Cuketový kiš bez lepku so syrom feta
Foto: novalim
Milujeme cuketu. Z rôznych dôvodov. Je zdravá, plná vitamínov, osviežujúca, ale najmä pre jej využiteľnosť a variabilitu v
kuchyni. Sladkým koláčom dodá vláčnosť, Zobraziť celý popisMilujeme cuketu. Z rôznych dôvodov. Je zdravá, plná vitamínov, osviežujúca, ale najmä pre jej využiteľnosť a variabilitu v
kuchyni. Sladkým koláčom dodá vláčnosť, grilovanú ju máme radi k mäsku a dnes vám ju predstavíme v recepte na francúzsky
slaný koláč quiche (kiš) so syrom feta - samozrejme v bezlepkovej verzii. Tak si ho spolu poďme upiecť.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na lístkové cesto: | |
125 g |
|
125 g |
|
125 g studené |
|
štipka |
|
Na plnku: | |
1 ks väčšia |
|
200 ml |
|
3 ks |
|
100 g |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
Na potretie cesta: | |
1 ks |
|
Na ozdobu: | |
lístky (alebo tymian) |
|
Postup
-
1
Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
- 2
Odpočinuté cesto vyvaľkáme do tvaru väčšieho kruhu a pomocou valčeka prenesieme do formy s priemerom asi 28 cm. Okraje popritláčame ku forme. Idálna je forma s vyklápacím dnom. Cesto popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo.
- 3
Po celom povrchu poukladáme umytú a na tenké plátky nakrájanú cuketu. Smotanu na šľahanie, ktorú sme si vymiešali spolu s vajíčkami, soľou a korením vylejeme do formy na cesto s cuketou. Na povrch plnky poukladáme kúsky fety a mozzarelly. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- 4
Kiš pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút. Cesto musí mať zlatisto hnedú farbu a plnka musí byť stuhnutá. Koláč podávame ešte teplý, ale výborne chutí aj vychladený.
Tiež slaný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu