Citrónová pena s tvarohovým parfé
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 18. augusta 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 210 °C
Suroviny
Piškóta pod penu: | |
2 ks |
|
60 g |
|
50 g |
|
Citrónová pena: | |
200 g |
|
200 g |
|
80 g |
|
20 g |
|
20 g |
|
Meringue: | |
50 g |
|
85 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Tvarohové parfé: | |
60 g |
|
115 g |
|
7 plátkov |
|
340 g |
|
360 g |
|
Postup
-
1
Piškótový rez: Do kotlíka dáme vajcia a cukor a vyšľaháme do peny. Potom pridáme preosiatu múku a zľahka premiešame. Rozotrieme na papier na pečenie a pečieme pri teplote 210 °C asi 5 – 6 minút. Necháme vychladnúť a potom vykrajujeme kolieska formičkou, do ktorej budeme plniť citrónovú penu.
- 2
Citrónová pena: Smotanu, mascarpone, cukor a citrónovú kôru dáme do hrnca na mierny oheň a privedieme do varu. Stiahneme z ohňa a necháme 20 minút stáť. Medzitým necháme želatínu napučať v studenej vode. Smotanovú zmes prepasírujeme, pridáme rozpustenú želatínu, dobre premiešame a necháme v chladničke mierne stuhnúť asi 40 minút. Okrúhle formičky po obvode vymastíme maslom, na spodok dáme piškótový rez a nalejeme naň citrónovú penu. Dáme do chladničky stuhnúť.
- 3
Tvarohové parfé: Želatínu dáme napučať do vody. Žĺtky s kryštálovým cukrom zahrejeme na 60 °C. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha. Všetko spolu zľahka premiešame a pridáme mäkký tvaroh, znova zľahka premiešame a vlievame do pripravených formičiek, ihneď vkladáme do mrazničky.
- 4
Snehové kopčeky - meringue: Z bielkov vyšľaháme hustý sneh, potom pridáme cukor s vodou a glukózou zohriatou na 125 °C. Ďalej šľaháme až do úplného vychladnutia. Hotové preložíme do cukrárskeho vrecúška a striekame tzv. pyšteky na plech vyložený papierom na pečenie. Zapečieme v rúre s horným pečením pri 220 °C alebo opálime cukrárskym plameňometom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Pro redakci : postupu rozumím, není mi ho třeba znovu opakovat. Zajímá mě funkce 1 pl glukozy ve sněhové hmotě, když už je v ní cukr a šleháme nad parou.
Odpoved od pana sefkuchara:
Glukoza je v tekutom stave a ja ju osobne davam kvoli lesku a tuhosti, ale nie je nutna, da sa zaobist aj bez nej.