Karamelový zákusok
Karamelový zákusok

Chrumkavé karamelové veterníky

Jozef Brudňák
pastry chef Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, 7. marca 2022
Chrumkavé karamelové veterníky
Foto: Hotel Lomnica
15
porcií

Suroviny

Chrumkavá vrstva:
40 g
50 g
50 g
Odpaľované cesto:
80 g
80 ml
5 g
110 g
90 ml
4 ks
štipka
Slaný karamel:
200 g
120 ml
80 g
1 ks
1 ČL
Karamelový krém:
170 ml
50 g
50 g
33 g
30 g
10 g
10 g
2 g
125 g
Karamelová šľahačka:
100 g
500 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Slaný karamel: Cukor skaramelizujeme a postupne počas stáleho miešania pridávame maslo, smotanu, soľ a zrniečka z vanilkového struku. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Na karamelový krém zohrejeme mlieko, čokoládu a slaný karamel. Zmes prelejeme do žĺtkov zmiešaných s múkou, cukrom, so želatínou a škrobom. Povaríme, aby vznikol hustý krém. Dáme schladiť do chladničky aspoň na 6 hodín. Pred plnením veterníkov vyšľaháme vychladený krém s maslom nakrájaným na kocky.

  3. 3

    Chrumkavá vrstva: Maslo necháme zmäknúť, potom ho dáme spolu s cukrom a múkou do misky a rukou spojíme. Hmotu dáme medzi dva papiere na pečenie a rozvaľkáme natenko. Dáme zmraziť. Zo zmrazenej hmoty vykrojíme kolieska s priemerom 5 cm a odložíme späť do mrazničky.

  4. 4

    Urobíme odpaľované cesto. Maslo, mlieko, cukor, soľ a vodu prevaríme. Pridáme múku a za stáleho miešania odpaľujeme cesto asi 3 minúty. Necháme vychladnúť, dáme ho do mixéra a postupne doň po jednom zašľahávame vajcia.

  5. 5

    Na plech vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou z cesta nastriekame (ďalej od seba) kolieska s priemerom 4,5 cm. Na každé položíme koliesko chrumkavej vrstvy. Pečieme pri 180 stupňoch približne 30 minút.

  6. 6

    Karamelovú šľahačku pripravíme zmiešaním smotany a slaného karamelu, ktoré spolu vyšľaháme.

  7. 7

    Upečené vychladnuté veterníky rozrežeme na polovice, na dno dáme trošku slaného karamelu, pokračujeme nastriekaním karamelového krému a potom karamelovej šľahačky. Priklopíme vrchnou časťou veterníka. Veterníky môžeme ozdobiť trochou slaného karamelu a vlašskými orechmi.

Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha