Cibuľový kiš
Cibuľový kiš

Cibuľový koláč / Quiche aux Oignons

mitzy - fotkamitzy, 22. júla 2017
Cibuľový koláč / Quiche aux Oignons
Foto: mitzy

Tento koláč je veľmi chutný a sýty :) Recept je z knižky Umenie francúzskej kuchyne.

4-8
porcie
90 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Korpus:
280 g
180 g
5 PL
1/2 hrnčeka studená
1 ks nemusí byť
1 a 1/2 PL
Plnka:
2/3 hrnčeka
60-70 g
3 PL na smaženie
1 PL
1 ČL
 štipka
 štipka
7-8 ks
3 ks
Na vrch:
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Začneme pripravovať plnku: Na panvici na veľmi miernom ohni opražíme pokrájanú cibuľu do zlata. Smažíme na zmesi slnečnicového oleja a masla. Trvá to približne hodinu. Cibuľku miešame občasne a posledné minúty intenzívne. Potom cibuľu poprášime múkou a dve minútky ešte miešame. Necháme vychladnúť. V mise dobre zmiešame ostatné suroviny na plnku: smotanu na šľahanie, žĺtky (buď tri žĺtky alebo dve celé vajcia), korenie, soľ a polovicu syru nastrúhaného na strúhadle. Keď cibuľa vychladne, primiešame ju do zmesi. Druhú polovicu strúhaného syra si odložíme - ňou posypeme koláč.

    Cibuľový koláč / Quiche aux Oignons - obrázok 1
  2. 2

    Korpus na koláč pripravíme zmiešaním všetkých surovín naň. (Do cesta v pôvodnom recepte žĺtok nejde. Ja som dala. Je to voliteľné na každom, krehké cesto ho znesie. Maslo aj rastlinný tuk musia byť studené. Ak nemáte rastlinný tuk, použite maslo.) Cesto vypracujeme čo najrýchlejšie, aby sa maslo netopilo. Cesto sa nesmie lepiť! Vyvaľkáme ho a prenesieme do tortovej formy s priemerom 20 cm. (Na spodok môžete použiť papier na pečenie. Ja som ho iba vytrela maslom z maslového obalu.) Okraje navýšime o cca 1,5 - 2 cm. Cesto na dne popicháme vidličkou a môžeme zaťažiť fazuľou v papieri na pečenie. Potom neklesnú okraje a cesto nevyskočí. Korpus predpečieme v rúre na 200 stupňov 8 - 10 minút. Potom ho vyberieme a rúru nastavíme na 190 stupňov.

    Cibuľový koláč / Quiche aux Oignons - obrázok 2
  3. 3

    Do korpusu prelejeme plnkovú zmes. Vrch posypeme zvyšným syrom a pokrájanými plátkami masla. Pečieme cca 30-40 minút. Záleží od rúry.

    Cibuľový koláč / Quiche aux Oignons - obrázok 3
  4. 4

    Koláč chutí skvelo a zasýti :) (Poznámka k veľkosti formy na pečenie: môže byť i väčšia, koláč bude krehkejší, ale to nevadí. Nepiekla by som ho ale vo väčšej forme ako 26 cm. Vo Francúzsku sa zvyknú piecť podľa múdrej kuchárskej knižky Quiche práve vo forme s priemerom 20 cm.)

Diskusia k receptu

haji
Musí být výborný tvůj cibulový koláč, směje se na mě a mrká, voní! Lákavá fota, díky za receptík, jsi šikulka!!