Chrumkavé karamelové veterníky
pastry chef Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, 7. marca 2022

Foto: Hotel Lomnica
porcií
Suroviny
| Chrumkavá vrstva: | |
| 40 g |
|
| 50 g |
|
| 50 g |
|
| Odpaľované cesto: | |
| 80 g |
|
| 80 ml |
|
| 5 g |
|
| 110 g |
|
| 90 ml |
|
| 4 ks |
|
| štipka |
|
| Slaný karamel: | |
| 200 g |
|
| 120 ml |
|
| 80 g |
|
| 1 ks |
|
| 1 ČL |
|
| Karamelový krém: | |
| 170 ml |
|
| 50 g |
|
| 50 g |
|
| 33 g |
|
| 30 g |
|
| 10 g |
|
| 10 g |
|
| 2 g |
|
| 125 g |
|
| Karamelová šľahačka: | |
| 100 g |
|
| 500 ml |
|
Postup
-
1
Slaný karamel: Cukor skaramelizujeme a postupne počas stáleho miešania pridávame maslo, smotanu, soľ a zrniečka z vanilkového struku. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
- 2
Na karamelový krém zohrejeme mlieko, čokoládu a slaný karamel. Zmes prelejeme do žĺtkov zmiešaných s múkou, cukrom, so želatínou a škrobom. Povaríme, aby vznikol hustý krém. Dáme schladiť do chladničky aspoň na 6 hodín. Pred plnením veterníkov vyšľaháme vychladený krém s maslom nakrájaným na kocky.
- 3
Chrumkavá vrstva: Maslo necháme zmäknúť, potom ho dáme spolu s cukrom a múkou do misky a rukou spojíme. Hmotu dáme medzi dva papiere na pečenie a rozvaľkáme natenko. Dáme zmraziť. Zo zmrazenej hmoty vykrojíme kolieska s priemerom 5 cm a odložíme späť do mrazničky.
- 4
Urobíme odpaľované cesto. Maslo, mlieko, cukor, soľ a vodu prevaríme. Pridáme múku a za stáleho miešania odpaľujeme cesto asi 3 minúty. Necháme vychladnúť, dáme ho do mixéra a postupne doň po jednom zašľahávame vajcia.
- 5
Na plech vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou z cesta nastriekame (ďalej od seba) kolieska s priemerom 4,5 cm. Na každé položíme koliesko chrumkavej vrstvy. Pečieme pri 180 stupňoch približne 30 minút.
- 6
Karamelovú šľahačku pripravíme zmiešaním smotany a slaného karamelu, ktoré spolu vyšľaháme.
- 7
Upečené vychladnuté veterníky rozrežeme na polovice, na dno dáme trošku slaného karamelu, pokračujeme nastriekaním karamelového krému a potom karamelovej šľahačky. Priklopíme vrchnou časťou veterníka. Veterníky môžeme ozdobiť trochou slaného karamelu a vlašskými orechmi.
Tiež karamelový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu