posypeme všetko cukrom a pridáme štipku soli. Zalejeme vínnym octom. Dusíme za občasného miešania. Podávame k čokoládovej pene.
Tiež Čokoládová pena:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu