Citrónová pena s tvarohovým parfé
Autor receptu: redakcia
10 porcií |
60 minút príprava |
5-6 minút na 210 °C |
Postup- Piškótový rez: Do kotlíka
dáme vajcia a cukor a vyšľaháme
do peny. Potom pridáme preosiatu
múku a zľahka premiešame.
Rozotrieme na papier na pečenie
a pečieme pri teplote 210 °C asi
5 – 6 minút. Necháme vychladnúť
a potom vykrajujeme kolieska formičkou,
do ktorej budeme plniť
citrónovú penu.
- Citrónová pena: Smotanu,
mascarpone, cukor a citrónovú
kôru dáme do hrnca na mierny
oheň a privedieme do varu.
Stiahneme z ohňa a necháme
20 minút stáť. Medzitým
necháme želatínu napučať v studenej
vode. Smotanovú zmes
prepasírujeme, pridáme rozpustenú
želatínu, dobre premiešame
a necháme v chladničke mierne
stuhnúť asi 40 minút. Okrúhle
formičky po obvode vymastíme
maslom, na spodok dáme piškótový
rez a nalejeme naň citrónovú
penu. Dáme do chladničky
stuhnúť.
- Tvarohové parfé: Želatínu
dáme napučať do vody. Žĺtky
s kryštálovým cukrom zahrejeme
na 60 °C. Smotanu na šľahanie
vyšľaháme dotuha. Všetko
spolu zľahka premiešame a pridáme
mäkký tvaroh, znova
zľahka premiešame a vlievame
do pripravených formičiek,
ihneď vkladáme do mrazničky.
- Snehové kopčeky - meringue: Z bielkov
vyšľaháme hustý sneh, potom
pridáme cukor s vodou a glukózou
zohriatou na 125 °C. Ďalej
šľaháme až do úplného vychladnutia.
Hotové preložíme do cukrárskeho
vrecúška a striekame
tzv. pyšteky na plech vyložený
papierom na pečenie. Zapečieme
v rúre s horným pečením
pri 220 °C alebo opálime cukrárskym
plameňometom.
|