Chlebové placky
Chlebové placky

Manakish (arabská pizza)

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 27. januára 2023
Manakish (arabská pizza)
Foto: Shutterstock

Chlebové placky, ktoré sa dajú rôzne ochutiť, sú obľúbené napríklad v Jordánsku. Hovorí sa im aj arabská pizza.

6 ks
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
8 minút
na 250 °C

Suroviny

500 g
1 bal.
1 ČL
1 ČL
5 PL
200 ml vlažná
2 PL
100 ml
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Do malej misky dáme vlažnú vodu, cukor a sušené droždie a všetko spolu dobre premiešame. Necháme pri izbovej teplote niekoľko minút postáť.

  2. 2

    Do misy dáme preosiatu múku a soľ, urobíme jamku a pridáme rozpustené droždie. Pridáme 5 PL olivového oleja a v robote vymiešame na jemné cesto.

  3. 3

    Z cesta vyformujeme guľu, potrieme ju olejom a necháme prikryté utierkou kysnúť približne 50 minút, kým sa veľkosť cesta nezdvojnásobí.

  4. 4

    V 100 ml olivového oleja rozmiešame zmes korenia zaatar. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí, vy­tvarujeme malé pizze a potrieme ich zmesou zaataru a oleja.

  5. 5

    Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 250 °C dozlatista. Nemusíme zostať len pri potretí zaatarom, manakish môžeme aj rozlične obložiť.

  6. 6

    Zaatar je zmes korenín, ktorá je veľmi obľúbená v kuchyni Blízkeho východu. Dostať ju v obchodoch s orientálnymi potravinami.

Diskusia k receptu