Slaný koláč
Slaný koláč

Cuketový kiš bez lepku so syrom feta

novalim - fotkanovalim, 17. augusta 2024. Komerčný recept.
Cuketový kiš bez lepku so syrom feta
Foto: novalim

Milujeme cuketu. Z rôznych dôvodov. Je zdravá, plná vitamínov, osviežujúca, ale najmä pre jej využiteľnosť a variabilitu v kuchyni. Sladkým koláčom dodá vláčnosť, Zobraziť celý popisMilujeme cuketu. Z rôznych dôvodov. Je zdravá, plná vitamínov, osviežujúca, ale najmä pre jej využiteľnosť a variabilitu v kuchyni. Sladkým koláčom dodá vláčnosť, grilovanú ju máme radi k mäsku a dnes vám ju predstavíme v recepte na francúzsky slaný koláč quiche (kiš) so syrom feta - samozrejme v bezlepkovej verzii. Tak si ho spolu poďme upiecť.
Zdroj: www.novalim.sk

6
porcií
60 (+ chladenie) minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Na lístkové cesto:
125 g
125 g
125 g studené
štipka
Na plnku:
1 ks väčšia
200 ml
3 ks
100 g
1 ks
Na potretie cesta:
1 ks
Na ozdobu:
 lístky (alebo tymian)




Postup

  1. 1

    Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).

  2. 2

    Odpočinuté cesto vyvaľkáme do tvaru väčšieho kruhu a pomocou valčeka prenesieme do formy s priemerom asi 28 cm. Okraje popritláčame ku forme. Idálna je forma s vyklápacím dnom. Cesto popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo.

  3. 3

    Po celom povrchu poukladáme umytú a na tenké plátky nakrájanú cuketu. Smotanu na šľahanie, ktorú sme si vymiešali spolu s vajíčkami, soľou a korením vylejeme do formy na cesto s cuketou. Na povrch plnky poukladáme kúsky fety a mozzarelly. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  4. 4

    Kiš pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút. Cesto musí mať zlatisto hnedú farbu a plnka musí byť stuhnutá. Koláč podávame ešte teplý, ale výborne chutí aj vychladený.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia