Karamelový zákusok

Chrumkavé karamelové veterníky

Autor receptu: redakcia

15
porcií

Suroviny

Postup

  1. Slaný karamel: Cukor skaramelizujeme a postupne počas stáleho miešania pridávame maslo, smotanu, soľ a zrniečka z vanilkového struku. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
  2. Na karamelový krém zohrejeme mlieko, čokoládu a slaný karamel. Zmes prelejeme do žĺtkov zmiešaných s múkou, cukrom, so želatínou a škrobom. Povaríme, aby vznikol hustý krém. Dáme schladiť do chladničky aspoň na 6 hodín. Pred plnením veterníkov vyšľaháme vychladený krém s maslom nakrájaným na kocky.
  3. Chrumkavá vrstva: Maslo necháme zmäknúť, potom ho dáme spolu s cukrom a múkou do misky a rukou spojíme. Hmotu dáme medzi dva papiere na pečenie a rozvaľkáme natenko. Dáme zmraziť. Zo zmrazenej hmoty vykrojíme kolieska s priemerom 5 cm a odložíme späť do mrazničky.
  4. Urobíme odpaľované cesto. Maslo, mlieko, cukor, soľ a vodu prevaríme. Pridáme múku a za stáleho miešania odpaľujeme cesto asi 3 minúty. Necháme vychladnúť, dáme ho do mixéra a postupne doň po jednom zašľahávame vajcia.
  5. Na plech vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou z cesta nastriekame (ďalej od seba) kolieska s priemerom 4,5 cm. Na každé položíme koliesko chrumkavej vrstvy. Pečieme pri 180 stupňoch približne 30 minút.
  6. Karamelovú šľahačku pripravíme zmiešaním smotany a slaného karamelu, ktoré spolu vyšľaháme.
  7. Upečené vychladnuté veterníky rozrežeme na polovice, na dno dáme trošku slaného karamelu, pokračujeme nastriekaním karamelového krému a potom karamelovej šľahačky. Priklopíme vrchnou časťou veterníka. Veterníky môžeme ozdobiť trochou slaného karamelu a vlašskými orechmi.