Čokoládová pena
Čokoládová pena s pomarančovým čatní
Autor receptu: redakcia
Postup- Smotanu na šľahanie spolu s metličkami, ktorými ju budeme šľahať,
dáme do mrazničky. Bude tam len asi 10 minút, ale
pomôže nám to lepšie vyšľahať smotanu.
- Do rýchlovarnej kanvice dáme zovrieť vodu. Do misky nalámeme čokoládu. Do spodného hrnca nalejeme vriacu vodu z kanvice a nad parný kúpeľ dáme misku s čokoládou. Čokoládu priebežne miešame. Keď sa rozpustí, odstavíme ju z parného kúpeľa.
- Oddelíme bielky od žĺtkov. K žĺtkom pridáme tretinu cukru (cca 66 g) a vyšľaháme do hustej svetlej peny. Druhú tretinu cukru
pridáme k bielkom a vyšľaháme tuhý sneh.
- Vyberieme smotanu z mrazničky, pridáme k nej zvyšný cukor a vyšľaháme šľahačku.
Použijeme aspoň 3–litrovú misku, lebo v nej
budeme všetko kompletizovať. Keď pri šľahaní začne smotana hustnúť, pridáme stužovač a došľaháme dotuha.
- Žĺtkovú penu pridáme do snehu z bielkov a stierkou jemne zamiešame. Výsledný
mix pridáme do šľahačky a dohladka vymiešame. Potom za stáleho miešana metličkou pomaly prilievame roztopenú teplú
(nie horúcu) čokoládu, kým sa zmes pekne spojí. Vzniknutý krém necháme chladiť v chladničke 3–4 hodiny.
- Pomarančové čatní: Na oleji speníme nadrobno nasekanú šalotku. Pridáme nastrúhaný zázvor, nadrobno nasekané čili, cesnak a koriander. Restujeme asi minútku, pridáme očistené nakrájané pomaranče, posypeme všetko cukrom
a pridáme štipku soli. Zalejeme vínnym octom. Dusíme za občasného miešania. Podávame k čokoládovej pene.
|