Chrumkavé karamelové veterníky
pastry chef Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, 7. marca 2022
Foto: Hotel Lomnica
porcií
Suroviny
Chrumkavá vrstva: | |
40 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
Odpaľované cesto: | |
80 g |
|
80 ml |
|
5 g |
|
110 g |
|
90 ml |
|
4 ks |
|
štipka |
|
Slaný karamel: | |
200 g |
|
120 ml |
|
80 g |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
Karamelový krém: | |
170 ml |
|
50 g |
|
50 g |
|
33 g |
|
30 g |
|
10 g |
|
10 g |
|
2 g |
|
125 g |
|
Karamelová šľahačka: | |
100 g |
|
500 ml |
|
Postup
-
1
Slaný karamel: Cukor skaramelizujeme a postupne počas stáleho miešania pridávame maslo, smotanu, soľ a zrniečka z vanilkového struku. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
- 2
Na karamelový krém zohrejeme mlieko, čokoládu a slaný karamel. Zmes prelejeme do žĺtkov zmiešaných s múkou, cukrom, so želatínou a škrobom. Povaríme, aby vznikol hustý krém. Dáme schladiť do chladničky aspoň na 6 hodín. Pred plnením veterníkov vyšľaháme vychladený krém s maslom nakrájaným na kocky.
- 3
Chrumkavá vrstva: Maslo necháme zmäknúť, potom ho dáme spolu s cukrom a múkou do misky a rukou spojíme. Hmotu dáme medzi dva papiere na pečenie a rozvaľkáme natenko. Dáme zmraziť. Zo zmrazenej hmoty vykrojíme kolieska s priemerom 5 cm a odložíme späť do mrazničky.
- 4
Urobíme odpaľované cesto. Maslo, mlieko, cukor, soľ a vodu prevaríme. Pridáme múku a za stáleho miešania odpaľujeme cesto asi 3 minúty. Necháme vychladnúť, dáme ho do mixéra a postupne doň po jednom zašľahávame vajcia.
- 5
Na plech vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou z cesta nastriekame (ďalej od seba) kolieska s priemerom 4,5 cm. Na každé položíme koliesko chrumkavej vrstvy. Pečieme pri 180 stupňoch približne 30 minút.
- 6
Karamelovú šľahačku pripravíme zmiešaním smotany a slaného karamelu, ktoré spolu vyšľaháme.
- 7
Upečené vychladnuté veterníky rozrežeme na polovice, na dno dáme trošku slaného karamelu, pokračujeme nastriekaním karamelového krému a potom karamelovej šľahačky. Priklopíme vrchnou časťou veterníka. Veterníky môžeme ozdobiť trochou slaného karamelu a vlašskými orechmi.
Tiež karamelový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu