Čokoládová pena

Čokoládová pena s pomarančovým čatní

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Smotanu na šľahanie spolu s metličkami, ktorými ju budeme šľahať, dáme do mrazničky. Bude tam len asi 10 minút, ale pomôže nám to lepšie vyšľahať smotanu.
  2. Do rýchlovarnej kanvice dáme zovrieť vodu. Do misky nalámeme čokoládu. Do spodného hrnca nalejeme vriacu vodu z kanvice a nad parný kúpeľ dáme misku s čokoládou. Čokoládu priebežne miešame. Keď sa rozpustí, odstavíme ju z parného kúpeľa.
  3. Oddelíme bielky od žĺtkov. K žĺtkom pridáme tretinu cukru (cca 66 g) a vyšľaháme do hustej svetlej peny. Druhú tretinu cukru pridáme k bielkom a vyšľaháme tuhý sneh.
  4. Vyberieme smotanu z mrazničky, pridáme k nej zvyšný cukor a vyšľaháme šľahačku. Použijeme aspoň 3–litrovú misku, lebo v nej budeme všetko kompletizovať. Keď pri šľahaní začne smotana hustnúť, pridáme stužovač a došľaháme dotuha.
  5. Žĺtkovú penu pridáme do snehu z bielkov a stierkou jemne zamiešame. Výsledný mix pridáme do šľahačky a dohladka vymiešame. Potom za stáleho miešana metličkou pomaly prilievame roztopenú teplú (nie horúcu) čokoládu, kým sa zmes pekne spojí. Vzniknutý krém necháme chladiť v chladničke 3–4 hodiny.
  6. Pomarančové čatní: Na oleji speníme nadrobno nasekanú šalotku. Pridáme nastrúhaný zázvor, nadrobno nasekané čili, cesnak a koriander. Restujeme asi minútku, pridáme očistené nakrájané pomaranče, posypeme všetko cukrom a pridáme štipku soli. Zalejeme vínnym octom. Dusíme za občasného miešania. Podávame k čokoládovej pene.